Wanneer kan een baby zitten

Wanneer kan een baby zitten? Een mijlpaal in de motorische ontwikkeling

Baby’s leren snel, dat hoeven we kersverse ouders niet meer uit te leggen. Na enkele maanden zal je heel wat sprongen vooruit zien in de ontwikkeling, en als ouder zal je wellicht elke mijlpaal spannend vinden. Belangrijke mijlpalen voor baby’s zijn omrollen, kruipen en rechtop zitten. Maar vanaf wanneer leert een baby zelfstandig rechtop zitten? Ontdek alles over deze belangrijke mijlpaal in dit artikel.

Een baby in zithouding

Een pasgeboren baby is, tot hij enkele maanden oud is, niet gemaakt om rechtop te zitten. Hoewel het misschien heel fijn voelt om een baby rechtop te zetten en te ondersteunen op je schoot, is het niet ideaal voor de ruggenwervel. Een baby te lang in de Maxi-Cosi laten ‘rechtop’ zitten is trouwens ook geen goed idee. Het is nefast voor de ontwikkeling van de ruggengraat en het hoofdje. Je leert er alles over in dit artikel.

Maar vanaf wanneer is een baby dan wel klaar om in zithouding te zitten? Dat gebeurt allemaal heel natuurlijk. Als je baby zelf moeite begint te doen, doorgaans rond de leeftijd van 6 tot 8 maanden, is het pas een goed idee om deze zithouding te stimuleren. Het is je baby’s manier om aan te geven dat hij of zij (en ook de wervelkolom) klaar is om te leren rechtop zitten.

Van liggen naar zitten in verschillende stappen

De motorische ontwikkeling van een kind staat niet stil. Bij baby’s gaan deze sprongen enorm snel. Je zal immers merken dat je baby van zo’n 5 maanden oud zal beginnen omrollen. Leg je hem of haar op een speelkleed, dan zal je merken dat hij zich langzaamaan probeert om te draaien. Gaat dit na verloop van tijd erg vlot, dan zal je baby leren om zichzelf rechtop te duwen vanop zijn buikje. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de spieren in rug en nek.

Een volgende fase is dan het leren rechtop zitten. Je kind kan ondertussen zelf het hoofdje rechtop houden. Hij of zij probeert de rug te krommen, waardoor jij weet dat de ruggenwervel klaar is voor een volgende stap. Vanaf dan kan je je kleintje ondersteunen om te gaan zitten. Maar let op: wees ook niet te enthousiast om je kindje te helpen. Hoe meer hij zelf probeert, hoe sterker de spieren ontwikkeld zullen zijn. En rechtop leren zitten, dat gaat uiteraard beter met een sterk lichaam.

Twee manieren tot rechtop zitten

Een baby heeft in het begin twee manieren om van lig-naar zit-houding over te gaan. De meest natuurlijke manier is vanop zijn buikje. Je baby zal zich opduwen met de armpjes waardoor de borst naar boven komt. Vervolgens draait hij zich op de zijkant en zal de onderste arm het lichaam omhoog duwen tot je baby neerzit.

Een andere manier is ook vanop de buik, maar dan door het intrekken van de knietjes. Vanop handen en knieën laat je baby z’n billetjes naar achteren vallen tot in zithouding. Dit hoeft niet recht naar achteren te zijn, maar kan uiteraard ook zijwaarts.

Het leerproces ondersteunen

In het begin zal je kindje korte tijd rechtop kunnen zitten met jouw ondersteuning. Dat is ongeveer op de leeftijd van 6 maanden oud. Je zal merken dat de balans nog wat zoek is, maar ook dat is weer een goede training voor de rug-en nekspieren. Blijf altijd dicht in de buurt zodat je baby niet omver valt, en ga zeker ook niet ‘pushen’ om langer en meer te gaan zitten. Kindjes kunnen zelf heel goed aanvoelen wat lukt en wat nog niet.

Je kan trouwens het leerproces van rechtop zitten ondersteunen, door van iets nuttig ook iets aangenaam te maken. De leeftijd waarop een kindje leert rechtop zitten is immers gelijk aan de leeftijd van de eerste hapjes vaste voeding. Door je kindje tijdens het eten rechtop te zetten in een wipstoeltje met voldoende ondersteuning, kan je hem of haar zo eten geven. Win-win!

Helemaal zelf rechtop zitten

Na veel oefenen en na nog meer ‘spiertraining’ leert je baby zelf om rechtop te zitten. Helemaal alleen! Dit gebeurt doorgaans op een leeftijd tussen 7 en 9 maanden oud. Op dit moment zijn de nodige spieren voldoende ontwikkeld, waardoor je kindje stevig zit en je hem ook kan loslaten. Zorg er natuurlijk wel voor dat hij nergens vanaf kan vallen, door bijvoorbeeld een zachte ondergrond te voorzien of kussens te leggen rond de plek waar je baby zit.

Heeft je baby het zitten helemaal onder de knie. Dan kan je de wipstoel na verloop van tijd vervangen door een stoelverhoger voor aan tafel. Deze kan je op bijna elke stoel plaatsen, en is ook wat handiger mee te nemen naar oma en opa bijvoorbeeld, of op vakantie.

Rechtop zitten op eigen tempo

Net zoals de groei van een baby is de motorische ontwikkeling bij zo’n kleintjes heel persoonlijk. We hebben het hierboven over gemiddelde leeftijden waarop kindjes kunnen omrollen en rechtop zitten met hulp of zonder, maar dat is uiteraard geen zekerheid. Elk kind ontwikkelt z’n spieren op eigen tempo, waardoor het rechtop zitten bij iedereen op een ander moment begint te lukken.

Maak je zeker niet druk als je zoon of dochter sneller of net wat trager leert rechtop zitten. Dit is heel normaal, en je kind gaat ongetwijfeld goed rechtop kunnen zitten van zodra hij er klaar voor is.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email