Wat mag je niet eten als je zwanger bent

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Dat roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap uitgesloten zijn, hoeven we je uiteraard niet te vertellen. Toch zijn er nog heel wat andere dingen die je best niet naar binnen speelt van zodra je ontdekt dat je een kindje verwacht. Er zijn immers een hoop voedingsmiddelen die risico’s inhouden voor een ongeboren baby of die zelfs heel schadelijk kunnen zijn als je ze eet of drinkt. Hieronder leggen we uit welke etenswaren je best van het menu schrapt tijdens de zwangerschap, en welke je op een andere manier moet bereiden zodat ze zeker veilig zijn voor jou en je baby.

Vlees tijdens de zwangerschap

Voldoende vlees eten (of vleesvervangers) is nodig voor een gezonde levensstijl. Het bevat immers de nodige hoeveelheid ijzer en eiwitten, wat vooral voor een gezonde ontwikkeling van je baby hoognodig is. Daarnaast bevat vlees heel wat vitamines zoals vitamine B1 en B12, waardoor je meer energie krijgt (best wel handig als je een volledig wezen moet ontwikkelen en dragen in je eigen lichaam).

Eet je heel graag steak of kip? Geen probleem, zolang je het vlees maar goed doorbakt. Dat is ook exact de reden waarom barbecue en zwangerschap niet al te goed samengaan. Op zich is het grillen van vlees niet schadelijk, op voorwaarde dat elk stuk voldoende doorbakken is.

Te vermijden vlees

Rauw vlees laat je tijdens de zwangerschap best aan de kant. Heel jammer als je graag tartaar of carpaccio eet, maar de ziekteverwekkers die deze mogelijk bevatten wil je echt niet met je baby in contact laten komen. Denk bijvoorbeeld maar aan Toxoplasmose.

Hetzelfde geldt trouwens voor gedroogd vlees zoals salami, gerookt vlees zoals parmaham, rosbief enzovoort. Je zal dus voor een andere soort tapas of boterhambeleg moeten kiezen om gerust te zijn.

Ook leverproducten zijn een no-go tijdens de zwangerschap, aangezien deze enorm veel vitamine A bevatten. Hoe goed deze vitamine ook is voor volwassenen, zo slecht is het voor een ongeboren kindje. Eet dus zo weinig mogelijk leverproducten.

Tip; je kan leverproducten zoals paté prima vervangen door een vegetarisch alternatief.

Vis tijdens de zwangerschap

Af en toe vis eten is gezond, zowel voor zwangere vrouwen als in het algemeen. Vis bevat immers tal van mineralen, vitaminen, ijzer, eiwitten en gezonde vetten, die allemaal positief zijn voor de ontwikkeling van je baby.

Goed doorbakken of gekookte vis op je bord kan geen enkel probleem zijn tijdens de zwangerschap. Eventuele bacteriën in de vis zijn niet bestand tegen de hoge temperaturen bij het klaarmaken van de vis, waardoor je met een gerust hart kan eten.

Ook gekookte mosselen zijn compleet veilig voor zwangere vrouwen.

Bepaalde vissoorten kunnen zware metalen bevatten, waardoor je ze zeker wel mag eten, maar liefst maar 1 of 2 keer per week. Het gaat om vissoorten zoals tonijn, makreel, zwaardvis en paling. Wil je liever helemaal gerust zijn? Vis uit blik is dan een goed alternatief, aangezien deze doorgaans minder zware metalen bevat.

Te vermijden vis

Toch moet je met sommige vissoorten en vooral met schaal-en schelpdieren erg opletten. Vermijd zeker altijd rauwe vis en ook gerookte vis is af te raden. Ook rauwe schaaldieren zoals oesters zijn zeker te vermijden. Sorry voor de sushi-liefhebbers, maar dat is echt een tijdje een ‘no-go’.

Zuivelproducten tijdens de zwangerschap

Zuivel is nodig voor het versterken van onze botten. En ook voor de ontwikkeling van de botten van je kind heb je een bepaalde hoeveelheid zuivel nodig tijdens de zwangerschap. Je kan gerust melk drinken en melkproducten nuttigen tijdens de zwangerschap. Idealiter kies je voor magere of voor halfvolle melk.

Ook yoghurt of kwark uit de supermarkt kan je met een gerust hart eten tijdens de zwangerschap. Deze voldoen immers steeds aan strenge gezondheidsnormen.

Onder zuivelproducten verstaan we ook allerlei soorten kaas, welke ook weer zorgen voor extra calcium. Je mag dus gerust een tweetal plakjes kaas per dag eten, en ook mozarella en geitenkaas zijn volledig onschadelijk voor zwangere vrouwen of voor ongeboren baby’s. Deze kazen zijn gemaakt met gepasteuriseerde melk en bevatten dus geen risico’s.

Te vermijden zuivelproducten

Niet alle melkproducten en kazen zijn echter een goed idee om te eten tijdens de zwangerschap. Let op met kazen die ‘au lait cru’ of met ‘rauwe melk’ bereid zijn (kijk altijd de verpakking na). Het gaat vooral om schimmelkazen of kazen zoals brie, welke dus met rauwe melk bereid zijn. Deze bevatten mogelijks de listeria bacterie, welke schadelijk is voor je ongeboren kind. Deze bacterie kan voorkomen in dierlijke producten die zonder verhitting genuttigd worden. Opletten dus!

Groenten en fruit tijdens de zwangerschap

Groenten en fruit zitten boordevol vitaminen die goed zijn voor je gezondheid. Ook tijdens de zwangerschap heb je nood aan vers fruit en verschillende groenten voor een gezond eetpatroon. In principe mogen zwangere vrouwen dan ook alle groenten en fruit gewoon eten.

Waar je wel op moet letten is het schoonmaken ervan; spoel groenten en fruit een keer extra af dan voor je zwanger was, zodat bacteriën en schadelijke stoffen allemaal weggewassen zijn. Ook voorgesneden groenten was je best nog eens extra van zodra je deze uit de verpakking haalt en klaarmaakt. Zorg er ook voor dat je groenten en fruit niet té lang bewaard voor je ze op eet. Zo vermijd je een listeriabesmetting. Deze infectie is immers heel schadelijk voor ongeboren baby’s; het kan leiden tot vroeggeboorte en zelfs sterfte van baby’s.

Wil je zeker zijn dat je je groenten voldoende gekookt of gestoomd hebt, dan kan je kiezen voor een speciale groentestomer. Wat je ook kan doen is je babyuitzet gebruiken om groentjes voor jezelf klaar te stomen. Zo heb je twee vliegen in één klap. Handige keukenhulpen om je groenten klaar te maken en om later je baby’s eten te bereiden zijn een babyvoedingmaker waarmee je eten kan stomen of blenden of gewoon een babyblender waar je voor jezelf ook soep, sapjes of smoothies in kan maken nadat je de groenten gekookt hebt.

Te vermijden groenten

Hoewel je alle groenten gewoon mag eten tijdens de zwangerschap, kan je kiemgroenten best wel links laten liggen. Deze kunnen namelijk bacteriën zoals Salmonella bevatten. Wil je kiemgroenten toch kunnen eten, zorg er dan voor dat je ze onderdompelt in kokend water om bacteriën te doden.

Kruiden tijdens de zwangerschap

Je zou het misschien niet denken, maar met bepaalde kruiden moet je zeker ook opletten als je zwanger bent. Kruiden kunnen in bepaalde mate nooit kwaad, maar te veel innemen is geen goed idee. Het gaat dan om kruiden zoals komkommerkruid, salie en aloë vera. Ook basilicum, peper, venkel, nootmuskaat en kanaal beperk je best tot een minimum tijdens de zwangerschap.

Tips om gezond te eten tijdens de zwangerschap

Er zijn dus heel wat voedingsmiddelen die je best vermijdt tijdens de zwangerschap, zoals rauwe vis en schaaldieren, gerookte vis en gerookt vlees, kazen gemaakt van rauwe melk… Ook doe je best enkele aanpassingen in de keuken van zodra je ontdekt dat je zwanger bent, zoals het extra schoonmaken van groenten en fruit en het goed doorbakken van vlees en vis. Hieronder nog enkele tips om gezond eten tijdens de zwangerschap makkelijker te maken:

  • Koffie tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn als je niet overdrijft in hoeveelheid. Eén of twee tassen koffie per dag kan, maar je zou ook je koffie door thee kunnen vervangen. Dit is volledig onschadelijk voor je baby en jezelf, het is zelfs gezond.
  • Andere dingen die veel cafeïne bevatten zoals bepaalde frisdranken vermijd je best ook tijdens de zwangerschap. Zorg dat je maximaal 200 gram cafeïne per dag inneemt.
  • Heb je veel last van misselijkheid in het eerste trimester van je zwangerschap? Dan zijn gember en kamille gezonde kruiden die je kan innemen die misselijkheid tegengaan. Wat dacht je van verse gember-of kamillethee?
  • Een echte no-go tijdens de zwangerschap zijn rauwe eieren. Ook voedingsmiddelen met rauwe eieren vermijd je best ten allen tijde. Jammer voor de (zwangere) tiramisu-liefhebbers onder jullie. Ook een spiegelei of een zachtgekookt ei kunnen een risico vormen.
  • Eet afwisselend en zorg dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt door steeds veel verschillende groenten en fruit te blijven eten.
  • Verhitting zorgt ervoor dat bacteriën in voedsel een veel kleinere overlevingskans hebben. Goed doorbakken of gekookte voedingsmiddelen zijn daardoor veel veiliger voor ongeboren baby’s en zwangere vrouwen.
  • Voldoende hydrateren is nodig voor ons lichaam, zeker tijdens de zwangerschap. Door veel water te drinken, verklein je de kans op vocht vasthouden, iets waar veel vrouwen helaas last van hebben als ze in verwachting zijn.

Kortom

Je hoort het; er zijn gelukkig nog heel wat voedingsmiddelen die je zonder risico kan en mag eten tijdens de zwangerschap, mits enkele aanpassingen zoals grondiger schoonmaken en langer doorbakken. De voedingsmiddelen die je écht moet vermijden? Het sleutelwoord is ‘rauw’; rauwe vis en schaaldieren, rauw vlees, rauwe taugé en rauwe eieren.

Kijk zeker altijd goed op de verpakking van de dingen waar je over twijfelt, daar staat duidelijk aangegeven of je het volkomen veilig mag eten of drinken.

Let op; geef je na de bevalling borstvoeding, dan zijn er ook een aantal dingen die je best achterwege laat, zoals alcohol drinken bijvoorbeeld. En inderdaad, hetzelfde geldt wanneer je moedermelk kolft met een handige borstkolf.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email