Elke jonge ouder kent het fenomeen: Eindelijk weekend en dan staat je koter om 6 uur ‘s ochtends naast je bed. Vervelend, maar je kan het hem of haar niet kwalijk nemen. Peuters of jonge kindjes hebben namelijk geen tijdsbesef zoals volwassenen dat hebben. Een slaaptrainer kan dan soelaas brengen. Het leert je kindje om te gaan met een ‘volwassen’ slaapritme en helpt hen om meer tijdsbesef te krijgen zodat ze niet elke dag opstaan op een onmogelijk uur.

Slaaptrainers werken met kleurtjes, geluidjes of figuurtjes zodat je kindje, wanneer hij of zij wakker wordt, meteen kan kijken of het al tijd is om op te staan of niet.

Bovendien zijn er bij sommige slaaptrainers nog extra functies voorzien, zoals een nachtlampje, een wekfunctie en slaapliedjes.

Afhankelijk van welk model en welke functies je graag wilt voor een slaaptrainer, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Lees vlug verder!

Top 10 beste slaaptrainers

1. Zazu Kinder wekker Sam het Schaap Grijs – incl. nachtlamp functie en verlichte klok

Zazu Sam Slaaptrainer

Op de eerste plaats in onze top 5 van beste slaaptrainers van 2020, 2021 en 2022 voor je baby, staat Zazu met deze kinderwekker in de vorm van Sam het schaap. Dit schattige schaapje moet je kindje aanmoedigen om de slaap te kunnen vatten en heel de nacht door te slapen. Bovendien kan het je kindje helpen om ook ’s ochtends wat langer te slapen, zodat mama en papa er ook niet elke dag voor 6 uur uit moeten.

Zazu weet dat veel jonge kindjes moeite hebben met slapen en dat komt vooral doordat zij niet hetzelfde tijdsbesef hebben als volwassenen. Van zodra hun oogjes open gaan zijn zij klaar om aan de dag te beginnen, ongeacht het uur. Een slaaptrainer kan dan helpen om je kindje te laten wennen aan het tijdsbesef van volwassenen. Sam het schaap toont hen wanneer het tijd is om naar mama en papa te gaan, of wanneer het écht nog wel te vroeg is om te beginnen spelen.

Hoe deze slaaptrainer dan precies werkt? Het schaapje gaat samen met je kleintje mee slapen. Dat zie je doordat hij zijn oogjes sluit en dat het schermpje donkerblauw wordt. Zo weet je kindje dat het bedtijd is. Wordt je koter vroeg wakker dan zal hij kunnen zien dat het nog geen tijd is om op te staan als Sam zijn buikje nog steeds donkerblauw is. Is het wel bijna tijd om wakker te worden, dan wordt Sam zijn buik groen en telt hij aan de hand van lichtgevende sterretjes een halfuurtje af.  

Mama en papa kunnen Sam de slaaptrainer instellen op twee verschillende manieren; op een bepaald tijdstip of op een bepaald aantal minuten/uren voor bijvoorbeeld dutjes tussendoor.

Deze slaaptrainer heeft bovendien een nachtlampje dat je kan aanlaten of waarvoor je een timer kan instellen. Besluit je om het lampje de hele nacht te laten branden, dan sluit je de slaaptrainer best op netstroom aan. Op batterijen werkt’ie uiteraard ook.

Bestel de Zazu Kinder wekker Sam het Schaap Grijs bij één van de volgende webshops

2. Kidsleep Globetrotter – Slaaptrainer – Groen

Kidsleep Globetrotter - Slaaptrainer

Op nummer 2 in onze top 5 van beste slaaptrainers voor kindjes staat deze Globetrotter slaaptrainer van Kidsleep. Deze slaaptrainer helpt je kindje ’s ochtends langer slapen aan de hand van een plaatje dat oplicht van zodra het tijd is om op te staan. Is het plaatje nog niet verlicht en ziet je koter nog een schaapje in een kampeerbedje op de slaaptrainer, dan weet hij dat het nog tijd is om te slapen. Van zodra het schaapje met een rugzakje buiten aan het spelen is, dan weet je dreumes dat hij ook vanonder de veren mag. Tijd om op te staan, mama en papa!

Ook kan je met deze slaaptrainer van Kidsleep een wekker instellen, al is dat uiteraard geen must!

De Globetrotter is specifiek bedoeld als slaaptrainer voor op reis of voor op verplaatsing. Hij werkt daarom alleen op batterijen.  

De Kidsleep Globetrotter is niet alleen beschikbaar met een afbeelding van een schaapje, maar ook van een konijntje.

Bestel de Kidsleep Globetrotter – Slaaptrainer bij één van de volgende webshops

3. Alecto Baby BC-100 Monkey Slaaptrainer – Nachtlampje – Wekker

Alecto Baby BC-100 Monkey Slaaptrainer

Alecto is een gekend merk voor alles wat met baby’tjes en peuters te maken heeft en uiteraard hebben zij ook een goede slaaptrainer in het assortiment. Deze Alecto Baby BC-100 Monkey slaaptrainer is ideaal om je kindje te leren wat langer in bed te blijven in de ochtend.

Deze slaaptrainer heeft eveneens een wekfunctie en een klok, en is beschikbaar in verschillende modellen, zoals dit aapje maar ook een standaard wit modelletje of een model met een konijntje. De slaaptrainer is eenvoudig te bedienen zodat mama en papa deze heel makkelijk kunnen instellen voor het slapengaan.

Deze Alecto slaaptrainer helpt je kindje met het ontwikkelen van tijdsbesef, want zowel bedtijd als tijd om op te staan wordt aangeduid met deze slaaptrainer. Zo zal je hen niet alleen makkelijker naar bed krijgen als ze nog druk aan het spelen zijn, maar zal je hen ook kunnen aanmoedigen om ’s ochtends wat langer te blijven liggen. Voor mama en papa is het immers ook weekend!

Het aapje doet wanneer het bedtijd is zijn oogjes dicht, het dispay krijgt een blauwe kleur die ’s ochtends weer oranje kleurt van zodra het aapje de oogjes opendoet. Deze Monkey slaaptrainer heeft bovendien een wekfunctie die mama en papa kunnen instellen. Ook een nachtlampje is voorzien bij deze slaaptrainer. Ben je van plan dit nachtlampje regelmatig aan te laten, dan kan het handig zijn om de wekker dagelijks even op te laden met de bijgeleverde USB kabel.

Bestel de Alecto Baby BC-100 Monkey Slaaptrainer bij één van de volgende webshops

4. Easynights Bunny Slaaptrainer – Wit – Met Nachtlamp Functie en Wekkertimer

Easynights Bunny Slaaptrainer

Een schattige slaaptrainer met konijnenoortjes van Easynights staat op nummer 4 in onze ‘beste lijst’. Deze Bunny slaaptrainer helpt je kindje bij het ontwikkelen van tijdsbesef zoals volwassenen dat hebben, door aan te duiden wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer ze mogen opstaan.

Deze Bunny slaaptrainer maakt gebruik van kleurtjes en een maantje en zonnetje om aan te tonen of het al ochtend is of nog niet en of je koter dus al mag opstaan. Ook bij de omschakeling van winter naar zomertijd of andersom kan deze slaaptrainer best wel van pas komen, want Easynights weet dat veel kindjes daar weleens moeite mee hebben.

De Easynights Bunny slaaptrainer heeft trouwens ook een nachtlampje en een wekfunctie die mama en papa kunnen instellen als ze dat willen. Wil je het nachtlampje de hele nacht aanlaten, zorg er dan wel steeds voor dat de slaaptrainer is opgeladen via de bijgeleverde kabel.

Bestel de Easynights Bunny Slaaptrainer bij één van de volgende webshops

5. Slaaptrainer – Wake-up light – Digitale wekker met slaaptimers

Slaaptrainer - Wake-up light 

Als hekkensluiter in onze top 5 van beste slaaptrainers voor baby’s of peutertjes staat deze Miley slaaptrainer in de vorm van een kat, beschikbaar in het blauw en in het roze.

Deze slaaptrainer werkt als ‘wake-up light’ waardoor je kindje weet wanneer het tijd is om op te staan. De meeste kindjes nemen het van mama of papa niet graag als ze zeggen dat het nog geen tijd is om te spelen, maar een slaaptrainer kan hem of haar helpen met de ontwikkeling van tijdbesef. 6 uur in het weekend is toch wel heel vroeg? Wel, niet voor je kindje!

Deze Miley slaaptrainer werkt met kleurtjes die ieder een verschillende betekenis hebben. Zo weet je kindje of hij al mag opstaan of nog eventjes de oogjes moet dichtdoen. Ook gezichtsuitdrukkingen op de digitale display helpen je kindje te weten of het uur van opstaan al is aangebroken.

Deze slaaptrainer heeft trouwens ook verschillende geluidjes om je kindje in slaap te helpen vallen en ook een wekfunctie met geluidjes ontbreekt niet. Die kunnen mama en papa dan instellen moest het nodig lijken. De slaaptrainer werkt op netstroom, je kan hem niet zonder kabel gebruiken dus hou daar zeker rekening mee moest je deze ook op verplaatsing willen gebruiken. Ook van een temperatuurindicator is de Miley slaaptrainer voorzien. Kortom, ook met deze slaaptrainer heb je alles wat je nodig hebt om je kindje te doen inslapen meteen bij de hand!

Bestel de Slaaptrainer – Wake-up light bij één van de volgende webshops

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Wanneer je op zoek gaat naar de beste slaaptrainer voor je peuter, zijn er enkele dingen waar je op moet letten, zoals de werking bijvoorbeeld; Werkt de slaaptrainer met kleuren, geluiden of uitdrukkingen en figuurtjes, is er een nachtlampfunctie en een wekfunctie, geeft de slaaptrainer ook aan wanneer het tijd is om te gaan slapen… Hieronder geven we je graag een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van een goede slaaptrainer.

Leeftijd

De allerkleinsten hebben uiteraard nog geen baat bij een slaaptrainer om tijdsbesef te ontwikkelen, dan ben je eraan voor de moeite en in het slechtste geval verwar je je baby hier zelfs mee. Vanaf welke leeftijd is een slaaptrainer dan wel een goede oplossing voor moeilijke slapertjes? Wel vanaf de leeftijd van 2 à 2,5 jaar is je peuter klaar om zelf te ontdekken wanneer het bedtijd is en wanneer hij mag opstaan. Van mama of papa zal hij dit niet altijd graag aannemen, maar als hij zelf meer tijdsbesef krijgt dankzij een schattige slaaptrainer, zal hij trots zijn dat hij zelf stappen in de goede richting zet. En ook mama en papa zullen trots (en uitgerust) zijn! J.

Hoe werkt de slaaptraining?

Is je kindje elke dag om 5u30 klaarwakker, dan heeft het geen nut om de slaaptrainer meteen op 7u ’s ochtends in te stellen, want dan zal je koter té lang moeten wachten. Begin met kleine stapjes door de slaaptrainer in de stellen op 5u40. Wacht je peuter flink tot Sam het schaap, Milly de kat of Pam de pinguïn wakker wordt, dan kan je hem belonen en de volgende dag de slaaptrainer weer 10 minuutjes later zetten. Stapsgewijs en consistent, dat zijn de sleutelwoorden bij de slaaptraining van je kleintje.

Hetzelfde geldt wanneer je de slaaptrainer gebruikt om je kindje in bed te leggen. Doordat je peuter ziet dat het figuurtje of het lichtje op de slaaptrainer ook in slaapmodus is, zal hij zelf aangemoedigd worden om ’s avonds al netjes in bed te blijven. Misschien lukt dit niet vanaf dag één, maar ook hier is consitentie uiteraard dé boodschap!

Slaaptrainer baby

Merken

Hierboven hadden we het al over het merk Zazu, op nummer 1 in onze top 5 van beste slaaptrainers. De Zazu slaaptrainer hierboven was die met Sam het schaap maar Zazu heeft nog andere leuke slaaptrainers in het gamma, denk maar aan de Zazu Pam de pinguïn slaaptrainer bijvoorbeeld.

Andere merken die we al tegenkwamen waren Kidsleep, Alecto met de slaaptrainer en wekker in één en Easynights met hun goede slaaptrainers die nog tal van andere functies hebben. Goede merken van slaaptrainers die onze top 5 net niet haalden maar wel de moeite waard zijn om eens te bekijken, zijn Philips met de My Buddy slaaptrainer, de Wunders Momo slaaptrainer in de vorm van een aap, de Flow Amsterdam slaaptrainer en dan nog merken zoals Lomi en Numsy. Is je kindje fan van een figuurtje zoals bijvoorbeeld Nijntje, dan kan je op zoek gaan naar een goede slaaptrainer van Nijntje, in het wit of in het zilver.

In het kort

Je hoort het al, opstaan om 6 uur in het weekend om vanaf minuut één je dreumes te entertainen is verleden tijd met een degelijke slaaptrainer voor je peuter. Zo leer je hem of haar te wennen aan het slaapritme van mama en papa en maken ze op een leuke en speelse manier kennis met het volwassen tijdsbesef, vooral wanneer het aankomt op bedtijd en tijd om op te staan.

We hadden het al over verschillende merken hierboven, zoals Zazu en Alecto. Als je een beetje rondkijkt vind je misschien wel eens een Zazu slaaptrainer in de aanbieding, zodat je voor een mooi prijsje je peuter z’n slaapritme kan trainen.

Afhankelijk van hoe goed je kindje nu al slaapt, kan een nachtlampje ook wel interessant zijn, ingebouwd in een slaaptrainer. Maar alles hangt uiteraard af van je eigen voorkeuren en die van je dierbaarste bezit.