Je bent zwanger en jij en je partner kijken reikhalzend uit naar de geboorte van jullie zoon of dochter. Hoewel je bevalling misschien nog eventjes weg is, tref je best al de nodige voorzorgen zoals het inrichten van de babykamer en denk je best al na over je werkplanning vlak voor je bevalling en erna.
Door open te communiceren met je werkgever wat je wensen en verwachtingen zijn, schep je meteen duidelijkheid over je afwezigheid na de bevalling en de weken ervoor al. Maar voor je een gesprek begint, informeer je je best eerst over wat de wettelijke regelgevingen zijn rond bevallings-en ouderschapsverlof in Nederland.
In dit artikel ontdek je op hoeveel zwangerschapsverlof je recht hebt, hoe het zit met je loon gedurende deze periode of met eventuele uitkeringen. En wat bij de geboorte van een twee-of meerling? Wij lichten het toe.
Zwangerschapsverlof – hoe en wat?
In Nederland heb je recht op 6 weken zwangerschapsverlof en op minstens 10 weken bevallingsverlof. Het bevallingsverlof hoef je trouwens niet helemaal aansluitend aan de bevalling op te nemen, je kan dit ook spreiden over een bepaalde periode.
Je kan het aantal weken betaald zwangerschapsverlof waar je recht op hebt zelf gaan berekenen. Dit kan immers afwijken als je bijvoorbeeld niet voltijds werkt.
Verlof voor de bevalling
Verlof tijdens je zwangerschap, nog voor de bevalling, heet logischerwijze zwangerschapsverlof. Dit bedraagt maximaal 6 weken en kan je opnemen tot de dag van je bevalling. Wil je de volledige 6 weken zwangerschapsverlof opnemen, dan tel je 6 weken terug vanaf de dag waarop de bevalling uitgerekend staat.
Misschien vind je het wel fijn om voldoende weken voor je bevalling vrij te hebben, om de laatste dingen nog te regelen. Zo heb je wat extra tijd voor het inrichten van de babykamer en de commode in elkaar te steken. Ook laat het je toe om een aantal zaken te gaan aankopen die je bij de geboorte al nodig hebt. Denk zo maar aan flesjes en een autostoel voor pasgeborenen.
Je kan ervoor kiezen om minder dan 6 weken zwangerschapsverlof op te nemen, maar in Nederland geldt een minimum van 4 weken. Je bent dus verplicht om maximum 4 weken voor de uitgerekende datum je zwangerschapsverlof aanvangen.
Let wel op bij zwangerschapsverlof; als je verlof eerder begint dan is het ook eerder afgelopen. Wil je dus meer tijd na de bevalling met je baby (al dan niet verspreid), dan kan je ervoor kiezen, indien de situatie het toelaat en je je goed genoeg voelt, om pas 4 weken voor de uitgerekende datum op zwangerschapsverlof te gaan.
Zwangerschapsverlof – wat bij een tweeling?
Als uit de echo’s bij de gynaecoloog blijkt dat je een tweeling of meerling verwacht, ligt de duur van je zwangerschapsverlof ook weer anders. Ben je zwanger van een tweeling, dan heb je recht op 10 weken zwangerschapsverlof, terug geteld vanaf je uitgerekende datum. Je hoeft deze 10 weken niet volledig op te nemen, maar wel moet je zwangerschapsverlof bij een meerling ingaan maximum 8 weken voor de uitgerekende datum.
Ben je nog op zoek naar een duo buggy voor je tweeling? Hier vind je de allerbeste exemplaren van dit moment.
Verlof na de bevalling
Onder bevallingsverlof verstaan we in Nederland de weken die je vrij krijgt na de bevalling. De duur van het bevallingsverlof hangt af van de duur van je zwangerschapsverlof dat je voor de bevalling al hebt opgenomen.
Hou er rekening mee dat je in totaal recht hebt op 16 weken verlof en dat je minimaal 4 weken voor je uitgerekende verlof je verlof moet aanvangen. Op die manier geniet je van 12 weken bevallingsverlof na de geboorte van je baby.
Bevallingsverlof verspreid opnemen
Je hoeft je bevallingsverlof echter niet allemaal aansluitend op te nemen. Vanaf 6 weken na je bevalling mag je weer aan het werk. Het verlof dat dan nog overblijft, kan je verspreid opnemen indien gewenst, over een periode van 30 weken in totaal. In totaal blijft het bevallingsverlof wel 16 weken.
Bevallingsverlof – wat bij een tweeling?
Net zoals zwangerschapsverlof is bevallingsverlof bij een tweeling of meerling langer dan bij één baby. Je hebt, zoals hierboven al vermeld, recht op 10 weken zwangerschapsverlof en na de bevalling heb je ook nog recht op 10 weken bevallingsverlof.
Je kan ook bij de geboorte van een tweeling je bevallingsverlof verlengen door 8 weken voor de uitgerekende datum pas je verlof aan te vangen, indien je je daar goed genoeg voor voelt. Dat maakt dat je na de bevalling nog 12 weken in totaal kan opnemen.
Zwangerschaps-en bevallingsverlof zelf berekenen
Wil je exact weten hoeveel verlof je hebt na de bevalling afhankelijk van wanneer je voor de bevalling in zwangerschapsverlof gaat? Het komt erop neer dat wanneer je 4 weken voor je uitgerekende datum op zwangerschapsverlof gaat, dat de laatste dag van je bevallingsverlof 12 weken na de bevalling is, indien je al het verlof aansluitend opneemt.
Je kan ervan uitgaan dat je verlof start op de werkdag nadat je uitgerekende datum valt, bijvoorbeeld wanneer je uitgerekend bent op een maandag, dan start je verlof 4 tot 6 weken daarvoor op een dinsdag. Als je effectief op een maandag bevalt, zal je terug beginnen werken op een dinsdag. Op die manier kan je schuiven met het aantal weken om exact te weten wanneer je verlof zal starten en wanneer je weer aan het werk zal zijn (indien de uitgerekende datum effectief wordt waargemaakt natuurlijk).
Uitzonderingen van invloed op zwangerschapsverlof of bevallingsverlof
We hebben het hierboven al meermaals genoemd; alles hangt af van je uitgerekende datum. Toch bevalt de minderheid op exact de uitgerekende datum. Dat maakt dat de verdeling van de weken voor en na je bevalling vaak anders lopen dan gepland of dan hierboven beschreven.
Te vroeg bevallen – wat met mijn zwangerschapsverlof?
Beslis je om 6 of 4 weken voor je uitgerekende datum je zwangerschapsverlof aan te vangen en wordt je baby vroeger dan de uitgerekende datum geboren, dan wordt het verlof na je bevalling automatisch langer. De totale duur van je zwangerschaps-of bevallingsverlof blijft wel hetzelfde.
Te laat bevallen – wat met mijn zwangerschapsverlof?
Als je later bevalt dan je uitgerekende datum, zal je zwangerschapsverlof automatisch verlengen. Toch hou je na de bevalling nog evenveel weken over als wanneer je wel op de uitgerekende datum zou bevallen, namelijk 10 tot 12 weken. Dat maakt dat je totale verlof langer zal duren dan de bepaalde 16 weken.
In het kort; elke dag dat je baby later geboren wordt, heb je een dag extra bevallingsverlof.
Langer in het ziekenhuis na de bevalling
Het aantal dagen dat je in het ziekenhuis verblijft na de geboorte van je kindje is vastgesteld op 7 dagen. Als jij of je kindje onverwacht langer dan 7 dagen in het ziekenhuis verblijft, heb je per dag doorgebracht in het ziekenhuis een extra dag bevallingsverlof.
Wel is er een maximum duur opgelegd voor extra bevallingsverlof van 10 extra weken. Laat ons hopen dat je deze niet nodig hebt, want je wil uiteraard dat alles goed gaat met je kleintje.
Zwangerschapsverlof – het financiële plaatje
Heel wat weken om te rusten voor de bevalling of nog liever om tijd door te brengen met je pasgeboren baby zijn welkom voor kersverse mama’s. Maar hoe zit het met het financiële plaatje? Er moet immers toch brood op de plank?
Krijg ik nog loon tijdens mijn zwangerschapsverlof?
Je zal blij zijn om te horen dan zwangerschaps-en bevallingsverlof betaald wordt.
Zelfs als je stopt op je huidige job maximaal 10 weken voor je uitgerekende datum, heb je nog recht op je volledige loon tijdens je zwangerschaps-en bevallingsverlof.
Je hebt als werknemer tijdens je verlof recht op je volledige loon. Meestal wordt in arbeidsovereenkomsten zelfs volledige doorbetaling vastgelegd.
Op welke uitkering heb ik recht?
Je hebt tijdens je zwangerschapsverlof recht op zwangerschapsuitkering, en tijdens je bevallingsverlof heb je recht op een bevallingsuitkering. Let op; deze moet je beide aanvragen.
Hoe kan ik een uitkering aanvragen?
Je zwangerschaps-en bevallingsuitkeringen vraag je gelijktijdig aan minstens 2 weken en maximaal 4 weken voor de aanvang van je zwangerschapsverlof.
Je vraagt deze uitkeringen gewoon aan via Mijn UWV. Zorg ervoor dat je je DigiD bij de hand hebt om het aanvraagformulier in te kunnen vullen.
In dit aanvraagformulier vul je de volgende zaken in:
- Je uitgerekende bevallingsdatum
- Wanneer je met zwangerschapsverlof wilt gaan (4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum
- Je zwangerschapsverklaring hoef je niet mee te sturen, maar hou deze zeker zelf goed bij tot een jaar na het einde van je bevallingsverlof.
Wat is het verschil met ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof wordt vaak in één adem genoemd met zwangerschapsverlof, maar het is wel degelijk iets anders. Ouderschapsverlof kan je gebruiken voor kinderen onder de 8 jaar, waarvoor je in totaal 26 werkweken betaald ouderschapsverlof kan opnemen. Deze bijkomende wettelijke verlofregeling laat je toe om meer tijd met je kind door te brengen.
Om precies te weten op hoeveel ouderschapsverlof je recht hebt vermenigvuldig je 26 (van het aantal weken ouderschapsverlof) met je arbeidsduur per week. Zo krijg je zicht op het totaal aantal verlofuren je mag opnemen onder ouderschapsverlof.
Sinds kort krijg je tijdens het ouderschapsverlof je loon gewoon doorbetaald.
In het kort
Ben je in verwachting van een kindje, dan heb je dus recht op wettelijk zwangerschaps-en bevallingsverlof van in totaal 16 weken. Minstens 4 weken moeten voor de uitgerekende datum opgenomen worden, de andere weken kan je al dan niet gespreid na de bevalling opnemen.
Gaat het om een tweeling of meerling, dan geniet je in totaal 20 weken verlof, en moet je minstens 8 weken voor de uitgerekende datum je verlof aanvangen.
Tijdens je zwangerschaps-en bevallingsverlof krijg je je volledige loon doorbetaald. Een uitkering aanvragen moet je wel zelf doen, minstens 2 weken voor de aanvang van je zwangerschapsverlof.