Van zodra je kindje enkele maanden oud is, zal hij of zij meer en meer zelf willen proberen en willen ontdekken. Één van die dingen is zelfstandig eten en drinken. Ongetwijfeld brengt dit een hoop geknoei met zich mee, maar gelukkig zijn er een aantal slimme tools op de markt om de overgang van babyflesje naar drinken uit een beker vlotter te laten voorlopen, namelijk oefenbekers.

Oefenbekers zijn over het algemeen geschikt voor bafby’s vanaf 6 maanden, afhankelijk of ze een speentje/ tuitje hebben of dat je kleintje echt van de rand moet leren drinken, zoals bij een 360° oefenbeker het geval is.

Voor welke beker je kiest hangt af van persoonlijke voorkeur. Om de keuze te vergemakkelijken geven wij hieronder alvast enkele tips en een overzicht van de drie beste drinkbekers van dit moment.

Top 10 beste oefenbekers

Top 3 beste oefenbekers

1. Munchkin Click lock Oefenbeker – 237 ml – Met handvaten – Blauw

Munchkin Click lock Oefenbeker

Deze siliconen oefenbeker van Munchkin met de Click-lock functie is de ideale oefenbeker voor wanneer je kleine spruit zelf ‘aan de slag wilt’ met zijn drankjes.

De handvaten zorgen voor voldoende grip, zelfs voor de allerkleinste avonturiers. Verder zorgt het Click-Lock systeem voor een open-en sluitmechanisme waardoor mama of papa de beker zo kunnen afsluiten dat het perfect lekdicht is. De siliconen afdichting is een nieuw ontwerp dat morsen geen kans geeft bij het drinken.

De zachte tuit zorgt ervoor dat je kindje rustig kan sabbelen en gieten zonder te knoeien.

Voor de veiligheid en gezondheid van je kindje, voorziet Munchkin dat deze Click Lock oefenbeker BPA-vrij is en dat er dus geen schadelijke stoffen in de oefenbeker verwerkt zitten uiteraard. De beker is makkelijk open te draaien en uit te wassen. Geschikt voor kindjes vanaf 6 maanden.

Bestel de Munchkin Click lock Oefenbeker bij de volgende webshops

2. Dr. Brown’s Cheers 360 Cup Drinkbeker – Met Handvat – 200 ml – Blauw

Dr. Brown's Cheers 360 Cup Drinkbeker

Buiten babyflesjes heeft Dr. Brown ook oefenbekers voor peutertjes die zelf willen proberen drinken. Deze Dr. Brown’s Cheers 360 Cup drinkbeker met ergonomische handvaten voor de kleinste handjes, zorgt voor een vlotte overgang van babyflesje naar beker. Want deze overgang is een belangrijke mijlpaal voor kindjes (en voor mama’s en papa’s J).

Deze oefenbeker van Dr.Brown heeft geen ‘tuitje’ om uit te drinken, maar een transparante, silliconen ring waardoor het eruitziet en aanvoelt als een gewone drinkbeker. Een afsluitdop zorgt ervoor dat de oefenbeker makkelijk op verplaatsing kan meegenomen worden zonder te morsen.

De oefenbeker is beschikbaar in het klein, namelijk in 200ml en in een groter formaat van 300ml.

Deze Dr. Brown Cheers 360 Cup is geschikt voor kindjes vanaf 9 maanden. Mama’s en papa’s horen graag dat de oefenbeker in de vaatwasser mag, toch?

Bestel de Dr. Brown’s Cheers 360 Cup Drinkbeker bij de volgende webshops

3. Nûby – Oefenbeker – 360° Wonder cup – 300ml – Blauw – 6m+

Nûby - Oefenbeker

Ook als hekkensluiter in onze top 3 beste oefenbekers voor kindjes een 360° beker, maar deze keer van Nûby. De Nûby oefenbeker Wonder Cup is beschikbaar in verschillende kleurtjes en leert kindjes vanaf 6 maanden om de overgang te maken van beker naar glas. Ook deze beker heeft geen ‘tuitje’, maar laat je kindje gewoon toe van elke kant van de oefenbeker te drinken. De randen zijn heel zacht. Het siliconen ventieltje opent zich voor de vloeistof van zodra je kindje met zijn of haar lippen druk uitoefent en sluit nadien ook automatisch af, zodat er niet gemorst wordt bij het wegzetten van de beker.

Deze Nûby oefenbeker is makkelijk te reinigen en mag in de vaatwasser. Het heeft een afzonderlijk, hygiëne deksel, die de drinkrand moet beschermen.

Bestel de Nûby – Oefenbeker bij de volgende webshops

Waar moet je op letten?

Bij de overschakeling van babyflesje naar drinkbeker let je best op een aantal zaken, zoals het materiaal, het design, de inhoud en welke anti-lek systemen. Ongeacht welke oefenbeker je in huis haalt, oefen zeker samen met je kindje tot hij het drinken zelf onder de knie heeft en vergeet niet… het zal zeker een boeltje worden 🙂

Lees ook: dit is de beste flesvoeding voor je kindje

Vorm

Er zijn drinkbekers met een tuit of open oefenbekers. Deze laatste helpt je baby vlotter de overgang te maken naar drinken uit een gewone beker of op termijn uit een glas. Een open drinkbeker helpt je kindje immers doseren, waardoor de kans op verslikken kleiner wordt (na een hele tijd). Een open drinkbeker is dus bevorderlijk voor de motoriek en de training van de mond-en kaakspieren.

Kies je toch voor een tuitbeker, let er dan op dat het een beker met neusuitsparing voor je baby is, zodat hij niet helemaal achterover moet gaan hangen om vloeistof binnen te krijgen. Dat is namelijk niet zo gezond als rechtop zittend drinken.

Grote oren of handvaten die nog eens ergonomisch zijn ook, zijn een aanrader voor die kleine handjes. Ze zorgen immers voor meer grip en laten het oefenen vlotter gaan. Je wilt immers niet dat die oefenbeker elke 5 minuten weer tegen de grond gaat…

Andere soorten oefenbekers zijn rietjesbekers. Leren drinken met een rietje is goed voor de ontwikkeling van de kaakspieren, maar helpt je baby niet om het doseren onder de knie te krijgen helaas.

Oefenbeker baby

Merken

Tal van babymerken hebben oefenbekers in het aanbod, denk maar aan de Difrax oefenbekers, die trouwens ook beschikbaar zijn bij Kruidvat. Andere goede opties zijn de Miracle 360 beker, de Munchkin beker voor kindjes van 6 maanden en de oefenbekers van merken als Dr. Brown en Nûby hierboven. Ook Mamaloes, Dreambaby, Philips Avent, Tommee Tippee en Mepal hebben diverse soorten oefenbekers voor kindjes tussen 6 en 8 maanden in het assortiment.

In het kort…

Het komt er dus op neer dat een open drinkbeker het proces van zelfstandig leren drinken kan versnellen voor je kindje. Een tuitbeker is ook interessant mits de beker een neusuitsparing heeft voor je baby’s neusje.

Belangrijk zijn de ergonomische handgrepen zodat zelfs de kleinste handjes de beker stevig kunnen vasthouden.

Een anti-knoei ventieltje zorgt ervoor dat wanneer er niet gedronken wordt de bovenkant afgesloten wordt, zodat het morsen tot een minimum beperkt kan worden.