Wil je graag zwanger worden, dan is de kans groot dat je elke maand opnieuw vanaf je eisprong op zoek gaat naar de eerste tekenen van een mogelijke zwangerschap. Je voelt je misschien vermoeider dan gewoonlijk, of je wordt misselijk wakker in de ochtend. Elke verandering in je lichaam wijs je op dit moment misschien wel toe aan een mogelijke zwangerschap. Zou het kunnen dat je zwanger bent? En zijn er nog symptomen die dat vermoeden kunnen versterken?
Wij leggen in dit artikel uit welke 10 vroege zwangerschapssymptomen het vermoeden van een zwangerschap (bijna) kunnen bevestigen. Herken je bepaalde symptomen? Dan kan een zwangerschapstest een goed idee zijn.
Gevoelige borsten
Veel vrouwen kunnen het bevestigen; gevoelige of zelfs pijnlijke borsten zijn vaak één van de eerste symptomen bij een zwangerschap. 4 weken na de bevruchting kan je gevoelige borsten al ervaren. Wie weet is het zelfs voor jou de aanleiding om een zwangerschapstest te doen?
Je kan de gevoeligheid van je borsten bij het begin van een zwangerschap vergelijken met gevoelige borsten vlak voor of tijdens je menstruatie, alleen wat erger. Ze zullen gezwollen aanvoelen en in sommige gevallen kan het zelfs vervelend zijn om een trui aan te trekken.
Dit eerste symptoom is volledig afkomstig van wijziging in je hormoonspiegel. De kans is ook groot dat je borsten vrij gevoelig blijven tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
Ochtendmisselijkheid
Een ander veelvoorkomend symptoom aan het begin van de zwangerschap (en gedurende het hele eerste trimester), is ochtendmisselijkheid. Sommige vrouwen voelen zich niet alleen misselijk aan het begin van de zwangerschap, maar moeten ‘s ochtends ook geregeld braken. In sommige gevallen kan de misselijkheid door de dag terugkomen in golven.
Ook misselijkheid is volledig te wijten aan de hormonale veranderingen in je lichaam.
Ervaar je (ochtend)misselijkheid en wijs je dit toe aan een zwangerschap? Dan kunnen crackers of iets gelijkaardig de misselijkheid verlichten, als je deze voor het opstaan al eet. Om misselijkheid doorheen de dag tegen te gaan, eet je best af en toe een lichte en kleine maaltijd. Vetrijke maaltijden zullen het misselijke gevoel of het braken alleen maar verergeren, probeer dat dus zeker te vermijden.
Betere reuk-en smaakzin
Ochtendmisselijkheid wordt vaak versterkt door bepaalde geuren die je ruikt of bepaalde smaken die je proeft. Ben je mogelijk zwanger, dan zal je misschien merken dat je reukzin sterker is, en dat je dingen ook anders of zelfs sterker proeft. Verbeterde reuk-en smaakzin kunnen een symptoom zijn aan het begin van een zwangerschap. Dat maakt natuurlijk ook dat je sneller een afkeur zal hebben van bepaalde geuren of bepaald eten. En dit brengt op zijn beurt ook weer een veranderende eetlust met zich mee.
Veranderende eetlust
Eet je normaal heel graag een boterham met kaas, maar krijg je die nu voor geen geld naar binnen? Word je vrolijker van het idee van augurken met slagroom, of een andere gekke combinatie? Deze (extreme) verandering in eetlust kan een vroeg symptoom zijn van een zwangerschap.
Onze eetlust wordt immers heel sterk bepaald door hormonen, en aangezien die bij een zwangerschap tamelijk overhoop liggen, heeft dat logischerwijze een effect. Dat verklaart bepaalde gekke cravings die zwangere vrouwen soms hebben.
Misschien heb je gewoon een verminderde eetlust doordat je last hebt van (ochtend)misselijkheid? Al deze dingen zouden kunnen wijzen op een zwangerschap.
Vermoeidheid
Juist de verandering in hormonen is zo’n ingrijpende gebeurtenis in je lichaam, wat maakt dat je veel vermoeider kan zijn dan anders. Een vrouwenlichaam maakt bij het begin van een zwangerschap veel meer oestrogeen en progesteron aan, wat extreme vermoeidheid tot gevolg kan hebben.
Voel je je plots extreem vermoeid, vaak in combinatie met andere symptomen? Dan zou het kunnen dat je zwanger bent. Wees mild voor jezelf en onthou vooral dat je lichaam heel hard aan het werk is door al die veranderingen. Dat kost uiteraard energie.
Spotting of bloedverlies
Daar waar bloedverlies meestal duidt op de start van je menstruatie, wat betekent dat je net niet zwanger bent, kan spotting een heel andere betekenis hebben. Merk je heel licht bloedverlies of spotting, dan kan dit wijzen op innestelingsbloedverlies.
Dit soort spotting komt meestal voor tussen 6 en 12 dagen na je eisprong. Dit is gewoonlijk sneller dan je menstruatie, aangezien in de gemiddelde cyclus de menstruatie start rond dag 14 na de eisprong.
Heb je maar een paar druppels bloedverlies, en is dat eerder donkerrood van kleur? Dan kan een zwangerschapstest een goed idee zijn. Zeker in combinatie met andere vroege zwangerschapssymptomen.
Opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel is mogelijk een vroeg symptoom van een zwangerschap. Een opgeblazen gevoel door zwangerschap kan verschillende verklaringen hebben.
Vaak komt het door de toename in progesteron. Progesteron is het zwangerschapshormoon dat maakt dat je darmen minder snel werken. Daardoor hou je automatisch meer vocht vast. Om dit te voorkomen of te verminderen drink je best veel water en kies je voor vezelrijke voeding. Dit helpt om je darmen weer in balans te brengen, ondanks de invloed van progesteron.
Vermoed je dat je zwanger bent doordat je onder andere last krijgt van een opgeblazen gevoel? Dan is de kans groot dat je rond de 4de of 5de week van je zwangerschap zit.
Krampen of menstruatiepijn
Bij een zwangerschap zet de baarmoeder uit. Zelfs in een vroege fase zullen de schommelingen in hormonen en de daaruit voortkomende veranderingen in je lichaam zorgen voor een baarmoeder in beweging. De spieren waarmee je baarmoeder vastzit aan het schaambot, ook wel de korte banden genoemd, rekken al vroeg in de zwangerschap een beetje uit. Dit kan lage krampen of een soort menstruatiepijn met zich meebrengen. Vaak gaat het om een trekkerig gevoel dat niet echt pijn doet, maar wel licht aanwezig is.
Stemmingswisselingen
Hormoonschommelingen zijn één van de belangrijkste dingen die op ons gevoel en op onze stemming spelen. Aangezien een zwangerschap al in de beginfase heel wat veranderingen in hormonen teweeg brengt kan dat dus een groot gevolg hebben op hoe we ons voelen. Stemmingswisselingen, ook wel bekend als ‘mood swings’ kunnen een rechtstreeks gevolg zijn van de veranderingen in ons lichaam die door een zwangerschap teweeggebracht worden. Stemmingswisselingen hangen in het begin van een zwangerschap vaak samen met zeurende hoofdpijn.
Heb je veel last van stemmingswisselingen en vermoed je dat je wel eens zwanger zou kunnen zijn? Dan ga je best even een zwangerschapstest halen. Stemmingswisselingen kunnen je vermoeden immers bevestigen.
Maagzuur
Ten slotte kan last van brandend maagzuur ook wijzen op een vroege zwangerschap. Zure oprispingen zijn ook weer afkomstig van een toename in progesteron. Progesteron kan er namelijk voor zorgen dat de spier die je maag afsluit van je slokdarm meer ontspannen wordt. Maagzuur krijgt daarom de kans om omhoog te komen.
Later in de zwangerschap hebben zure oprispingen meestal een andere oorzaak. De baarmoeder die uitgezet is, zal meer tegen de maag beginnen drukken. Dat zorgt op zijn beurt voor brandend maagzuur en oprispingen.
Om dit te voorkomen kan je best vette maaltijden en pittige voeding vermijden. Ook koffie en thee zijn niet zo’n goed idee als je last hebt van maagzuur. Calcium, wat je vindt in yoghurt en melkproducten, is dan weer wel een goed idee, net zoals het eten van kleine maaltijden doorheen de dag.
Vermoeden van zwangerschap
Herken je één of meerdere van bovenstaande symptomen. Dan is het mogelijk dat ze wijzen op een vroege zwangerschap. Blijven daarbij ook nog je maandstonden uit, dan is de kans groot dat er meer aan de hand is.
Zwangerschapstest
Heb je een vermoeden dat je zwanger kan zijn en wil je graag uitsluitsel over een eventuele zwangerschap? Dan is het een goed idee om een zwangerschapstest te doen. Je kan zo’n test gewoon in de supermarkt of bij de drogist kopen. Idealiter doe je deze rustig thuis door ‘s ochtends op het staafje te plassen. Verschijnen er twee streepjes of een plusje (dit hangt af van het soort zwangerschapstest, lees altijd de bijsluiter), dan ben je waarschijnlijk zwanger.
Om echt zeker te zijn maak je een afspraak met de dokter voor bloedafname. Daaruit kan hij of zij afleiden of er HCG aanwezig is en kan een zwangerschap bevestigd worden. Na ongeveer 6 weken kan je een eerste echo laten afnemen bij de gynaecoloog.
Kortom
Er zijn dus tal van symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap. Door de verandering in hormonen in je lichaam, namelijk de toename van oestrogeen en progesteron, kan je bepaalde dingen herkennen, ook al ben je nog maar net zwanger.
Zo kunnen pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en misselijkheid vroege maar duidelijke symptomen zijn van een zwangerschap. Ook brandend maagzuur, krampen heel laag in je buik en spotting tussen die 6 en 12 na je eisprong zijn mogelijke kenmerken van een zwangerschap.
Blijven bovendien ook je maandstonden uit (als je normaal een regelmatige cyclus hebt), dan raden we aan om voor de zekerheid een zwangerschapstest te halen. Dit zal je vermoeden van een zwangerschap kunnen bevestigen.