Wat is een regenboogbaby

Wat is een regenboogbaby: Ontdekking, betekenis en impact

Je hebt er misschien al weleens van gehoord; de term ‘regenboogbaby’ of ‘rainbow baby’ wordt vandaag de dag steeds vaker gebruikt. Maar wat betekent het nu precies? Wel, het duidt op het eerstgeboren kind dat ouders mogen verwelkomen nadat ze een tragische zwangerschap hebben meegemaakt. Bij een tragische zwangerschap denken we aan miskramen, een doodgeboren baby’tje of sterfte van een baby kort na de bevalling.

Van waar komt de naam regenboogbaby?

De naam regenboogbaby is afkomstig staat voor een lichtpuntje voor ouders na een hele moeilijke tijd. Net zoals een regenboog; iets moois terwijl het regent of er terwijl er donkere wolken zijn. Het toont dat er na regen altijd zonneschijn komt.

Een regenboogbaby staat symbool voor hoop en voor nieuw geluk in het leven.

Samen met een rainbow baby worden angel baby’s en sunshine baby’s in één adem genoemd. Een angel baby, of in het Nederlands soms ook sterrenkind genoemd, is het kindje dat overleden is tijdens of vlak na de zwangerschap. Een sunshine baby is dan weer het kindje dat geboren is voor de angel baby.

Op die manier worden er eigenlijk mooie, hoopvolle benamingen gegeven om iets heel moeilijks te benoemen.

Impact van een regenboogbaby

Ben je na een moeilijke en traumatische periode in je leven waarin je een (ongeboren) kind moest afgeven opnieuw in verwachting? Dan kan je het misschien moeilijk vinden om volop te genieten van de zwangerschap en het groeiende leven in jouw buik. Je bent wellicht veel meer gespannen en bezorgd over je ongeboren regenboogbaby.

Daarnaast hebben veel mama’s en papa’s die opnieuw voor een kindje gaan na zo’n groot verlies last van een schuldgevoel. Toch weet je uiteraard dat nieuw leven je sterrenkindje nooit kan vervangen, en dat je hem of haar nooit zal vergeten. Probeer het te zien als iets mooi en hoopvol, als een nieuw geluk voor jullie gezin.

Vlak na je positieve zwangerschapstest breekt een periode vol emoties aan. En vooral de ongerustheid kan hier heel zwaar wegen. Je wilt immers gewoon horen bij de eerste check-up dat alles goed gaat met je baby’tje.

Om je ongerustheid zo goed mogelijk in te perken kan je vragen voor extra opvolging. Vaak zullen de artsen en gynaecologen zelf al aanraden om af en toe een extra echo in te plannen, zeker wanneer het de vorige zwangerschap is misgegaan. Zo wordt je gegarandeerd van de best mogelijke zorg voor jou en je ongeboren kindje. Daarnaast is het belangrijk dat je de hele zwangerschap extra goed voor jezelf zorgt en je goed in de watten laat leggen. Ook goede nachtrust is belangrijk omdat het verwerken van emoties enorm veel energie kost. Een goed zwangerschapskussen kan ondersteunend werken tijdens de moeilijke nachten.

Ten slotte probeer je best te onthouden dat de gemengde emoties die je ervaart volkomen normaal zijn. Het is helemaal begrijpelijk dat je verscheurd wordt door verdriet terwijl je hoop en geluk voelt bij het idee aan dit nieuwe leven. Wees niet te streng voor jezelf en probeer te genieten van wat er momenteel aan het gebeuren is.

Een regenboogbaby verwelkomen

Het eerste kindje na een traumatische zwangerschap of bevalling verwelkomen staat garant voor gemengde gevoelens. Enerzijds is er de pijn, het gemis van het sterrenkind, maar anderzijds wordt er ook plaatsgemaakt voor hoop en voor nieuw geluk. Regenboogbaby’s staan vaak symbool als krachtige kinderen, gewoon al omdat ze voor zo’n positieve impact zorgen in het leven van de ouders, de grootouders en eigenlijk in hun nabije omgeving.

Soms wordt er op geboortekaartjes de link gelegd naar het feit dat een kind een regenboogbaby is. Zo worden er misschien regenboogjes in het design verwerkt of kiezen de ouders voor een gedichtje dat verwijst naar het sterrenkind of naar de regenboogbaby zelf. Zo tonen mama en papa zwart op wit dat hun sterrenkindje nog steeds gemist wordt en dat het ondanks nieuw geluk nooit vergeten zal worden. Sterrenkindjes maken immers voor altijd deel uit van het gezin.

Hulp zoeken in toegestaan

Het risico op postpartum depressies en angstgevoelens is een pak groter bij vrouwen die een baby verloren hebben. Weet je geen blijf met je eigen gevoelens na de geboorte van je regenboogbaby? Dat is compleet normaal. Wel kan het een goed idee zijn om professionele hulp in te schakelen tijdens deze moeilijke periode. Er zijn immers tal van hulpmiddelen die waardevol kunnen zijn bij het verlies van een baby, en om daarnaast ook te genieten van je nieuwe geluk.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email