Net zoals dat wij ons als volwassenen soms niet lekker voelen, kunnen kinderen ook vanalles ervaren. Het enige verschil? Kinderen weten vaak niet even goed uit te drukken wat ze precies voelen en waar. Het kan dus voor mama’s en papa’s best moeilijk inschatten zijn wanneer bepaalde kwaaltjes of symptomen ernstig zijn.
Heeft je kind regelmatig buikpijn, maar weet je niet van waar het komt? Dan kan het handig zijn om de huisdokter in te schakelen voor advies. Maar wat verstaan we nu onder ‘regelmatig buikpijn hebben’? En wanneer bel je best de dokter bij buikpijn bij kinderen? We lichten het hieronder toe.
Baby’s met buikpijn
Baby’s huilen. Dat doen ze nu eenmaal. Alleen is het als kersverse mama of papa moeilijk in te schatten wat ‘veel huilen’ precies betekent. Ouders die gedurende de hele nacht wakker liggen van hun baby’s gehuil zeggen misschien dat ze een huilbaby hebben, terwijl andere baby’s bijna continu huilen. Soms hangt het huilen ook heel erg af van de fase die je baby doorloopt.
Wat echter nog moeilijker is om vast te stellen; de reden waarom je baby huilt. Heeft hij honger? Is hij moe? Voelt hij zich niet lekker. Als ouder heb je er vaak het raden naar, zeker in het begin. Het kan natuurlijk ook dat je baby buikpijn heeft, of extreem last heeft van krampjes. Om bepaalde virussen of griepjes uit te sluiten kan je je baby’s koorts meten met een goede babythermometer. Heeft je baby goed gegeten en geslapen, stel je geen koorts vast, maar blijft hij of zij continu huilen? Dan kunnen krampjes aan de oorzaak liggen. Een warm badje kan je baby’s krampen helpen verzachten.
Blijft de buikpijn aanhouden, dan kan je best een dokter raadplegen. Het is mogelijk dat je baby allergisch of intolerant is aan bepaalde voeding, of dat er natuurlijk iets achterliggend onderzocht moet worden.
Peuters met buikpijn
Een peuter kan, afhankelijk van de leeftijd, al wat beter aangeven wanneer hij last heeft van buikpijn. Niet dat je zoveel details mag verwachten, maar wijzen naar zijn buikje kan je kind al snel. Is buikpijn het enige symptoom, en komt het niet te vaak voor? Dan is afwachten en je kind sussen een goed idee.
Wel is het belangrijk om de huisdokter te bellen of om langs te gaan wanneer je peuter blijft verwijzen naar zijn buikpijn. Zeker wanneer je kind niets van voeding kan binnenhouden of niet wilt drinken, kan het nuttig zijn om een arts te raadplegen.
Kleuters met buikpijn
Een kleuter kan vaak al heel goed aanduiden waar hij precies pijn heeft, hoe lang al, en hoe de pijn of de gevoeligheid precies aanvoelt. Buikpijn kan van verschillende dingen afkomstig zijn, en hoeft niet per se erg te zijn. Blijft je kind klagen over buikpijn, of spreekt hij of zij van nog andere symptomen zoals koorts? Dan kan een bezoek aan de huisarts een goed idee zijn, om bepaalde zaken uit te sluiten.
Oorzaken van buikpijn
De oorzaken van buikpijn zijn vaak heel moeilijk te achterhalen, juist omdat er zoveel mogelijkheden kunnen zijn. In de meeste gevallen gaat het om iets heel onschuldig, zoals bepaalde allergieën of gewoon doordat je kind z’n maag of darmen niet heel goed reageert op bepaalde voedingsmiddelen.
Functionele buikpijn
Een andere veel voorkomende oorzaak is angst, spanningen of zenuwen. Merk je regelmatig dat je kind klaagt van buikpijn voor hij naar school moet? Of voor er iets staat te gebeuren dat niet elke dag voorkomt? Dan is de kans groot dat hij zich zenuwachtig of onzeker voelt over bepaalde gebeurtenissen.
Vergeet niet dat functionele buikpijn, dus buikpijn zonder een duidelijke oorzaak zoals verstopping of intolerantie ook geregeld voorkomt bij kinderen. De darmen van een kind reageren heel snel op veranderingen, bepaalde medicijnen of zelfs op stress.
Verstopping
Ook verstopping kan een oorzaak zijn voor buikpijn. Zeker als je kind klaagt van pijn in de darmen (door de plaats van de pijn aan te wijzen op z’n buik), kan verstopping weleens de reden zijn. Er zijn heel wat hulpmiddeltjes die je dan kan inzetten, zoals bijvoorbeeld het eten van meer vezels (volkoren brood, fruit…) of meer water drinken.
Langdurig buikpijn
Blijft je kind toch klagen over buikpijn, of komt buikpijn wel erg vaak terug? Dan kan een onderzoek bij de dokter een goed idee zijn. Zeker wanneer je kind nog ergens pijn heeft of koorts begint te maken is een bezoek aan de huisarts op zijn plek. Buikpijn kan dan immers afkomstig zijn van ontstekingen in het lichaam, zoals een blindedarmontsteking
Wanneer bel je de dokter bij buikpijn – handige richtlijnen
Helaas blijft het dus vaak giswerk bij kinderen, maar als je ongerust bent ga je beter wat sneller naar de dokter. Hieronder geven we enkele richtlijnen mee over wanneer je best naar de huisarts belt of gaat bij buikpijn bij kinderen:
Ga meteen naar de dokter
Blijft je kindje continu huilen of is er sprake van sufheid, heeft hij of zij al 24 uur niet meer geplast of doet het pijn om rechts onder op de buik te drukken? Bel dan je huisarts of ga langs bij een huisartsenpost voor een onderzoek.
Bel de dokter op
Buikpijn is meestal niet te wijten aan een ernstige aandoening, maar in sommige gevallen bel je best even naar de dokter voor advies. Dat doe je als de buikpijn lang aanhoudt, je kind ook andere symptomen krijgt of ziek wordt, als hij of zij geen voeding kan binnenhouden of een combinatie van diarree en koorts heeft. Zit er bloed of slijm bij de stoelgang? Dan is het ook een goed idee om de dokter op te bellen. Ten slotte is ook het andere uiterste niet goed; als je kind al 5 dagen last heeft van verstopping neem je best de telefoon.
Kortom
Je hoort het; buikpijn is bij kinderen vaak een héél onschuldig symptoom, dat zelden wijst op een onderliggende aandoening of een darmziekte. Wel is het belangrijk om buikpijn bij kinderen goed op te volgen. Blijft de pijn aanhouden, of komen er nog extra symptomen de kop opsteken (zoals diarree, braken, koorts…), dan is het advies van de dokter vragen een goed idee