Welke maat fiets heeft mijn kind

Welke maat fiets heeft mijn kind nodig? Een gids voor het kiezen van de juiste fietsmaat.

Leren fietsen met of zonder zijwieltjes? Dat is voor elk kind (en voor mama en papa) een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling. Het betekent opnieuw een stap naar zelfstandigheid, en daarnaast is fietsen de ideale oefening voor meer evenwicht en een betere coördinatie. Maar vanaf wanneer kan je kind leren fietsen? En hoe weet je welke fiets en vooral welke maat van fiets geschikt is voor jouw peuter of kleuter? Ontdek het hieronder!

Je kind z’n eerste fiets

Vind je het kiezen van je kind z’n eerste fiets moeilijk? Dat komt natuurlijk door al die verschillende mogelijkheden en maten waarin kinderfietsen verkrijgbaar zijn. Fietsmaten worden aangeduid in inch. Het gaat steeds om de wielmaat. Om even een idee te geven; een gemiddelde volwassen fiets heeft een wielmaat van 28 inch, maar er zit wel een verschil in framehoogte. Zo hebben stadsfietsen voor volwassenen een maat tussen 53 en 57 centimeter.

Bij kinderfietsen zit het echter een beetje anders; bij kinderfietsen wordt enkel en alleen naar de wielmaat gekeken en niet naar de maat van het frame. Zo zijn er fietsen verkrijgbaar met een wielmaat van 12 tot 26 inch.

Kinderfietsen met een wielmaat van 16 of 20 inch zijn gemiddeld geschikt voor kindjes van 5 jaar oud, en een 26 inch kinderfiets voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar oud. Toch is dit dus niet rechtlijnig, en is het uitproberen en ‘passen’ van een kinderfiets met je kind een belangrijke stap bij de aankoop.

Kledingmaten als richtlijn voor fietsmaten

Sommige peuters zijn veel groter of kleiner dan peuters van exact dezelfde leeftijd. Daarom worden fietsmaten niet per leeftijd aangeduid. De handigste manier om de juiste fietsmaat te kiezen bij het aankopen van een goede kinderfiets, is door vast te houden aan de kledingmaat van je koter. Kledingmaten zijn immers gebaseerd op de lengte van je kind, waardoor het precies goed is om zo ook fietsmaten aan te duiden.

Zo zal je voor kinderen tussen 1 en 3 jaar een kinderfiets moeten kiezen gebaseerd op een gemiddelde lichaamslengte van 85 centimeter. Dit komt overeen met kledingmaat 85-100. In de tabel hieronder kan je bijgevolg afleiden dat een fiets met wielmaat van 10 inch of zelfs kleiner goed zou moeten zijn als eerste fietsje voor je zoon of dochter.

InchesLichaamslengteLeeftijdKledingmaat
>10 inch85 cm1-3 jaar85-100
>12 inch95 cm2-4 jaar90-105
>14 inch100 cm3-5 jaar98-108
>16 inch105 cm4-6 jaar103-118
>18 inch110 cm5-7 jaar110-123
>20 inch115 cm6-8 jaar118-128
>22 inch120 cm7-9 jaar124-134
>24 inch130 cm8-12 jaar130-142
>26 inch145 cm10-14 jaar140-156
>28 inch150 cm12 jaar +Volwassenen

Kinderfietsen afstellen

Om het leerproces van fietsen vlot te laten gaan, is een fiets in de juiste maat uiteraard heel belangrijk. Maar daar houdt het niet op. Het is daarnaast ook essentieel om de fiets goed af te stellen. Dat doe je zo:

  • Zorg dat je kindje met allebei de voeten bij de grond kan wanneer hij of zij op het zadel zit. Dit is belangrijk voor de veiligheid bij het stoppen of afremmen.
  • De knieën van je kind mogen het stuur niet raken bij het trappen. Hij of zij kan zich immers pijn doen, of het zorgt voor meer instabiliteit.
  • Het zadel en het stuur moeten op precies de juiste hoogte afgesteld worden. Zorg dus voor een fiets waarbij dit allemaal apart af te stellen is. Zo groeit de kinderfiets die je voor ogen hebt nog mee met je kleintje.

Extra’s die je kind nodig heeft op de fiets

Leert je peuter of kleuter nog maar net fietsen? Dan mag je je verwachten aan een proces van vallen en opstaan. Het beste start je met zijwieltjes of met een fietsje waar een stang achteraan voorzien is zodat mama of papa deze kunnen vasthouden ter begeleiding. Zo kunnen zelfs de allerkleinsten veilig leren fietsen en wennen aan hun evenwichtsgevoel.

Tip; door je kindje al vroeg met een loopfiets aan de slag te zetten, zal hij of zij z’n evenwicht beter ontwikkelen tegen wanneer het tijd is om écht te leren fietsen.

Van zodra je de zijwieltjes van de kinderfiets haalt, kan het nuttig zijn (daarvoor trouwens ook al) om je kindje een veiligheidshelm op te zetten. Zo ben je voorzien op eventuele valpartijen (want die gaan er ongetwijfeld komen). Andere leuke extra’s bij de aankoop van een kinderfiets zijn een fietsmand of een poppenstoeltje, of een bidonhouder. Wedden dat je zoon of dochter hier helemaal fan van zal zijn?

Tips voor het aankopen van een goede kinderfiets

Met de tips hieronder in gedachten, zal je ongetwijfeld een interessante aankoop kunnen doen, als je voor je kind een eerste kinderfiets zoekt:

  • Zorg dat de kinderfiets die je koopt precies de juiste maat heeft. Een kinderfiets op de groei kopen is geen goed idee.
  • Een fiets die licht is in gewicht zorgt ervoor dat kindjes vlugger leren fietsen en makkelijker hun evenwicht leren te bewaren.
  • Wat betreft de remmen; terugtrapremmen kunnen in het begin je kind helpen om veilige te fietsen. Ook nog eens verwachten dat ze hun handen gebruiken op de fiets om te sturen én te remmen? Dat is wat veel van het goede…
  • Een kinderfiets heeft helemaal geen nood aan versnellingen, een derailleur en een dynamo, omdat die het fietsen alleen maar zwaarder maken.
Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email