Zo stimuleer je positieve interactie met jouw kind

Zo stimuleer je positieve interactie met jouw kind

Als ouder weet je als geen ander dat het opvoeden van kinderen geen gemakkelijke taak is: het kan vaak stressvol zijn en veel van je vragen. Maar hoe zorg je ervoor dat je meer rust ervaart in het ouderschap? Een belangrijke sleutel hiertoe is het stimuleren van positieve interactie met jouw kind. In dit artikel geven we een aantal waardevolle tips.

1. Geef positieve aandacht

Als ouder ben je vaak druk bezig met allerlei dagelijkse taken, zoals werken, boodschappen doen, het huishouden bijhouden en nog veel meer. Het kan soms lastig zijn om tijd te vinden om aandacht aan je kind te besteden. Maar het geven van positieve aandacht is juist erg belangrijk om een goede band op te bouwen met je kind. Neem daarom regelmatig de tijd om samen met je kind iets leuks te doen, zoals het spelen van een spelletje, samen koken of lekker knuffelen op de bank.

2. Luister naar je kind

Kinderen hebben, net als iedereen, behoefte aan aandacht en willen graag hun verhaal kwijt. Luister daarom actief naar wat je kind te vertellen heeft. Toon interesse en vraag vooral door naar zijn/haar verhaal. Door goed te luisteren, voelt je kind zich gehoord en gewaardeerd. En gedrag doet spiegelen: als jij naar jouw kind luistert, dan zal jouw kind ook eerder geneigd zijn om naar jou te luisteren. Bekijk hier hoe je interactievaardigheden thuis kunt toepassen.

3. Geef complimenten

Kinderen willen graag laten zien wat ze kunnen en willen hiervoor gewaardeerd worden. Geef daarom regelmatig complimenten aan je kind. Dit hoeft niet alleen te zijn als ze iets goed hebben gedaan, maar ook gewoon omdat je ze waardeert als persoon. Nu moet je hier als ouder natuurlijk niet in doorslaan. Wanneer je te veel complimenten geeft, dan komt het op gegeven moment niet meer binnen bij je kind of kan het leiden tot gemakzucht. Zoek hierin de juiste balans en je hebt de sleutel tot rust in het ouderschap.

4. Straf niet te hard

Als er een ding is die rust in ouderschap geeft, dan is het wel het op de juiste manier omgaan met straffen. Het kan soms verleidelijk zijn om hard te straffen als je kind iets heeft gedaan wat niet mag. Echter is het beter om niet te hard te straffen. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en grenzen, maar ook aan veiligheid en geborgenheid. Door te hard te straffen, kan je kind zich onveilig gaan voelen en dit kan weer leiden tot negatief gedrag.

Bij het opvoeden van kinderen is het belangrijk om dingen juist vanuit de positieve kant te benaderen: geef je kind bijvoorbeeld een beloning als ze iets goeds hebben gedaan, in plaats van dat je ze straft bij ongewenst gedrag.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email