Wat is zwangerschapsvergiftiging

Wat is zwangerschapsvergiftiging? Een diepgaande gids over symptomen, risicofactoren en behandelingsopties

Je hebt een positieve zwangerschapstest gedaan. Proficiat! Tijd om enkele aanpassingen te doen aan je levensstijl (denk maar aan het schrappen van alcohol of bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet, voldoende rust nemen, misschien je trainingsschema aanpassen in de loop van de zwangerschap…). Door gezond te leven kan je baby goed groeien en beperk je de kans op bepaalde aandoeningen of risico’s. Toch heb je niet altijd alles in de hand. Zo is er bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging, een ziekte die in sommige gevallen gevaarlijk kan zijn voor jezelf en voor je ongeboren baby. Ontdek er alles over in dit artikel.

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

De kenmerken van een zwangerschapsvergiftiging zijn eiwitten in je urine en een verhoogde bloeddruk. Deze zaken zijn afkomstig doordat de placenta minder goed functioneert. Dit kan leiden tot de afgifte van bepaalde schadelijke stoffen die in je bloedbaan terechtkomen. Daardoor wordt schade veroorzaakt in de wand van de bloedvaten, wat op de longen, de lever, de nieren en de hersenvaten kan slaan.

Zwangerschapsvergiftiging wordt ook weleens pre-eclampsie genoemd. In sommige gevallen kan deze ziekte ernstige gevolgen hebben, zeker wanneer ze onbehandeld blijft.

Welke symptomen heeft zwangerschapsvergiftiging?

Zwangerschapsvergiftiging kan gepaard gaan met verschillende symptomen of klachten. In sommige gevallen zijn de klachten moeilijk te herkennen omdat ze vrij subtiel zijn, maar ervaar je bijvoorbeeld vochtophopingen in het gezicht, de handen of de voeten, dan is extra waakzaamheid op z’n plek. Ook bij symptomen waardoor je zicht verslechtert, wees je best oplettend. Misschien heb je last van dubbelzien of lichtflitsen? Of ervaar je heel veel ernstige hoofdpijn de laatste tijd? Dan is een extra controle op z’n plek. Ten slotte zijn er ook symptomen als buikpijn onder de ribben of minder activiteit van de baby die kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging.

Merk je één van deze symptomen op? Dan is het raadzaam om snel je arts te contacteren. Bij controleonderzoeken wordt je bloeddruk, je polsslag en de aanwezigheid van eiwitten in je urine nagegaan. Zo kan zwangerschapsvergiftiging uitgesloten worden, of in het slechtste geval, snel gedetecteerd en opgevolgd worden.

Hoe wordt zwangerschapsvergiftiging vastgesteld?

Wanneer je last hebt van enkele symptomen die kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging kan bij een controle bij de arts de aandoening vastgesteld worden. Toch hoef je tegenwoordig niet meer te wachten tot er symptomen zijn om een eventuele vergiftiging vast te stellen. Zo werd er enkele jaren geleden een test ontwikkeld om de aandoening al snel op te sporten. Het gaat om een bloedtest waarbij in het bloed eventuele erfelijke afwijkingen kunnen waargenomen worden. Deze bloedtest is een variant op de NIPT test, welke op 12 weken zwangerschap afgenomen wordt.

Risicofactoren voor zwangerschapsvergiftiging

In sommige gevallen hebben vrouwen meer kans op zwangerschapsvergiftiging dan gemiddeld. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een eerste zwangerschap en zeker op jonge leeftijd. Op latere leeftijd is het risico op zwangerschapsvergiftiging trouwens ook groter dan gemiddeld.

Daarnaast speelt overgewicht ook een belangrijke rol, net zoals bepaalde onderliggende aandoeningen die betrekking hebben op bloedvaten en nieren. Je eigen gezondheid goed opvolgen tijdens de zwangerschap is daarom dan ook zo belangrijk.

De gevolgen van zwangerschapsvergiftiging

Van zodra zwangerschapsvergiftiging vastgesteld wordt, zal de moeder worden opgenomen in het ziekenhuis. In sommige gevallen moet de geboorte zo snel mogelijk in gang gezet worden, indien mogelijk. Het is belangrijk om dan de gezondheid van de kersverse mama als van het (te vroeg geboren) kind van dichtbij en langdurig op te volgen.

Daarnaast is zwangerschapsvergiftiging mentaal een zwaar proces. Je moet kunnen omgaan met de onzekerheid en ongerustheid, wat grote angst met zich meebrengt. Ook na de geboorte blijft de ongerustheid heersen, zeker wanneer het gaat om een veel te vroeg geboren baby. In dat geval is psychologische opvolging voor de moeder en eventueel ook voor de partner van essentieel belang.

Op lange termijn hebben vrouwen die zwangerschapsvergiftiging ondervonden hebben meer kans op hart-en vaatziekten. Het gaat dan om stijfheid van slagaders en kransslagaders en hogere bloeddruk. Het is dus belangrijk dat je na je zwangerschap waarin zwangerschapsvergiftiging optrad gezond leeft en regelmatig de arts opzoekt voor controlemomenten.

Zwangerschapsvergiftiging behandelen

Wanneer je hoort over de symptomen en de mogelijke gevolgen van een zwangerschapsvergiftiging, wil je wellicht ook weten hoe de behandeling tegen deze aandoening eruit ziet.

Het belangrijkste bij zwangerschapsvergiftiging is om de te hoge bloeddruk te verlagen met daarvoor voorziene medicatie. Bovendien kan je hoofdpijn en misselijkheid proberen de kop in te drukken met pijnstillers.

Helaas bestaat er daarnaast geen echte behandeling tegen zwangerschapsvergiftiging. Indien mogelijk is de geboorte van je baby de beste oplossing bij deze aandoening, maar dat hangt natuurlijk af van hoe ver de zwangerschap gevorderd is.

Na de bevalling is het belangrijk om de gezondheid van mama en baby van kortbij op te volgen. Voldoende rust is noodzakelijk om volledig te herstellen na zwangerschapsvergiftiging. Als de aandoening afkomstig is van onderliggende ziektes of aandoeningen kan zwangerschapsvergiftiging deze aan het licht brengen. Een behandeling tegen deze onderliggende aandoening(en) is wenselijk om in de toekomst ernstige gezondheidsrisico’s (eventueel bij een volgende zwangerschap) zo goed mogelijk te vermijden.

Zwangerschapsvergiftiging voorkomen

Zwangerschapsvergiftiging is nooit helemaal te voorkomen. Het enige wat je kan doen is gezond leven en regelmatig op controle gaan bij de arts om symptomen zoals een te hoge bloeddruk sneller in kaart te brengen. Ook door je vooraf te laten screenen op bepaalde onderliggende aandoeningen die als risicofactor gezien worden, kan je ervoor zorgen dat de kans op zwangerschapsvergiftiging verlaagt.

Kortom, merk je één van de symptomen van zwangerschapsvergiftiging op? Dan kan het een goed idee zijn om je huisarts of gynaecoloog te raadplegen. Zij zullen precies kunnen voorschrijven welke behandeling nodig is (tot zover er behandelingen zijn) of welke opvolging op zijn plaats is. In sommige gevallen zal de bevalling zo snel mogelijk in gang gezet worden aangezien zwangerschapsvergiftiging best wel wat risico kan inhouden voor zowel jou als mama als voor je ongeboren baby’tje. Goed opvolgen is dus de boodschap!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email