Vanaf wanneer peuterbed

Wanneer is het juiste moment om over te stappen naar een peuterbed?

Het liefst zou je de tijd even stil zetten, want je baby wordt toch veel te snel groot? Voor je het weet groeit je baby uit zijn Maxi-Cosi, uit zijn wipstoel, uit de buggy en zelfs uit zijn wiegje of ledikant. Voor ouders misschien een confronterend moment? Beste mama en papa, bekijk het vooral als mijlpaal; je kleintje is nu klaar voor zijn eerste echte bedje, namelijk voor een peuterbed. Maar wanneer weet je dat het juiste moment voor een peuterbed is aangebroken? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is een peuterbed

Iedereen weet wellicht wat een ledikant of een wieg is. Elke baby heeft het immers nodig vanaf de geboorte tot wanneer hij of zij niet meer in het wiegje past. Dan is het tijd om over te stappen op een groter bedje. Je zal misschien denken dat je koter ineens naar een één-of tweepersoonsbed over kan stappen, maar het overslaan van een peuterbed is niet zo’n goed idee.

Een peuterbed is een bed dat speciaal ontworpen is voor… jawel peuters. Het verschil met een gewoon éénpersoonsbed is dat de lattenbodem van een goed peuterbed specifieke ondersteuning biedt aan een kleiner lichaam.

Kies je voor een éénpersoonsbed met een gewoon eenpersoonsmatras, dan zal je kind helemaal in het midden van de lattenbodem liggen (normaal gezien toch), wat niet dezelfde ondersteuning aan de rug en de wervels biedt als een peuterbed.

Een peuterbed wordt ook wel een juniorbed genoemd. Het is in principe gewoon een kleiner model van een éénpersoonsbed, met een afmeting van ongeveer 150 cm op 70 cm en uiteraarde met een passende peutermatras.

Wat ook zo typisch is aan een peuterbed, is dat de zijkanten een hekje hebben om je kind te beschermen tegen vallen. Dit valhekje kan je in de meeste gevallen gewoon losmaken van zodra je peuter zijn bedje gewend is.

De voordelen van een peuterbed

Net zoals een wieg tal van voordelen heeft voor baby’s, heeft een peuterbed heel wat voordelen voor peuters. Het zorgt voor precies de juiste ondersteuning voor kindjes van ongeveer 3 tot 8 jaar, waardoor je peuter/ kleuter van optimale nachtrust geniet, en mama en papa ook. Andere voordelen zijn:

  • Een peuterbed is als twee vliegen in één klap; het valhekje en de compacte afmetingen zorgen voor gezelligheid en helpen je kind zich geborgen te voelen. Aan de andere kant is het praktisch want kinderen kunnen er zelf in en uit stappen.
  • De meeste peuterbedden hebben valbeveiliging die je kan inklappen of kan verwijderen. Dit maakt de overgang ook weer makkelijker, doordat je peuter onmogelijk uit bed kan rollen.
  • Een peuterbed is doorgaans lager dan een gewoon éénpersoonsbed, waardoor zelfs de allerkleinsten zelf makkelijk in en weer uit bed kan komen. Is er toch eens een valpartij? Dan valt je koter niet van hoog.

Wanneer overstappen naar een peuterbed

Tijd om over te stappen van een ledikant naar een peuterbed? Een leeftijd plakken op het moment om over te stappen is moeilijk, het hangt er helemaal van af of je kind er klaar voor is. Uiteraard zal er een moment komen dat je kleintje niet meer in het wiegje past, ongeveer rond de leeftijd van 3 jaar. Het is dus belangrijk om de overstap voor deze leeftijd al te maken.

Misschien merk je soms dat je kind zelf al klaar is om over te stappen naar een peuterbed, doordat ze steeds in het ‘grote bed’ van broer of zus of van mama en papa willen kruipen.

Merk je dat je kind aangeeft niet meer in de ledikant te willen slapen, omdat hij zich bijvoorbeeld ‘gevangen’ voelt in het kleine bedje? Dan is hij klaar voor de overstap naar een echt peuterbed.

Vlotte overstap naar een peuterbed

Als je merkt dat je kind klaar is voor het ‘grote’ bed, dan is het tijd om actie te ondernemen. Zorg voor een fijn peuterbed met een speciaal ontworpen matras voor peuters, voor de optimale ondersteuning en nachtrust. Vervolgens zal je al snel merken hoe enthousiast je kleintje is voor de overstap.

Belangrijk is dat de overstap gemoedelijk en relaxt gebeurt. Je kind blijft wellicht in dezelfde kamer slapen, alleen het bed is anders, maar toch is het fijn dat de slaapkamer gezellig(er) ingericht wordt. Je kan er ook voor kiezen om het wiegje nog even te laten staan, zodat je kind het gevoel krijgt dat hij zelf z’n bedje kiest. Ook maakt het dat hij al kan wennen aan het peuterbed, maar dat het vertrouwde bedje nog rust kan bieden. Wil je kind toch nog in z’n wieg? Prima! Forceer vooral niets en laat je kind op eigen tempo wennen.

Het is essentieel om peuters te betrekken bij de overgang naar een nieuw bed. Misschien wil hij zelf wel kiezen waar in de kamer het bedje moet komen of welke lakentjes erop moeten liggen. Deze keuzes geven kinderen doorgaans meer vertrouwen in een verandering.

Enkele tips voor een vlotte overgang naar peuterbed

De overstap naar een peuterbed kan heel vlot gaan. Sommige kindjes hebben echter wat tijd nodig om afscheid te nemen van de knusheid van een ledikant. Enkele tips om deze aanpassing toch vlot te laten verlopen:

  • Hou vast aan je peuter z’n vaste bedritueel. Zo weet hij dat enkel het bed verandert, maar herkent hij wel de dagelijkse activiteiten waardoor duidelijk wordt dat het bedtijd is. Lees je altijd een verhaaltje voor het slapengaan? Doe dat dan nu zeker ook, maar dan in het grote bed.
  • Als je kind wakker wordt in de eerste nachten in het peuterbed, ga dan even bij hem zitten en stel hem gerust. Zo leert hij dat ook nu hij in een groot bed slaapt, mama of papa nog steeds in de buurt zijn.
  • Nu je kind zelf in en vooral uit het bed kan, is het belangrijk dat de omgeving peuterproof is. Denk zo maar aan het beveiligen van stopcontacten, het wegleggen van speelgoed en het goed vastmaken van het hekje bovenaan de trap.

Je hoort het; kinderen kunnen zelf aangeven wanneer het tijd is voor een groter bedje (tenzij z’n voeten niet meer in het wiegje passen, dan onderneem je best zelf tijdig actie). Neem de tijd om de overgang naar een peuterbed en peutermatras zo aangenaam mogelijk te maken. Het is immers een aanpassing waar je kleintje ongetwijfeld aan zal moeten wennen.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email