Hoe lang mag een baby in een maxi cosi

Hoe lang mag een baby in een Maxi-Cosi zitten? Een gids voor veilig reizen

Je verplaatsen met een pasgeboren baby in de auto? Een Maxi-Cosi als autostoel die je vastklikt op de achterbank van de auto is de enige manier om je kleintje veilig van punt A naar punt B te brengen. Een Maxi-Cosi is één van de meest gebruikte autostoelen voor pasgeboren baby’s, waarbij zelfs de allerkleinsten veilig achterwaarts meereizen op de achterbank. Een Maxi-Cosi is daarnaast zo ontworpen om je baby te beschermen tegen de bewegingen van het voertuig, en in het slechtste geval, tegen (zijwaartse) botsingen in het verkeer. 

Maar hoe lang blijft een Maxi-Cosi als autostoel veilig? Met andere woorden; hoe lang mag een baby in een Maxi-Cosi blijven zitten, zonder dat het een effect heeft op zijn of haar gezondheid. Ontdek er hieronder meer over! 

Soorten Maxi-Cosi’s 

Maxi-Cosi is één van de bekendste merken die tal van babyartikelen in het assortiment hebben gericht op het veilig vervoeren en verplaatsen van zelfs pasgeboren baby’s. Het is immers belangrijk dat baby’tjes, gezien hun fragiele bouw, zo voorzichtig mogelijk verplaatst worden, of dat nu in een kinderwagen of in de auto is. 

Maxi-Cosi biedt kinderstoeltjes voor elke leeftijd, van pasgeboren baby’s tot 3 maanden, voor kinderen tot een jaar oud en ook voor peuters en kleuters.Het handige aan Maxi-Cosi is dat je het stoeltje vaak voor verschillende doeleinden kan gebruiken. Zo kan je een Maxi-Cosi met een baby in gewoon dragen, je kan het vastzetten op het onderstel van een kinderwagen, of je kan het uiteraard installeren (al dan niet met Isofix basis) op de achterbank van je wagen. 

Maxi-Cosi als autostoeltje

Je hoort het; een Maxi-Cosi babystoeltje is de ideale stoel voor in de auto. Het maakt dat je kleintje comfortabel ligt en dat hij of zij vooral goed beschermd is tegen bewegingen die de auto maakt, van optrekken tot onverwacht remmen. In het slechtste geval bieden de opstaande kanten van een Maxi-Cosi autostoeltje zelfs bescherming bij botsingen en zijwaartse aanrijdingen. Dat maakt dat je baby’s nek en rug zo goed mogelijk vast zitten bij bruuske bewegingen. Voor de allerkleinsten heeft Maxi-Cosi zelfs zitverkleiners, een speciaal ontworpen hoofdkussentje en verschillende standen voorzien, zoals een slaapstand én een relaxstand. Het is zo ontworpen om de natuurlijke houding van jonge kindjes zo goed mogelijk te ondersteunen. 

Een Maxi-Cosi autostoeltje is dus een must-have om je baby veilig te vervoeren, of dat nu te voet, met de kinderwagen of in de auto is. En ja, ook wanneer het gaat om wat langere autoritten tijdens een vakantie bijvoorbeeld.

Hoe lang mag een baby in een Maxi-Cosi?

We hadden het wel over je baby meenemen op vakantie in de auto, maar hoe zit dat nu precies? Als je vanuit Nederland helemaal naar het zuiden van Frankrijk rijdt voor een heerlijke vakantie in de Provence bijvoorbeeld, hoe doe je dat dan juist met je kroost? En laat je je baby echt een hele dag in de auto doorbrengen?  

Hoewel een Maxi-Cosi als autostoeltje heel praktisch en comfortabel lijkt, zorgt het er wel voor dat je baby relatief vast zit in dezelfde houding. Niet erg als je baby toch heel wat uren slaapt denk je misschien, maar niets is minder waar.

Zelf heb je graag wat bewegingsvrijheid en wissel je ook graag van houding van tijd tot tijd, en hetzelfde geldt voor pasgeboren baby’tjes. Als een baby niet kan bewegen, krijgt hij of zij immers ook de ruimte niet om fijne motoriek en nodige spieren te ontwikkelen. Zorg er dus altijd voor dat je je baby met tussenpozen in de Maxi-Cosi laat, en niet heel wat uren aan een stuk. 

Advies over hoe lang een baby in de Maxi-Cosi kan

In de ideale situatie zorg je ervoor dat je baby maximaal één uur aan een stuk in de Maxi-Cosi zit. Dat geldt in de wagen maar ook wanneer je de Maxi-Cosi vastklikt op een onderstel van een kinderwagen. Best zorg je ook voor een beperking van het aantal uren per dag in de autostoel, namelijk maximaal twee uur per dag. 

Laat je je baby toch regelmatig langer in de Maxi-Cosi, dan bestaat de kans dat hij een voorkeurshouding gaat ontwikkelen. Dit kan een negatief effect hebben op de ruggengraat. Een andere mogelijkheid is dat de schedel afplat doordat het hoofdje tijdens het slapen in de Maxi-Cosi zo lang in dezelfde positie ligt.

Wat is het Maxi-Cosi effect? 

Het Maxi-Cosi effect is het gevolg van te veel uren in de Maxi-Cosi. Bij dit effect gaat het vooral om de gevolgen voor de lichaamshouding die je baby ontwikkelt. Lang in een autostoel (of bijvoorbeeld ook in een wipstoel) zitten zorgt dat het hoofdje van een baby naar beneden gericht is en dat de schedel, zoals hierboven vermeld, makkelijker afplat. Door de houding tijdens het zitten gaan de beentjes krom groeien en, het grootste effect, zal de ruggengraat zich ronder gaan vormen. 

Door de slechte houding die ontwikkeld wordt, worden baby’s die te veel tijd in de Maxi-Cosi doorbrengen weleens ‘bucket baby’s’ genoemd. 

Gevolgen van het Maxi-Cosi effect

Vooral een kromme ruggengraat bij het Maxi-Cosi effect is heel ernstig. Een normale ruggengraat bij baby’s ontwikkelt zich tot S-curve, daar waar dat bij het Maxi-Cosi effect eerder op een C-curve begint te lijken. Ook het nekje groeit verkeerd, wat maakt dat het hoofdje een afwijkende stand krijgt. 

Een belangrijk gevolg is dat er meer druk op de wervels komt te staan en dat baby’s hier na verloop van tijd last van ondervinden. Kruipen wordt moeilijker, en sommige kindjes die echt veel tijd in een stoeltje hebben doorgebracht slaan de kruipfase helemaal over. Kruipen is immers bijna onmogelijk met een C-curve in de ruggengraat. 

Tips om te reizen met een baby

Wil je op vakantie met de wagen? Dan is het maximaal aantal uren dat je baby veilig en gezond in de Maxi-Cosi kan doorbrengen zeker iets om rekening mee te houden. Aangezien je maximaal een uur achter elkaar zal kunnen doorrijden, wordt het zuiden van Frankrijk ineens wel heel ver.

Toch is een lange afstand reizen met een baby geen onoverkomelijkheid. Je moet er dan wel voor zorgen dat je je kindje minstens elk uur even uit de Maxi-Cosi haalt en hem of haar wat ruimte geeft om goed te bewegen. Dat kan je doen in een reiswieg, een campingbedje of op een speelkleed. 

Daarnaast hebben we nog enkele andere tips om reizen met een baby aangenamer te maken, maar ook vooral om het gezond en veilig te houden:

Comfortabele slaapomgeving

Tijdens een lange reis wil je liefst dat je baby wat kan slapen. Het autostoeltje in slaapstand zetten is een eerste goede stap, maar ook de omgeving wat donkerder maken kan je zeker overwegen. Dat kan je doen met een scherm aan het raam om de zon buiten te houden. Het helpt trouwens ook om de warmte buiten te sluiten. 

Speelgoed

Lukt het slapen in de auto niet zo vlot, dan heb je andere dingen nodig om je kleintje mee te vermaken. Denk aan comfortabele dekentjes, fijne muziek en uiteraard speelgoed. Bij de meeste Maxi-Cosi’s kan je speelgoed vastmaken waar je baby tijdens de rit naar kan kijken of naar kan grijpen. Meestal gaat het om speelgoed met felle kleurtjes, specifiek ontworpen voor in de auto. Ook speelgoed met leuke stoffen en geluiden, of spiegeltjes en rammelaars doen het doorgaans heel goed.  

Bij noodgevallen

Ook onderweg zal je baby noden hebben waar mama en papa aan moeten beantwoorden. Zorg dus voor voldoende voeding, een verschoningsmatje en luiers, doekjes… En daarnaast zijn reservekleding en een extra dekentje geen overbodige luxe voor moest er een ongelukje gebeuren met je baby’s voeding of ‘luier inhoud’ onderweg. Ook een extra hoes voor je Maxi-Cosi kan van pas komen. 

Kortom

Een Maxi-Cosi is onmisbaar als je een (pasgeboren) baby in huis hebt. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden als je je baby op een veilige en gezonde manier wilt kunnen vervoeren. Zo zorg je er eerst voor dat de Maxi-Cosi autostoel op precies de goede manier bevestigd werd op de Isofix basis of aan de gordels van de auto. 

Daarnaast is het belangrijk om je baby niet te lang in de autostoel te laten. Zorg er dus voor om minstens elk uur je baby even uit de Maxi-Cosi te halen en hem of haar te laten bewegen op een speelkleed of in de reiswieg. Zo voorkom je een langdurig slechte houding, wat heel nefast is voor de groei en de ontwikkeling van je kleintje. 

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email