Beste wasbare luiers

Beste wasbare luiers van 2022

Tegenwoordig kiezen veel kersverse mama’s en papa’s voor de duurzamere opties waar mogelijk, en dat geldt ook voor luiers. Een baby ‘verbruikt’ immers massa’s luiers, zeker de allerkleinsten, waardoor het aantal weggegooide luiers al flink oploopt de eerste maanden. Een goedkopere en duurzamere optie is dan een uitwasbare luier.

Een uitwasbare luier is ten eerste veel voordeliger dan honderden (lees: duizenden) wegwerpluiers én het is beter voor het milieu. Bovendien zit je vuilbak niet elke twee dagen overvol van die dingen. Een uitwasbare luier is verkrijgbaar in verschillende modellen en ‘systemen’, zoals het eendelige systeem waarbij je de volle luier ‘uitschudt’ en nadien uitwast, of het tweedelige systeem waarbij je een inlegdoekje in de uitwasbare luier plaatst dat je wel weggooit. In sommige gevallen kan dit doekje ook doorgespoeld worden, op voorwaarde dat het biologisch afbreekbaar is.

Ook zwemluiers zijn beschikbaar in de wasbare vorm. Heel handig voor op vakantie, want je moet zo je zwembadtas niet volstoppen met wegwerpzwemluiers.

Je hoort het, tal van voordelen. Ben je overtuigd? Dan geven we hieronder graag een overzicht van de top 5 beste wasbare luiers van dit moment. Lees vlug verder!

Top 5 beste wasbare luiers

1. BonBini´s® luiers – wasbare luier Blue Yellow Rainbow 3-15 kg

BonBini´s® luiers - wasbare luier Blue Yellow Rainbow 3-15 kg

Op nummer één in onze top 5 van beste wasbare luiers voor baby’s komen we BonBini tegen met deze wasbare luier, zwemluier en luierbroekje in één. Ze zijn speciaal ontworpen voor baby’s tot ongeveer 2 jaar, of meerbepaald baby’s tussen 3 en 15 kilogram. BonBini’s heeft deze soort wasbare luiers trouwens ook in andere maten, waardoor ze ook voor newborn baby’s al beschikbaar zijn. De luiers zijn bovendien verstelbaar van maat, zodat ze altijd perfect passen.

De stof is waterafstotend en de binnenzijde is gemaakt van zacht micro polyester, zodat zelfs de meest gevoelige babyhuid beschermd is.

Omdat BonBini weet dat baby’s heel beweeglijk kunnen zijn, voorzien ze een extra opstaande rand om doorlekken te voorkomen doordat het perfect aansluit aan de benen en het buikje.

Je wast deze luiers van BonBini heel makkelijk met de hand of in de wasmachine, op 40 graden. Vergeet echter geen luierzak wanneer je besluit de luiers in de wasmachine te stoppen. Zo bescherm je de wasbare luier en zal deze langer meegaan.

De luiers zijn SGS/CPSIA gecertificeerd. Zo is je moeder-of vaderhartje gerust van de beste materialen voor de billetjes van je dierbaarste bezit.

Bestel de BonBini´s® luiers bij één van de volgende webshops

2. Blije Billetjes Wasbare Zwemluier Klein Vrolijke Walvissen

NIEUW! Wasbare Zwemluier Klein Vrolijke Walvissen

Deze vrolijke zwemluier van Blije Billetjes heeft alles wat je baby nodig heeft in het zwembad: Waterdichtheid, een polyestere binnenkant en een leuk motiefje.

De polyester binnenkant van deze zwemluier met walvisjes zorgt ervoor dat je de inhoud van de luier makkelijk in het toilet kan deponeren. Niet zo’n fan van, dan kan je altijd opteren voor een inlegvel van Blije Billetjes. Zo hoef je niet te staan schudden met de wasbare zwemluier, want je kan het inlegvel gewoon mee doorspoelen in het toilet, het is immers bio afbreekbaar.

De zwemluier van Blije Billetjes sluit perfect aan dankzij de elastische randen rond het buikje en de beentjes. Ook kan je de zwemluier aanpassen van maat, zodat hij perfect past bij je koter. Aan de buitenkant (vooraan en opzij) zitten bovendien enkele rijen drukknopjes.

De buitenzijde van deze wasbare zwemluier is waterafstotend. De vrolijke figuurtjes zullen je kleintje niet onberoerd laten. Plonzen wordt nu nog leuker! Ideaal voor pasgeboren baby’tjes en kindjes tot 2 jaar. Mama of papa kan deze zwemluier gewoon mee in de wasmachine stoppen op 30 graden en je bent weer ‘good to go’!

Bestel de Blije Billetjes Wasbare Zwemluier Klein Vrolijke Walvissen bij één van de volgende webshops

3. HappyBear – Zwemluier Wilde Dieren | 0-3 jaar – Wasbaar – Onesize

HappyBear - Zwemluier Wilde Dieren

Ook op nummer drie zien we een wasbare zwemluier met een vrolijk motiefje. Deze zwemluier van HappyBear heeft namelijk tal van wilde diertjes als motiefje. Je kleintje zal geen andere luier meer willen dankzij zo’n vrolijk patroon!

Deze zwemluiers zijn heel licht in gewicht en zijn dus ideaal mee op vakantie te nemen. Bovendien kan je hem heel makkelijk uitwassen op een lage temperatuur. Zo hoef je altijd maar één zwemluier mee te nemen.

Deze zwemluier van HappyBear is trouwens One Size door de verstelbaarheid met drukknopen aan de voorkant van de luier. Daardoor is de wasbare luier geschikt voor pasgeboren baby’s tot ze de leeftijd van 3 jaar bereikt hebben, ongeveer. Zorg er wel steeds voor dat de luier aan de beentjes en het buikje perfect aansluit, zo kan er niets ‘ontsnappen’ tijdens het zwemmen J.

Deze uitwasbare zwemluier is ook verkrijgbaar in andere vrolijke prints, zoals zeedieren of boerderijdiertjes.

Bestel de HappyBear – Zwemluier Wilde Dieren bij één van de volgende webshops

4. TotsBots Fun Shine – Wasbare zwemluier – Maat 2

TotsBots Fun Shine - Wasbare zwemluier - Maat 2

TotsBots komt met deze TotsBots Fun Shine zwemluier die makkelijk uit te wassen is in de wasmachine op een lage temperatuur. De TotsBots zwemluier is verkrijgbaar in twee maten, voor de allerkleinsten (maat 1) en voor kindjes van 9 tot 16kg (maat 2).

Deze TotsBots zwemluier sluit perfect aan dankzij de elastiek rond het buikje en de beentjes. Zo kan je gerust zijn dat er niets in het water terechtkomt tijdens het plonzen. Op het buikje is de zwemluier van TotsBots aanpasbaar van maat dankzij de handige klittenband. Ook tijdens het verschonen kan deze klittenband een goede hulp zijn!

De buitenkant van deze TotsBots Fun Shine zwemluier is van waterafstotend materiaal en de binnenvoering is van polyester. De binnenvoering voelt trouwens heel zacht aan, ook als je baby nog niet in het water is gegaan.

Ondanks wat vele mensen denken, is een zwemluier niet absorberend. Anders zou het zwembadwater ook geabsorbeerd worden en krijg je een baby van een kilo of 50, in de plaats van 5. Een zwemluier houdt gewoon eventuele ongelukjes bij, welke je leegschudt boven het toilet alvorens je de zwemluier gaan uitwassen.

Bestel de TotsBots Fun Shine – Wasbare zwemluier bij één van de volgende webshops

bol.com Bol.com
niet op voorraad
BEKIJKEN

5. Alva Baby Zwemluier groot – zigzag | 8 t/m 25 kg | wasbare zwemluier

Kidzstore.eu Zwemluier groot

Als hekkensluiter in onze top 5 staat deze Zigzag wasbare zwemluier van Alva Baby, aangeboden via Kidzstore.eu. Deze zwemluier is niet bedoeld voor de allerkleinsten, maar wel voor baby’s vanaf 6 maanden tot 3 jaar die graag eens plonzen met mama of papa. Het minimum aanbevolen gewicht van deze zwemluier is 8 kg en het maximale gewicht is 25 kg. Deze cijfers liggen ver uit elkaar, maar dat is geen probleem want Alva Baby voorziet deze zwemluier als verstelbare luier zodat je meerdere maten kan overbruggen. Duurzaam, toch? Het gaat immers jaren mee!

De buitenkant van deze vrolijke zwemluier met zigzag patroontje is gemaakt van waterdichte stof. De binnenkant is gemaakt van zacht polyester, wat voor de babyhuid zowel nat als droog heel fijn aanvoelt. Comfort is immers heel belangrijk voor je baby, gezien de gevoelige billetjes.

Let er steeds goed op dat de randen rond de beentjes en het buikje perfect aansluiten zodat er geen ‘oepsjes’ kunnen ontsnappen tijdens het baden. Doorlekken krijgt zo geen kans!

Bestel de Alva Baby Zwemluier groot groot bij één van de volgende webshops

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Wanneer je je zoektocht naar de beste wasbare luiers op de markt aanvangt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, zoals bijvoorbeeld het gebruikte materiaal van de luier, maat en leeftijd waarvoor de luier bedoeld is, het soort luier (eendelig of tweedelig), of er een probeerpakket of proefpakket beschikbaar is van de wasbare luiers die je voor ogen hebt enzovoort. Ook een veelgestelde vraag bij kersverse of toekomstige ouders: Hoe werken zo’n uitwasbare luiers? Weet je niet goed hoe je de beste wasbare luiers moet scoren? Lees dan vlug verder. Ook kan je altijd eens gaan kijken bij de Consumentenbond, die een mooi overzicht geven van de best geteste wasbare (nacht)luiers en wasbare zwemluiers op de markt.

Materiaal

Het meest gebruikte materiaal aan de binnenzijde van een wasbare luier is polyester. Dit zorgt ervoor dat uitwerpselen makkelijk uit te schudden zijn bij het leegmaken van de luier. Bovendien zit dit materiaal heel comfortabel aan de billetjes van je kleintje. Ook voor zwemluiers is dit materiaal uitermate geschikt.

Vroeger werden vaak wollen of katoenen luiers gebruikt. De buitenkant van wasbare luiers is soms nog in dit materiaal, katoen is immers ook heel goed voor de gevoelige babyhuid. In sommige luiers worden bovendien inlegvellen gebruikt, die het vocht in de luier absorberen en doorlekken voorkomen. Deze zijn meestal biologisch afbreekbaar waardoor je ze gewoon kan doorspoelen in het toilet.

Vaak worden er bij luiers ook overbroekjes voorzien, en dat is niet anders bij wasbare of herbruikbare luiers. Overbroekjes zijn eveneens beschikbaar in verschillende materiaalsoorten, waaronder katoen.

Zwemluiers hebben langs de buitenzijde een waterafstotende stof. Ze werken binnenin ook niet absorberend, wat bij gewone wasbare luiers wel het geval is, want anders zouden ze al het zwembadwater mee absorberen. Kan je je voorstellen hoe zwaar je baby’s luier dan zou worden! J

Ook luierbroekjes of oefenbroekjes zijn beschikbaar als uitwasbare modelletjes. Zo heb je niet alleen duurzame luiers, maar ook duurzame overbroekjes.

Wasbare luiers beste

Eendelig/tweedelig

Hoe werken wasbare luiers nu eigenlijk? Er is namelijk een groot verschil in eendelige luiers en tweedelige luiers: Eendelige luiers zijn uitwasbare luiers die geen aparte inlegvel hebben, dus die je leegmaakt en dan uitwast in de wasmachine. Bij tweedelige luiers zijn er twee delen (verrassing), waarbij het tweede onderdeel een soort inlegvel is dat vocht absorbeert en dat je bij het verschonen weggooit of gewoon zelfs doorspoelt. Sommige inlegvellen voor tweedelige wasbare luiers zijn immers biologisch afbreekbaar. Hadden we al gezegd hoe duurzaam wasbare luiers kunnen zijn? J

Leeftijd/ maat

Net zoals wegwerpluiers zijn wasbare luiers beschikbaar in verschillende maten. Doordat wasbare luiers langer meegaan kan het nuttig zijn om te kiezen voor een model dat heel verstelbaar is qua maat, zodat je kindje heel lang met deze wasbare luier verder kan. Een klittenband aan het buikje zorgt ervoor dat je de luier perfect kan aansluiten, of je kindje nu een maand oud is of een jaar oud. Elastieken aan de beentjes zijn geen overbodige luxe ongeacht de leeftijd, want als de luier perfect aansluit aan de beentjes krijgt doorlekken geen kans.

Merken

Hierboven hadden we het al over de wasbare luiers van BonBini, TotsBots, Blije Billetjes, HappyBear en Alva Baby. We zagen zowel gewone uitwasbare luiers als wasbare zwemluiers voorbijkomen van verschillende merken. Andere bekende merken die wasbare luiers of overbroekjes aanbieden zijn Little Lamb, Hu Da, Popolini, die trouwens ook inlegvellen hebben voor in wasbare luiers, Molivia met haar overbroekjes, net zoals Blumchen, Petit Lulu, Bamboolik, Kaatje Katoen, Happy Flute, Milovia, Weecare en Bambino Mio en Anavy wasbare luiers en overbroekjes.

Je hoort het, de merken zijn heel uiteenlopend en bieden verschillende accessoires aan voor bij de wasbare luiers, alsook probeerpakketten of proefpakketten met inlegvellen, waszakjes of zwemluiers. Ook bij de Billenboetiek kan je altijd eens kijken voor wasbare (zwem)luiers, net zoals bij Hema, waar ze trouwens ook wasbare billendoekjes hebben, voor ouders die volledig de duurzame weg in willen slaan.

In het kort

Kortom, wasbare luiers hebben tal van voordelen: zo hoef je er geen massa’s aan te kopen waardoor het voordeliger is in prijs, en stop je niet elke dag de vuilbak vol met volle exemplaren, waardoor ze ook nog eens duurzamer zijn.

Of je kiest voor eendelige of tweedelige zwemluiers is aan jou, dat is namelijk heel persoonlijk. Wat we wel aanraden is kiezen voor een leuk motiefje, zeker voor zwemluiers, omdat dat het verschonen alleen maar zal vergemakkelijken. Je baby zal immers afgeleid zijn van de verschoonbeurt dankzij de vrolijke figuurtjes op de wasbare (zwem)luier.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email