Hoe lang zwanger

Hoe lang zwanger? Een diepgaande blik op de duur van de zwangerschap en wat je kunt verwachten

Een zwangerschap duurt 9 maanden ofwel 40 weken. Zodra je ontdekt dat je zwanger bent kan je het aantal weken beginnen tellen. Let wel op; hoewel een goede zwangerschapstest tegenwoordig heel nauwkeurig is, ben je pas zeker van een zwangerschap wanneer je bloed hebt laten afnemen bij de dokter.

Ook de eerste echo, die kan ingepland worden rond 6 weken, zegt al veel over je zwangerschap. Je kan zelfs het hartje al horen en er kan ook uitgesloten worden of je zwanger bent van een tweeling (of net niet natuurlijk). Na de echo kan de uitgerekende datum vrij nauwkeurig bepaald worden, al zal deze pas ‘definitief’ vastgesteld zijn na 10 weken. 

Ontdek hieronder hoe het juist zit met die 40 weken zwangerschap en welke fases je zal doorgaan tijdens het dragen van je baby. 

Mijn zwangerschap vaststellen

Heb je vermoedens van een zwangerschap doordat je symptomen hebt zoals gevoelige borsten, misselijkheid, vermoeidheid…? Dan kan een zwangerschap al vrij snel uitsluitsel bieden. Een goede zwangerschapstest kan je al afnemen op de eerste of tweede dag waarop je normaal je menstruatie zou krijgen. Het uitblijven hiervan is immers één van de belangrijkste symptomen van een zwangerschap.

In principe kan je dus zelf nagaan of je zwanger bent vanaf dag 6 na de eisprong, wat ongeveer gelijk is aan 2 weken na je laatste menstruatie. 

Hoe lang ben ik zwanger? 

Wanneer we spreken over een zwangerschap, dan gaat het om 9 maanden of 40 weken. Echter duurt een zwangerschap zelden exact 40 weken. Ook hangt het ervan af hoe je precies telt. Het is immers heel moeilijk om te tellen vanaf de bevruchting zelf. 

38 weken of 40 weken? 

De discussie of een zwangerschap 38 weken of 40 weken duurt bij vrouwen hangt samen met hoe je kijkt naar de eerste dag van de zwangerschap. Een cyclus begint immers bij de menstruatie en aangezien het moment van bevruchting niet altijd makkelijk te achterhalen is, wordt vaak geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Vanaf die dag duurt een zwangerschap 40 weken. 

Tel je eerder van zodra je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, dan kun je spreken van een zwangerschap van 38 weken in plaats van 40. Logisch, want de eisprong en dus de mogelijke bevruchting vinden plaats zo’n 2 weken na de start van je laatste menstruatie. 

Mijn uitgerekende datum berekenen

Als je dus zelf je uitgerekende datum wilt kunnen berekenen, reken je best van zodra je zwangerschap bevestigd is 40 weken na de start van je laatste menstruatie. Zo zal je de datum het meest nauwkeurig kunnen vaststellen, aangezien het moment van bevruchting niet altijd concreet te bepalen is. 

Als je zelf niet wilt beginnen rekenen, dan zijn er tal van tools en calculators online te vinden of kan je ook altijd apps downloaden die je uitgerekende datum voor jou kunnen vaststellen op basis van de informatie die je zelf doorgeeft. 

Gebruikte je voor je zwangerschap al een app of tool om je cyclus te tracken, dan zal de datum van de bevalling inschatten alleen maar makkelijker gaan, zeker wanneer je een regelmatige cyclus had. 

Mijn uitgerekende datum vaststellen met een echo 

Zodra je de eerste echo hebt gehad zal de dokter of gynaecoloog ook vrij nauwkeurig kunnen bepalen wanneer de bevalling zal plaatsvinden. Ook door je zwangerschap zal er rekening gehouden worden met de groei en het gewicht van je baby, wat ook de uitgerekende datum zal bevestigen of net lichtjes zal doen veranderen. 

Op de echo die bij 10 weken zwangerschap plaatsvindt zal de uitgerekende datum ‘definitief’ vastgesteld kunnen worden. Let er wel op dat het steeds gaat om een indicatie en dat sommige baby’s ook vroeger of later op de wereld worden gezet. Hou dus rekening met wat speling, namelijk zo’n 3 weken voor tot 2 weken na de uitgerekende datum. 

De verschillende fases in mijn zwangerschap

In de medische wereld wordt een zwangerschap ingedeeld in drie fases, ofwel in drie trimesters. Vaak worden bepaalde kwaaltjes en veranderingen gelinkt aan het aantal weken dat je zwanger bent of dus het trimester waar je op dat moment in zit. Daarnaast heeft elk trimester zijn eigen kenmerken en vereisten. 

Het eerste trimester

Onder het eerste trimester van een zwangerschap wordt verstaan van de positieve zwangerschapstest tot 12 weken zwangerschap. Dit eerste trimester brengt misschien wel de grootste veranderingen met zich mee van heel de zwangerschap. Zo is er de bevruchting na je eisprong en moet de bevruchte eicel zich ook nog innestelen in de baarmoeder natuurlijk. Deze eicel groeit uit tot een embryo. 

Al deze dingen maken dat er tal van hormonen vrijkomen en dat is precies waar je als vrouw last van kunt ondervinden. Daarnaast blijft het eerste trimester erg spannend omdat de kans op miskramen in de eerste 12 weken het grootst is. 

Op 12 weken wordt gewoonlijk een echo voorzien waarbij het geslacht al bepaald kan worden. Ook een NIPT-test is geen overbodige luxe op 12 weken. Bij deze test kunnen eventuele afwijkingen vastgesteld worden. 

Voor vele vrouwen geldt ook dat het eerste trimester gelijk staat aan vermoeidheid, misselijkheid, vooral in de ochtend, pijnlijke borsten, veranderende eetlust, blaasontsteking en veel moeten plassen. Aan de buitenkant daarentegen is het eerste trimester nog niet erg te zien, dat is iets voor later in de zwangerschap. 

Het tweede trimester

Na week 12 tot week 26 van de zwangerschap spreken we van het tweede trimester. Vanaf nu kan je je buik zien groeien en zullen ook andere mensen naar het einde van het trimester toe kunnen zien dat je een baby verwacht. Je kan het nu ook gerust vertellen aan je omgeving, aangezien de kans op miskramen aanzienlijk kleiner wordt. 

Naar het einde van het tweede trimester toe is je baby al 34 centimeter groot. Dat betekent dus dat de grootste groeispurt plaatsvindt tussen week 13 en 26. Misschien krijg je daardoor hier en daar last van heupen en rug. Ook bandenpijn is een typische kwaal van het tweede trimester. Ten slotte kan je ook last krijgen van maagzuur, en uiterlijke kwaaltjes zoals striemen of een zwangerschapsmasker.

Het derde trimester

Het einde is in zicht van zodra je het derde trimester in gaat. Dit derde trimester omvat week 28 tot de geboorte. Je baby groeit nog verder tot zo’n 50 centimeter, en uiteraard groeit je buik alleen maar mee. 

Op 37 weken is de ontwikkeling van de baby in je buik compleet en is hij of zij klaar om de wereld te ontdekken. Idealiter blijft je kleintje nog enkele weken zitten, tot ongeveer 40 weken. 

Tijdens deze laatste fase in de zwangerschap kan je meer last krijgen van je bekken en je rug, wat maakt dat je ook moeilijker slaapt. Een goed zwangerschapskussen kan helpen om de slaap beter te kunnen vatten doordat je er comfortabeler mee kan liggen. 

Andere kwaaltjes die opduiken in de laatste fase van een zwangerschap zijn vaak harde buiken, kortademigheid en het vasthouden van vocht. Nog eventjes doorbijten dus, het einde is nabij en bij de bevalling wordt je beloond op één van de mooiste geschenken!

De bevalling

De bevalling zelf vindt plaats na een zwangerschap tussen 37 en 42 weken. Je uitgerekende datum zal een goede indicatie geven, maar echt zeker ben je nooit. 

Zodra je bevalling begint, zullen er duidelijke tekenen opkomen. Zo zal je voelen dat de baarmoeder gaat samentrekken, wat wijst op beginnende weeën. Deze weeën voelen eerst nog als menstruatiepijn of een pijnlijke onderrug met tussenpozen. Als de pijn toeneemt naarmate de tijd vordert, kan je er vrij zeker van zijn dat de bevalling eraan komt. 

Kortom

Hoewel de uitgerekende datum bij een bevalling vrij nauwkeurig kan berekend worden, kan je op voorhand nooit exact voorspellen hoe lang je zwanger zal zijn.

Doorgaans duurt een zwangerschap tussen 37 en 42 weken, maar het hangt ook af van hoe je precies telt. Standaard wordt de duur van een zwangerschap vastgesteld op 40 weken, waarbij de ‘start’ van de zwangerschap gelijk staat aan de eerste dag van je laatste menstruatie.

Bereken je hoe lang je zwangerschap duurt vanaf de bevruchting zelf (wat soms moeilijk te bepalen kan zijn) zit een zwangerschap op zo’n 38 weken. De eisprong en dus de bevruchting vinden immers meestal plaats zo’n twee weken na de start van de laatste menstruatie. 

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email