Wat kost kinderopvang

Wat kost kinderopvang: Het prijskaartje van kwalitatieve zorg voor je kinderen

Geredigeerd door: Marlies Cordy

Vader of moeder worden is leuk, maar het is ook behoorlijk duur. En dat zal de komende jaren ook niet veranderen. Denk alleen al aan de kosten voor opvang. Wat kost kinderopvang? Wanneer je kwalitatief goede zorg voor je kinderen wilt, dan mag daar natuurlijk ook wel een prijskaartje aan hangen. Alleen heb je op dit moment waarschijnlijk geen idee wat je ongeveer moet begroten. Daarom ben je ook op deze plek terecht gekomen. Je zal namelijk ontdekken welke kosten er komen kijken bij goede kinderopvang voor jouw kinderen.

Er komt dus het nodige kijken bij het bepalen hoeveel kinderopvang je nu eigenlijk gaat kosten. Bovendien zijn er ook mogelijkheden om de kosten te drukken. Lees snel verder!

Het is natuurlijk vooral belangrijk dat je zorgt voor een goede plek om jouw kinderen op te vangen. Natuurlijk spelen de kosten wel een rol in wat jouw mogelijkheden zijn. Het is alleen niet gek wanneer je wel tot net wat meer bereid bent als het om je kinderen gaat. Daarom is het ook zo belangrijk om een goed beeld van alle kosten en toeslagen te hebben.

Toen ik op zoek ging naar kwalitatieve opvang voor mijn kinderen, toen schrok ik toch wel een beetje van het prijskaartje. Bovendien wist ik ook niet zoveel over de toeslagen. Ik wil je graag helpen om te voorkomen dat jij ook lichte paniekaanvallen krijgt van alle kosten die hierbij komen kijken. Zo kan je alles gewoon goed verzorgen voor je kinderen en jezelf.

Wat kost kinderopvang?

Kinderopvang de kosten

De kosten voor kinderopvang

Laten we direct met de deur in huis vallen. Als je je afvraagt wat kinderopvang kost, dan is het goed om te weten dat dit ergens tussen €5,- en €10,- per uur ligt. Hoeveel je precies kwijt bent hangt van het soort opvang af, maar bijvoorbeeld ook van hoeveel uur je jouw kind per maand naar de kinderopvang laat gaan. Het is bovendien zo dat er ook nog allerlei andere factoren zijn die een rol spelen in wat het je gaat kosten.

Wat zijn jouw wensen?

Zoals gezegd zijn er veel factoren die een rol spelen in de kosten. In welke stad of regio woon je, of wil je dat jouw kind wordt opgevangen? Ook speelt het een rol of er veel jonge gezinnen met kinderen zijn waardoor er meer vraag naar kinderopvang van een bepaalde kwaliteit is. Ook wil je weten wat jouw kind allemaal krijgt, denk aan eten en drinken. Daarnaast speelt het mee of je voor halve of hele dagen opvang zoekt.

De mogelijkheden met kinderopvangtoeslag

Hiervoor zag je wat kinderopvang kost. Nu is het tijd om te bekijken wat je aan die kosten kan doen. Zo zijn er bijvoorbeeld heel veel mogelijkheden om kinderopvangtoeslag aan te vragen. Die zijn er eigenlijk bijna voor iedereen. Het is alleen wel zo dat bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen een rol speelt in hoeveel toeslag je precies kan krijgen. Het is dan ook slim om eerst goed uit te zoeken wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Zelf de toeslag berekenen

Je kan ook zelf de kosten voor kinderopvang en de hoogte van de toeslag voor jouw situatie berekenen. Online kan je allerlei tools vinden waarmee je dit gemakkelijk kan doen. Je kan op die manier dus zorgen dat je een goed beeld krijgt van de daadwerkelijke kosten die je per maand voorgeschoteld zal krijgen en of dit in je budget past. Gebruik de tool altijd om te benaderen wat je kwijt bent.

Uitzonderingen om sociale of medische redenen

Er is nog een belangrijke uitzondering op de regel als het gaat om kinderopvang en de toeslag. Wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet, maar je hebt opvang nodig omdat je met sociale of medische redenen te maken hebt, dan zijn er andere soorten toeslagen en tegemoetkomingen waar je op kan rekenen. Die lopen vaak via de gemeente waar je woont. Dus is het belangrijk dat je het ook op die plek goed uitzoekt.

Veelgestelde vragen: wat kost kinderopvang?

Wat zijn de maximale kosten voor kinderopvang?

De maximale kosten voor kinderopvang zijn door de overheid vastgesteld. Een opvang mag niet meer dan €9,12 per uur rekenen. Wanneer je dit uurtarief neemt en je vermenigvuldigt dit met het aantal uur per maand, dan heb je de kosten per maand.

Geldt dit ook voor BSO en gastouders?

De kosten voor BSO of gastouders liggen net iets anders. Daar zijn ook andere tarieven voor vastgesteld door de overheid. Het is dus zeker ook belangrijk om wel goed te bepalen wat je nu eigenlijk kiest en waarom.

Speelt mee hoeveel kinderen ik heb?

Voor sommige berekeningen speelt inderdaad mee hoeveel kinderen je hebt. Dit is vooral voor de kinderopvangtoeslag en de hoogte daarvan een hele belangrijke factor. Ook hier moet je dus naar kijken als je aan de slag gaat hiermee.

Hoe lang krijg ik de toeslag?

Je kan van de toeslag gebruikmaken zolang je aan de voorwaarden voldoet. Als jouw kind bijvoorbeeld verhuist omdat je van je partner scheidt, of als jouw kind naar het voortgezet onderwijs gaat, dan voldoe je dus niet meer aan de gestelde voorwaarden.

Conclusie

Wat kost kinderopvang? Het simpele antwoord is dat dit altijd ergens tussen €5,- en €10,- per uur zal kosten. Het is echter nooit simpel als het om de opvang van jouw kinderen gaat. Waar je woont, welke opvang je kiest, welke wensen je hebt, hoeveel je verdient en hoeveel toeslag je krijgt spelen allemaal een rol in wat je uiteindelijk zal moeten betalen voor de opvang van je kind. Je kan online tools gebruiken die je helpen om een berekening te maken die de realiteit behoorlijk goed benadert. Op die manier kan je dus zorgen dat je in ieder geval een goed idee krijgt van de kosten waar je mee te maken krijgt als het om kwalitatieve opvang voor jouw kinderen gaat.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email