Waterpokken bij kinderen

Wat te doen bij waterpokken: Tips en behandelingsopties voor een snel herstel!

Je kind slaapt en eet slecht, hij of zij is hangerig en plots ontdek je enkele rode vlekjes op de huid. Inderdaad, de waterpokken zijn erin geslopen. Bij waterpokken krijgen kinderen rode vlekjes, blaasjes en korstjes die vervelend jeuken. Waterpokken zijn het gevolg van een virus waar de meeste kinderen vroeg of laat last van ondervinden. Maar hoe kom je er nu het snelst van af? Of wat doe je als mama of papa best om je kindje te helpen en de jeuk te verzachten? Ontdek het hier!

Hoe loopt je kind waterpokken op?

Waterpokken zijn het gevolg van een virus die kinderen kunnen oplopen door het inademen van druppeltjes die besmet zijn met het virus, bijvoorbeeld wanneer andere kinderen hoesten of niezen. Ook door contact met de blaasjes van waterpokken is de kans groot dat je zelf besmet geraakt.

Na besmetting kan het een drietal weken duren voor de eerste vlekjes verschijnen. Let op, nog voordat die vlekjes er zijn, is je kind zelf al besmettelijk. Na een tiental dagen, wanneer de blaasjes volledig uitgedroogd zijn, is er geen besmettingsgevaar meer.

Hoe herken je waterpokken bij je kind?

De waterpokken kunnen bij kinderen verschijnen in verschillende fases. Zo zal je eerst verkoudheid symptomen opmerken bij kinderen, waarbij koorts ook wel eens durft voorkomen. Pas later verschijnen er vlekjes en uiteindelijk rode blaasjes over het hele lichaam, zelfs op de oogleden of in het haar. Deze blaasjes zijn heel vervelend omdat ze enorm jeuken.

Na verloop van tijd zullen de blaasjes op het lichaam volledig uitdrogen waarna er korstjes op komen. Deze korstjes zelf hebben nog 10 dagen nodig om te verdwijnen. Daarna is je koter eindelijk verlost van deze vervelende kinderziekte.

Hoe kan je de pijn (en de jeuk) van waterpokken verzachten?

Je kind zal door de enorme jeuk continu willen krabben. Om dit te voorkomen zorg je ervoor dat de nagels van je kind kort zijn geknipt. Bij kleine kindjes kan je het krabben proberen voorkomen door hen ‘s nachts handschoentjes aan te doen.

Gaat je kind aan het krabben, dan wordt de jeuk namelijk erger en kan hij of zij zelfs voor wondjes zorgen waardoor de blaasjes gaan ontsteken. Juist om die ontstekingen en bijgevolg de littekens ervan te vermijden is het belangrijk om zo weinig mogelijk te krabben.

Blaasjes van waterpokken kunnen ook voorkomen in de mond, wat extra vervelend is. Met een waterijsje kan je gelukkig de pijn wat verzachten.

Hoe kan je waterpokken behandelen?

Jammer, maar helaas bestaat er geen rechtlijnige behandeling tegen waterpokken. Zoals je kon lezen kan je uiteraard de pijn en jeuk bij je kindje verzachten, maar een medicijn is er jammer genoeg niet. Het gaat vooral over het uitzitten van de ziekteperiode en het verminderen van de klachten. Dat kan je bijvoorbeeld doen door kalmerende gel of lotion op de blaasjes en vlekjes te smeren. Daardoor kunnen de vlekjes ook sneller wegtrekken.

Let op; zijn de blaasjes open wondjes dan smeer je er best niets op. Het is dan eerder de bedoeling dat de blaasjes vanzelf uitdrogen na een aantal dagen.

Je kind mag ondanks de waterpokken gewoon in bad of in de douche gaan. Je kan voor een desinfecterende zeep kiezen zodat je verdere infecties of ontstekingen van de blaasjes kunt voorkomen. Zet je je baby’s of je kindje z’n badje klaar? Zorg dan ook dat je deze desinfecterende zeep bij de hand hebt.

Verkoudheid symptomen kan je verminderen met de gekende middeltjes (denk maar aan thee met honing bijvoorbeeld). Maakt je kind ook koorts als gevolg van waterpokken? Dan kan je voor het slapen gaan of zelfs doorheen de dag de koorts weren met paracetamol. Volg eventuele koorts goed op door je kind z’n temperatuur regelmatig te meten met een goede thermometer. Ibuprofen is steeds uit den boze aangezien dit nefast is voor de genezing van de vlekjes op de huid.

Normaal gezien hoeft je kind met waterpokken niet naar de dokter, maar er zijn toch enkele situaties waarbij je best het advies van de huisarts vraagt. Bijvoorbeeld wanneer je baby van 3 maanden of jonger last krijgt van de waterpokken. Ook wanneer je kind zieker wordt en niet kan drinken is een bezoek aan de dokter aangewezen. Paarse of rode kringen rond de blaasjes is een ander symptoom waarbij je best de huisarts contacteert voor advies.

Kortom

De waterpokken zijn het vervelende gevolg van een gemeen virusje dat vooral bij kinderen circuleert. Kinderen zijn al besmettelijk nog voor de vlekjes optreden, waardoor het moeilijk tegen te gaan is in scholen en kinderdagverblijven. Is je kind ziek of hangerig en ontdek je enkele dagen later vlekjes op het hele lichaam? Dan weet je dat het wellicht om de waterpokken gaat.

Wat je dan te doen staat? Alles in het werk stellen zodat je kind zo min mogelijk aan de vlekjes krabt, zodat de jeuk niet nog erger wordt en zodat de blaasjes niet opengaan en infecteren. Anderzijds kan je een zalf smeren op de vlekjes (niet op de blaasjes, die moeten uitdrogen). Koorts kan je weren met paracetamol bijvoorbeeld. Tenslotte valt er bijna niets te doen, behalve wachten tot de waterpokken vanzelf overgaan.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email