Jullie tellen in spanning af naar de komst van jullie kindje, proficiat! Ter voorbereiding daarvan zijn er heel wat dingen te doen, van de geboortelijst kiezen en het baby-proof maken van je woning, tot het kiezen van doopsuiker en een geboortekaartje. Een geboortekaartje is bedoeld om de geboorte van je kindje aan te kondigen op een leuke en originele manier. Precies daarom ontwerpen steeds meer mensen hun geboortekaartje zelf, voor een persoonlijke toets. Gelukkig zijn er ook ontelbare opties op vlak van ontworpen design voor als je daar zelf niet zo handig mee bent.
Ontdek wat er zeker op een geboortekaartje moet komen voor een onvergetelijke aankondiging!
Wat zet je op een geboortekaartje?
De naam, geboortedatum-en uur, jullie namen, informatie over bezoekjes en de geboortelijst… Er zijn heel wat dingen die je best meteen op het geboortekaartje vermeldt, zodat vrienden, familie, collega’s en kennissen de nodige informatie hebben voor als ze op bezoek willen komen bijvoorbeeld. Hieronder geven we een handig overzicht van ‘must-do’s’ bij een geboortekaartje.
Naam
Het geboortekaartje is bedoeld om de geboorte van jullie dierbaarste bezit aan te kondigen. Daarom is de naam van je kindje iets wat je op de voorkant of duidelijk bovenaan zet. Denk wel na hoe je dit precies wilt aankondigen; Wil je enkel de voornaam of roepnaam van je baby vermelden, of ook eventuele tweede namen of ook de achternaam.
Kiezen jullie voor een neutrale naam (en een neutraal kaartje) waaruit niet af te leiden is of jullie baby een jongen of een meisje is? Dan kan het een goed idee zijn om ergens de vermelding te maken. Je kan bijvoorbeeld zeggen ‘wij verwelkomen onze prachtige dochter’ of ‘-naam van jullie eerste kindje- heeft er een lief broertje bij”.
Geboortegegevens
Met geboortegegevens op het geboortekaartje bedoelen we in de eerste plaats de geboortedatum. Wil je de datum voluit schrijven, bijvoorbeeld 23 juni 2023, of kies je eerder voor 23/06/2023? Voluit kan je ook nog op een andere manier opvatten, bijvoorbeeld door twintig drieëntwintig te schrijven. Dat staat heel mooi, maar leest toch iets minder vlot als je het ons vraagt.
Soms wordt er ook gekozen om het tijdstip van de geboorte op het kaartje te vermelden, net zoals de plaats of gemeente. Deze dingen kies je uiteraard volledig zelf.
Deze informatie kan je uiteraard vooraf nog niet op het kaartje zetten. Een geboortestempel om deze gegevens achteraf aan te vullen is dan een goed idee als je de geboortekaartjes alvast wil drukken tijdens de zwangerschap.
Informatie over de baby
Het gewicht en de lengte van baby’s werd vroeger vaker meegedeeld op het geboortekaartje dan tegenwoordig. Je bent hier als mama en papa volledig vrij in. Wil je niet dat familie het kaartje opent en als eerste ‘wat een flinke baby’ roept? Dan kan je ervoor kiezen om deze persoonlijke informatie lekker voor jezelf te houden. Gewicht en lengte zijn immers bijzaak toch? Althans op het kaartje, voor de gezondheid van je baby is het uiteraard wel belangrijk om het gewicht van je baby goed op te volgen met een babyweegschaal.
Gegevens van de ouders
Jullie eigen namen mogen uiteraard ook niet ontbreken. Je kan kiezen voor jullie volledige namen of alleen voor de voornaam of roepnaam. Is het geboortekaartje dat je ontwerpt niet voor jullie eerste kindje? Dan mogen de namen van broertjes of zusjes zeker niet ontbreken op het kaartje.
Daarnaast mogen jullie ervan uitgaan dat vrienden en kennissen heel graag hun felicitaties zullen willen sturen. Je adres of e-mailadres kan je daarom zeker vermelden op het geboortekaartje. Wil je het kaartje niet ontsieren met te veel informatie? Dan kan je ook op de achterkant van de envelop jullie adres vermelden (ook handig wanneer de post de ontvanger niet weet te vinden).
Ten slotte is een telefoonnummer van de ouders op het geboortekaartje heel handig voor eventuele bezoekjes. Als je niet wilt dat iedereen te pas en te onpas binnenspringt, vermeld dat zeker dat bezoek welkom is ‘na een telefoontje of sms’je’. Zo kan je de rust in huis voor baby én kersverse ouders in de mate van het mogelijke bewaren.
Babyborrel
Wil je het aantal bezoekjes thuis tot een minimum beperken en organiseer je daarom een babyborrel? Dan kan je ervoor kiezen om een extra kaartje met informatie over je baby’s eerste feestje bij het geboortekaartje te stoppen. Let wel op dat je dit enkel stuurt naar de mensen die een uitnodiging hiervoor moeten krijgen.
Wanneer de ontvanger het kaartje ziet en meteen ontdekt dat er een babyborrel aankomt, dan zullen ze minder geneigd zijn om meteen thuis op bezoek te willen komen.
Namen van peter of meter
Als je baby een peter of meter krijgt (of twee meters, twee peters, twee peters en meters… you do you), kan je hun namen ook vermelden op het geboortekaartje. Vaak wordt er nog een klein stukje tekst bij verzonnen zoals ‘mijn stoere peter is’ of ‘mijn fiere meter is’. Dat maakt de tekst op het geboortekaartje extra schattig.
Gegevens over de geboortelijst of pamperrekening
Voor ontvangers van het geboortekaartje die graag een cadeautje willen kopen of die graag wat centjes op de pamperrekening willen storten is die informatie van belang. Zo vermijd je namelijk telefoontjes en whatsappjes met de vraag waar ze de geboortelijst kunnen terugvinden. Je maakt het ontvangers van het kaartje heel gemakkelijk om een geschenkje te kopen waar jullie effectief iets mee zijn.
Tip: Kies ook voor kleine dingen op de geboortelijst zodat je vrienden en kennissen de kans geeft om een kleine bijdrage te doen. Denk zo maar aan badspeelgoed of een extra boxkleed bijvoorbeeld.
Tips voor het perfecte geboortekaartje
Als je bovenstaande zaken mee op het geboortekaartje hebt geplaatst, kan er nog maar weinig misgaan. Toch geven we graag nog enkele tips mee om alles rond het geboortekaartje in goede banen te leiden:
- Begin op tijd; je hebt heel wat te regelen tijdens de zwangerschap. Laat een geboortekaartje zeker niet tot laatste liggen. Je wilt immers nog tijd hebben voor modelkaartjes en proefdrukken.
- Een persoonlijk geboortekaartje is altijd leuk. Door zelf een tekstje te schrijven of het ontwerp grotendeels op jou te nemen, zorg je steeds voor een geboortekaartje dat volledig bij jullie past.
- Maak een adressenlijst aan zodat je na de bevalling niet meer moet nadenken over die praktische zaken. Je kan eventueel ook al de enveloppen schrijven of stickeren zodat je er enkel nog een geboortekaartje in moet stoppen na de geboorte.
- Bestel voldoende geboortekaartjes. Tijdens de laatste weken zal je immers nog aan mogelijke ontvangers denken, je hebt er dus beter altijd te veel dan te weinig.