Voldoende slapen en goed drinken zijn beide noodzakelijk om je baby te laten groeien. De ontwikkeling van pasgeborene tot peuter kost immers gigantisch veel energie. Als mama en papa zorg je er dus voor dat je kleintje genoeg dutjes doet en ook zijn voedingsschema hou je van kortbij in de gaten. Maar wat als beide zaken tegelijk vallen? Als het bijvoorbeeld al tijd is voor een flesje of een voeding, maar je baby ligt nog heerlijk te dutten. Kan je dan je baby best wakker maken? Of kan hij gerust nog eventjes zonder zijn volgende voeding?
We leggen in dit artikel alles uit wat je moet weten rond voedingstijden en slaap, en hoe lang je baby nu precies mag slapen zonder voeding.
Slaapritme bij baby’s
Elke baby heeft een ander slaapritme, net zoals elke volwassene een ander ritme heeft om te rusten en te slapen. Het aantal uren dat een pasgeboren baby slaapt ligt echter wel veel hoger dan bij volwassenen. Zo slapen baby’s gemiddeld tot wel 18 uur per 24 uur. Hoeveel uur slaap je baby achter elkaar ‘krijgt’ (of hoeveel uur slaap je als ouder achter elkaar krijgt) verschilt heel veel. Gemiddeld slapen pasgeboren baby’s tussen 2 en 4 uur achter elkaar. Als je baby overdag of ‘s nachts slaapt, ben je altijd gerust met een goede babyfoon met camera. Zo kan je makkelijker het slaapritme van je kleintje leren kennen.
Pas na een drietal maanden ontstaat er iets wat lijkt op een dag-en nachtcyclus bij baby’s. Tot de leeftijd van 6 maanden ongeveer slaapt een baby nog 2 of 3 keer overdag. Op die leeftijd slapen de meeste kindjes ‘s nachts al wat langer en met wat geluk geniet je al van een halve nacht slaap.
Voedingsschema bij baby’s
Nu het slaapritme (voor zover dat ritme te noemen is) bij baby’s al wat duidelijker is, kijken we ook graag naar de voeding bij baby’s. Hoe ziet een voedingsschema voor kindjes van 0 tot 3 maanden er ongeveer uit?
Uiteraard staat er op die leeftijd, of het nu gaat om borstvoeding of flesvoeding, enkel melk op het menu. Bij flesvoeding kan je iets beter bijhouden hoeveel je baby drinkt dan bij borstvoeding, maar alles opgeteld is het bijhouden van een voedingsschema bij pasgeborenen bijna ondoenbaar.
Het belangrijkste is om je baby goed in het oog te houden en de signalen van honger te leren kennen. Herken je signalen, zoals sabbelen of zoeken naar je tepel, dan kan je meteen je baby voeden, zelfs al is de laatste voeding nog niet lang geleden.
In de eerste dagen krijgen de meeste baby’s zo’n 10 tot 12 keer per dag. Altijd een beetje melk is veel beter voor je kindje dan meteen een hele portie, aangezien de maag van je baby nog maar heel klein is.
Na een tijdje kan je rekening houden met ongeveer een voeding om de 3 uur.
Hoe lang kan je baby slapen zonder voeding?
Je baby heeft veel slaap nodig en regelmatige voedingen, dat is intussen wel duidelijk. Maar meer dan eens zullen deze twee momenten overlappen, althans dat zou je denken. Een baby wakker maken vermijd je best zo veel mogelijk, ook wanneer je vindt dat de laatste voeding al te lang geleden is.
Pasgeboren baby’s
Pasgeboren baby’s, en dan spreken we van kindjes tot 4 weken oud, mogen zo’n 3 tot 4 uur aan één stuk slapen zonder voeding. Door maximaal 4 uur tussen elke voeding te laten voorkom je dat je baby uitdroogt. De kans is trouwens heel groot dat je kleintje geen 3 of 4 uur aan elkaar slaapt, maar dat hij of zij al sneller wakker wordt om hongersignalen ‘uit te sturen’.
Om deze signalen beter op te vangen, schaf je best een goede babyfoon aan.
Baby’s tot 3 maanden
Tussen 3 tot 6 maanden zullen de voedingen al minder frequent worden. Je kindje heeft immers 5 tot 7 uur rust nodig na elke ‘maaltijd’. Zo heeft hij of zij genoeg recuperatietijd na de voedingsbeurt.
Een hele nacht doorslapen is echter niet aan de orde, aangezien je kindje nog geen grote hoeveelheid melk per keer kan drinken. Een voeding ’s nachts is waarschijnlijk nodig, of in elk geval een flesje zo laat mogelijk op de avond en ‘s ochtends meteen weer. Regelmatige voedingen zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel van je kleintje op peil blijven, wat nodig is om goed te groeien.
Tips voor het voeden van je baby
Je baby wakker maken hoef je dus niet te doen, vaak zal hij of zij uit zichzelf wakker worden wanneer het tijd is voor een voeding. Enkel bij de allerkleinsten zorg je er best voor dat je baby elke 2 of 3 uur een flesje krijgt. De maag van pasgeborenen is immers zo klein dat er nooit veel voeding in kan.
Hieronder nog enkele tips voor het voeden van je (pasgeboren) baby:
Genoeg is genoeg
Drinkt je baby zijn flesje niet helemaal op. Laat het dan voor wat het is. Je baby ‘dwingen’ om meer te drinken heeft geen zin. Hij of zij kan prima aangeven wanneer de voeding voldoende was. Hetzelfde geldt voor wanneer er terug een hongergevoel opkomt.
Voedingsschema’s zijn er om niet te volgen
Elk kind is anders. Vasthouden aan een vast voedingsschema heeft dus niet heel veel zin. Sommige baby’s hebben elke 3 uur een voeding nodig, net zoals de meeste schema’s aanbevelen, maar bij anderen zit er de eerste dagen of weken helemaal geen regelmaat in.
Voorbereiding is alles
Moet je om eender welke reden het huis uit met je baby, dan ben je best goed voorbereid. Je kan ervoor kiezen om af te kolven en flesjes mee te nemen, zodat je baby zeker op tijd zijn volgende voeding krijgt. Alles wat je nodig hebt onderweg neem je eenvoudig mee in een luiertas.
Afvallen in de eerste weken is normaal
De reden waarom je de voeding van je baby heel goed wilt opvolgen is zodat hij of zij goed bijkomt en goed kan groeien. Toch kan het zijn dat je baby in de eerste 2 weken na de geboorte lichtjes afvalt. Dit is niet erg, het is zelfs heel normaal. Wel zou je baby nadien ongeveer 150 gram per week moeten bijkomen. Heb je twijfels over iets; het gewicht, de lengte, de voedingen, het slaapritme… vraag dan zeker advies bij kraamverzorging of bij je arts.
Wil je het gewicht van je baby goed kunnen opvolgen? Dan is een babyweegschaal heel handig om in huis te hebben.
Kortom
Je hoeft in het algemeen baby’s zelf niet wakker te maken, ook al is etenstijd al voorbij. Je baby kan zelf heel goed aangeven wanneer hij honger krijgt en ook wanneer hij genoeg gegeten heeft. Slaapt je baby toch langer dan 3 uur achter elkaar, hou dan zeker eventuele hongersignalen nauwlettend in het oog.