Hoe vaak moet een baby in bad

Hoe vaak moet een baby in bad? Alles wat je moet weten

Een badje, een schone luier, een flesje en dan naar bed. Bij vele ouders is dit de vaste routine voor ze ‘s avonds hun (pasgeboren) baby te slapen leggen. Je baby in zijn babybadje doen is daarnaast het ideale ontspannende moment voor mama of papa én voor kindjes, althans op de meeste dagen. Doorgaans vinden baby’s in bad gaan heel fijn, maar is het wel zo goed voor hen? Een dagelijks badje bij baby’s is in elk geval niet nodig, maar hoe vaak moet een baby dan wel in bad? Lees vlug verder! 

De gevoelige babyhuid 

Een babyhuid, en zeker bij pasgeboren baby’tjes, is extreem gevoelig. Wij hebben allemaal een opperhuid die ons beschermt tegen schadelijke stoffen, wisselende temperaturen en vochtigheid en virussen van buitenaf. Bij baby’s is deze opperhuid echter veel dunner dan bij volwassenen, wat maakt dat hun huidje zo extreem gevoelig is. Het is dus belangrijk om de babyhuid zo goed mogelijk te beschermen en zeker in de eerste 4 weken. 

Babyhuid en water

Water droogt de huid uit en aangezien bij baby’s de huid al zo gevoelig is, moeten we als mama en papa steeds proberen om deze te beschermen tegen uitdroging. Water op de huid verdampt na een badje heel erg snel en dat zorgt ervoor dat vocht mee uit de huid wordt gehaald. Elke dag in bad is daarom zeker niet nodig. 

Doordat water de huid zo sterk uitdroogt, kunnen allergische reacties en huidaandoeningen zoals eczeem ontstaan of zich sneller ontwikkelen. 

Babyhuid en zeep

Daar waar water je baby’s huidje al erg kan uitdrogen, is zeep nog een grotere boosdoener. Het tast immers de natuurlijke vetlaag aan, die dienst doet als beschermingslaag voor de huid. 

Aangezien baby’s doorgaans veel minder snel vuil worden dan kinderen of volwassenen, simpelweg doordat ze andere dagelijkse activiteiten hebben, is zeepgebruik bij een bad onnodig. Wil je toch graag je baby af en toe kunnen inzepen tijdens het badderen? Kies dan voor een milde zeep die specifiek ontwikkeld is voor de gevoelige babyhuid. 

Babyhaar en water

Net zoals je baby té vaak in bad stoppen is het wassen van babyhaar in de eerste weken totaal overbodig. Je kan je baby’s haartjes zeker voorzichtig afspoelen wanneer hij of zij een badje krijgt, maar shampoo mag je gerust achterwege laten. Babyhaar is immers zo zacht en wordt in de eerste weken of maanden nooit echt vies. 

Na verloop van tijd, wanneer je baby’s haren beginnen groeien en wel eens vuil worden kan je kiezen voor een milde babyshampoo om één keer per week de haartjes te wassen. 

Hoe vaak moet een baby in bad? 

Je hebt al lang alles in huis gehaald om je baby een heerlijk badje te kunnen geven, en je kan niet wachten tot je het babybadje of het inklapbaar babybad kan installeren.

Maar dé vraag waar het om draait is; hoe vaak moet een baby nu in bad? Hoe vaak je jouw baby’tje een badje geeft, hangt veel af van de leeftijd van je kindje. 

Baby de eerste keer in bad

Het eerste badje van je baby is ook voor mama’s en papa’s een heel mooi en speciaal moment. Het beste is wel om enkele dagen te wachten na de geboorte voor een baby zijn eerste badje krijgt. Zo geniet je kindje nog enkele dagen van het beschermlaagje dat bij de geboorte aanwezig is. Door een baby al snel in bad te stoppen was je dit beschermlaagje eraf. 

Enkele dagen na de geboorte, doorgaans de derde dag, kan je voor een eerste badje gaan. Vraag gerust aan het zorgpersoneel of de kraamverzorgster wanneer een eerste badje kan en eventueel kan je haar ook vragen om te helpen. 

Hoe vaak moet een pasgeboren baby in bad? 

Een baby van enkele dagen of weken oud wordt nog niet echt vies. Daarom hoeven ze ook niet dagelijks een bad te krijgen. Het is zelfs beter om een dagelijks bad te vermijden. Zoals je al kon lezen, tast water en vooral ook zeep de natuurlijke beschermlaag van de babyhuid aan. Door te kiezen voor een dagelijks bad droogt de huid van je baby dus veel te snel uit. 

Idealiter geef je je baby twee of drie keer per week een badje, in water dat precies de goede temperatuur heeft en met een milde zeep speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid. 

Let op; heeft je baby last van reflux of van vieze luiers, dan kan je ervoor kiezen om hem of haar vaker in bad te doen. Belangrijk is immers dat de babyhuid, juist omdat die zo gevoelig is, altijd schoon blijft. Goede billendoekjes kunnen alvast helpen om de huid in de luier goed schoon te houden tussendoor. 

Hoe vaak moeten baby’s na de eerste maand in bad? 

Na een maand ongeveer is de opperhuid waar we het hierboven al over hadden bij baby’s even dik als bij volwassenen. Dat betekent dat hun huidje veel minder gevoelig wordt dan pas na de geboorte. Het kan dus minder kwaad om baby’s van zodra ze 4 weken oud zijn wat vaker in bad te stoppen, moest je dat willen of nodig vinden. 

Doorgaans heeft een baby genoeg aan twee of drie badjes per week, maar weet dat het bij baby’s die ouder dan een maand zijn, minder uitmaakt dan bij pasgeboren baby’s. 

Wat zijn de beste omstandigheden voor een baby’s bad? 

Om je baby en z’n huidje zo goed mogelijk te beschermen, zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het klaarmaken van z’n badje. Zo let je best goed op het tijdstip of op welk moment van de dag je wilt badderen, op de temperatuur van het water, de producten die je gebruikt enzovoort.

Wat zijn de beste momenten voor een bad? 

In de ideale situatie geef je je baby een badje voor het eten. Het water kan immers na een voeding reflux en oprispingen versterken, waardoor het kan zijn dat je baby zal spugen in bad. 

Ook is een badje voor het slapengaan de ideale manier voor kindjes om te ontspannen. 

Je kan er dus voor kiezen om je kindje in bad te stoppen, nog een flesje of voeding te geven en hem dan te slapen te leggen. 

Wat is de ideale temperatuur voor een bad? 

Bij het baden van je baby is temperatuur heel belangrijk. Best laat je eerst koud water in het badje en meng je het vervolgens met warm tot je een temperatuur van ongeveer 37 graden celsius bereikt. Je kan dit eenvoudig controleren met een goede badthermometer. 

En niet alleen de temperatuur van het water is belangrijk, maar ook de kamertemperatuur moet aangenaam zijn. Zorg dus voor een ruimtetemperatuur tussen 22 en 24 graden.

Wat heb je nog nodig voor je baby’s bad? 

Je baby in bad stoppen is een heel fijn moment. Zorg dat je op voorhand alles wat je nodig hebt al klaarlegt, want van zodra je je baby opneemt, heb je je handen meer dan vol. Een handdoek, een washand, een schone luier, kleertjes of een pyjama en eventuele milde wasproducten leg je dus best al naast het badje of naast het aankleedkussen klaar.

TIP: Een goed alternatief voor een handdoek is een hydrofiele doek. Het is zachter voor je baby’s huid en neemt vocht prima op. Daarnaast zijn hydrofiele doeken heel soepel en veel minder ruw dan een gewone handdoek. 

Baby in bad – alternatieven

Een vuile luier, spugen, morsen tijdens de voeding… na al deze dingen heb je misschien de neiging om je baby meteen in bad te stoppen. Helaas is een dagelijks bad voor baby’s zeker overbodig, maar dat wilt niet zeggen dat er geen alternatieven zijn om je baby schoon te houden. 

Je baby wassen zonder bad

Je hoeft helemaal het babybadje niet vol te laten lopen, je kan ook op het waskussen of aankleedkussen je baby schoonmaken, zonder dat water en zeep zijn huidje te hard uitdrogen. 

Hoe je dat doet? Neem een vochtig washandje en was je baby’s gezicht. Gebruik hiervoor zeker geen zeep. Droog het gezichtje af voor je verder gaat met het wassen. Voor het lichaam kan je eventueel wel kiezen voor een milde zeep of een waslotion specifiek voor baby’s, maar dat hoeft zeker niet. Een warm-vochtig washandje is ook voldoende. Was de handjes, armen en ga zo door naar de oksels en de rest van het lichaam en draai je baby’tje nadien om om de rug te kunnen wassen. Afsluiten doe je met de billetjes. Let erop dat je huidplooien allemaal goed schoonmaakt, zeker waar z’n luier altijd zit. Daar verzamelen zich namelijk de meeste bacteriën. 

Als je je baby gaat wassen zonder hem of haar in bad te stoppen, zorg dan dat de kamer goed op temperatuur is en dat je een handdoek of hydrofiele doek vlak in de buurt hebt. Baby’s koelen immers heel snel af en kunnen zichzelf ook nog niet warm houden. 

Kortom

Je hoort het; je baby dagelijks in bad stoppen is overbodig, het droogt immers de gevoelige babyhuid veel te hard uit. In de plaats daarvan kies je best voor een badje twee of drie keer per week met een milde zeep en aangepaste producten, speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email