Borstvoeding geven

Hoe lang moet je borstvoeding geven? Een gids voor alle ouders

Besluit je als kersverse ouder om je pasgeboren baby borstvoeding te geven? Super! Moedermelk heeft immers tal van voordelen voor baby’s. Ten eerste is moedermelk perfect afgestemd op wat jouw baby precies nodig heeft van bij de geboorte. Het zorgt voor de optimale ontwikkeling van je kindje en daarnaast verkleint het ook de kans op overgewicht later in het leven. Maar ook voor wat oudere baby’s is borstvoeding alleen maar positief. Hoe lang geef je borstvoeding om er alle vruchten van te plukken? Ontdek het hier!

Borstvoeding  voor pasgeborenen

Als je besluit om borstvoeding te geven na de bevalling, dan hoop je wellicht ook om dit zo lang mogelijk vol te houden. Het biedt immers tal van essentiële voedingsstoffen waar je baby goed mee is. Daarnaast is het niet alleen goed voor je baby’s gezondheid, maar ook voor de gezondheid van kersverse moeders. Het verkleint namelijk de kans op ziekten zoals Diabetes, en een leuke plus, het kan helpen om zwangerschapskilo’s sneller te verliezen.

Een ander voordeel is dat borstvoeding heel praktisch is; ga je met je kleintje op pad, dan heb je altijd voldoende melk bij, die ook nog eens perfect op temperatuur is. Handig toch?

Let op; als je borstvoeding geeft is het niet altijd duidelijk hoeveel je baby precies gedronken heeft. Volg de groei en het gewicht van je pasgeborene dus goed op. Een babyweegschaal is daarbij een handig hulpmiddel.

Borstvoeding na 6 maanden

Dat borstvoeding een goed idee is, kon je dus al merken. Maar hoe lang na de geboorte geef je best borstvoeding? Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat niet alle mama’s voldoende melk produceren om maanden na de geboorte nog vlot borstvoeding te geven. Ook kan het zijn dat je kind voeden met je eigen lichaam je heel zwaar valt, en dat is helemaal ok! Onthoud dus dat je vooral zelf moet aanvoelen wat kan, en wat je baby nodig heeft.

Ben je wel in de mogelijkheid om na een 6-tal maanden nog steeds borstvoeding te geven? Dan is dit zeker aan te raden! Ook voor kindjes van een half jaar oud zijn er immers nog tal van gezondheidsvoordelen verbonden aan moedermelk. Door borstvoeding te geven als aanvulling op het eerste vast voedsel dat je kindje eet, biedt je je baby de kans om maar liefst de helft van zijn dagelijkse calorie-inname uit moedermelk te halen. Zo krijgt hij of zij zeker voldoende en vooral de juiste voedingsstoffen binnen. Moedermelk bevat namelijk heel wat eiwitten, vitamine C, vitamine B12 en foliumzuur. Al deze onderdelen zijn voor baby’s veel moeilijker op te nemen uit vaste voeding.

Ten slotte hebben baby’s die langer borstvoeding kregen een kleinere kans op kinderziekten én herstellen ze ook sneller van eventuele ziekten, ook wanneer ze peuter of kleuter zijn.

Borstvoeding na 12 maanden

Hoewel het in onze huidige maatschappij maar weinig voorkomt dat baby’s borstvoeding krijgen tot wanneer ze al kunnen lopen, heeft moedermelk ook na de leeftijd van 12 maanden enorm veel voordelen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt zelfs over heel wat voordelen van borstvoeding tot kleuterleeftijd. Zo kan het kindjes beschermen tegen bepaalde soorten kankers zoals bijvoorbeeld leukemie, en zou het zorgen voor minder problemen met het zicht en het gebit.

Naarmate kinderen ouder worden en dus naar de opvang gaan waar ze met andere kinderen in contact komen, is er vaker sprake van verkoudheden en griepjes. Ook de kans op deze dingen verkleint door je kind op latere leeftijd nog borstvoeding te geven, of op z’n minst de vaste voedingen aan te vullen met moedermelk.

Hoewel het maatschappelijk (nog) niet (of niet meer) ‘aanvaard’ is om kleuters aan de borst te leggen, ga je als ouder natuurlijk wel nadenken als je al deze voordelen hoort. Uit gezondheids-en ontwikkeling opzicht is het dus een goed idee om, zolang je lichaam het toelaat, borstvoeding niet af te schrijven.

Tips om langer borstvoeding te kunnen geven

Bij pasgeboren baby’s is borstvoeding geven voor vele ouders een logische keuze. Het is in vele gevallen ook haalbaar, omdat je als mama de eerste maanden na de bevalling altijd in de buurt bent.

Van zodra je weer aan het werk gaat of om eender welke andere reden niet continu bij je kind kan zijn, kan moedermelk geven voor wat meer uitdaging zorgen. Gelukkig zijn er tal van manieren om moedermelk af te kolven met een borstkolf zodat je het voor later kan bewaren (dit is trouwens ook al handig tijdens de eerste maanden na de bevalling, zodat je partner ‘s nachts het bed uit kan om een voeding te geven (thank us later)).

Zo zijn er handmatige borstkolven, die handig zijn als je niet al te veel moedermelk wilt afkolven (het is immers een intensieve klus). Is het de bedoeling om voldoende melk af te kolven zodat je baby een hele dag bij de opvang doorkomt? Dan is een (dubbele) elektrische borstkolf een ideaal hulpmiddel!

De afgekolfde moedermelk kan je ter voorbereiding al in je baby’s flesje doen, zodat jij of anderen het maar uit de koelkast hoeft te nemen en op te warmen in de flessenwarmer.

Een tweede tip is het verlichten van pijnlijke tepels. Als mama zal je immers al snel doorhebben dat het voeden van je baby met moedermelk niet alleen rozengeur en maneschijn is. Je kan helaas last krijgen van pijnlijke tepels en kloven, waardoor borstvoeding op lange termijn een uitdaging wordt. Probeer jezelf zo goed mogelijk te verzorgen als je je baby langer van moedermelk wilt voorzien. Zo kunnen zoogcompressen pijnlijke tepels verzachten, en een extra voordeel is dat het eventuele lekken op je kleding voorkomt.

Kortom

Je hoort het; het geven van borstvoeding heeft tal van voordelen voor moeder én kind. Naast de belangrijke gezondheidsvoordelen draait borstvoeding ook om het creëren van een band met je kleintje. Het is immers de ideale manier om je baby te troosten en te kalmeren.

Onthoud vooral dat moedermelk voor baby’s van alle leeftijden tal van voordelen heeft en kiezen voor borstvoeding een goed idee is zolang het voor jou kan en comfortabel voelt. Luister vooral naar je lichaam, wees niet te streng voor jezelf en verlies niet uit het oog dat er geen betere melk is voor je kind dan je eigen melk. Lukt borstvoeding geven je na enkele maanden niet meer. Wees dan ook niet getreurd, elke week dat je baby moedermelk kreeg heeft al voordelen gehad voor hem of haar.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email