Ben je een fervente fietser, of laat je de auto steevast thuis van zodra de zon begint te schijnen? Wel, je kan denken dat dat verleden tijd is van zodra je kinderen hebt. Think again! Tegenwoordig zijn er tal van veilige en comfortabele fietsstoeltjes voor vooraan of achteraan op de fiets beschikbaar van verschillende merken.

Fietsen met je baby voorop of achterop kan je misschien afschrikken, maar alle fietsstoeltjes die in Nederland verkocht (of gemaakt) worden voldoen uiteraard aan de strengste veiligheidsnormen en kwaliteitsrichtlijnen.

Het allerbelangrijkste waar je op gaat letten bij het aankopen van het beste fietsstoeltje voor je baby, is dat het veilig is, makkelijk te monteren en comfortabel voor wat langere ritjes.

Verder is de belangrijkste keuze die je moet maken of je een fietsstoeltje wilt voor vooraan op de fiets of voor achteraan op de bagagedrager. Hieronder geven we je alvast meer informatie over ‘wat’ en ‘hoe’. Lees vlug verder!

Top 10 beste fietsstoeltjes

1
Bobike One Maxi Fietsstoeltje Achter
Achterzitje | Bagagedrager | Geschikt voor 7 - 22 kg | Our top pick
BEKIJKEN Bol.com
9.5
3
Bobike One Mini Fietsstoeltje Voor
Voorzitje | Stuur | Geschikt voor 9 - 15 kg | Extremely comfortable
BEKIJKEN Bol.com
8.9
4
Thule Yepp Maxi Fietsstoeltje Achter |
Achterzitje | Bagagedrager | Geschikt voor 9 - 22 kg | ✯Luxury✯
BEKIJKEN Bol.com
8.9

1. Bobike One Maxi Fietsstoeltje Achter BD – Urban Black

Bobike One Maxi Fietsstoeltje Achter

Op nummer 1 in onze top 5 beste fietsstoeltjes staat dit urban black stoeltje voor kindjes van Bobike. Het stoeltje is bedoeld om achteraan op de fiets te bevestigen om je koter mee op stap te nemen.

De Bobike One Maxi heeft een dubbelwandig ontwerp. Het is duurzaam en heeft geen apart kussentje maar een speciaal ontworpen comfortabele zitting die niet alleen waterafstotend is maar ook nog eens schokabsorberend, zodat je kleintje amper last ondervindt van bultjes of putjes in de weg.

Bobike ontwierp dit kinderstoeltje voor achteraan op de fiets in een modern design. Het materiaal is kleurvast en blijft dus heel lang mooi, ongeacht het aantal fietstochtjes door weer en wind.

Omdat veiligheid voor mama en papa op de eerste plaats komt voorziet Bobike ook schouderriempjes om je kleintje mee vast te zetten, die zacht zijn en dus niet snijden aan de schoudertjes. Goede voetsteuntjes moeten ook bijdragen aan de veiligheid van je dreumes. Gelukkig verstel je deze bij de Bobike One Maxi heel eenvoudig. Je hebt er zelfs geen gereedschap voor nodig!

Het fietsstoeltje is bovendien eenvoudig te monteren dankzij het EASY montagekader, compatibel met de meeste fietsen van Bobike. Ook een aparte montagebeugel is verkrijgbaar voor andere fietsen zonder bagagedrager. Het fietsstoeltje van Bobike is geschikt voor kindjes vanaf 5 maanden tot 5 jaar, zolang het gewicht van 22kg niet overschreden wordt.

Bestel het Bobike One Maxi Fietsstoeltje Achter BD bij één van de volgende webshops

2. Thule Yepp Mini Fietsstoeltje Voor Stuur – Zwart

Thule Yepp Mini Fietsstoeltje

Op de tweede plek in onze top 5 staat Thule Yepp met dit zeer compacte fietsstoeltje voor op het stuur van mama’s of papa’s fiets. Het stoeltje is beschikbaar in het zwart, maar ook in tal van andere kleuren, van stijlvol bruin tot flashy oranje.

Het Thule Yepp Mini fietsstoeltje is gemaakt van zachte materialen zoals siliconen rubber waardoor het voor je kleintje heel comfortabel zit. Een kussentje is zelfs niet meer nodig zo! Je maakt het kinderzitje heel eenvoudig schoon met een vochtig doekje.

De montage van dit Mini fietsstoeltje van Thule Yepp is enorm gemakkelijk. Het past op verschillende stuurbuizen en stuurbuisdiktes dankzij de bijgeleverde adapter. Je kan hier bovendien ook een windscherm op bevestigen om je dierbaarste bezit wat te beschermen tegen de koude en tegen de wind.

Voor de veiligheid van je kindje voorziet Thule Yepp voetsteuntjes die verstelbaar zijn in hoogte. De riempjes aan deze voetsteuntjes moeten je kleintje z’n voetjes veilig op hun plek houden.

Kan je koter overal dutten? Dan kan dat ook weleens gebeuren op de fiets. Thule Yepp ontwikkelde daarvoor speciaal een slaaprol die je kan bevestigen op dit Mini kinderstoeltje voor op de fiets. Je maakt het gewoon vast op de handsteun. De 3-puntsgordel houdt je kleintje op z’n plek moest hij in slaap vallen.  

Bestel het Thule Yepp Mini Fietsstoeltje Voor Stuur bij één van de volgende webshops

3. Bobike One Mini Fietsstoeltje Voor – Choc Brown

Bobike One Mini Fietsstoeltje Voor

Op de derde plek komen we alweer Bobike tegen met een kinderstoeltje, deze keer om vooraan op de fiets te bevestigen. Deze Bobike One Mini is beschikbaar in chocolade bruin, wat heel stijlvol is, maar ook in andere kleuren van felrood tot donkerblauw.

Het splinternieuwe fietsstoeltje van Bobike heeft een modern design en laat jou en je koter toe om op een veilige manier een heerlijk fietstochtje te maken. Het fietsstoeltje heeft een dubbele want. Bobike One ontwikkelde een zitje van zachte en waterafstotende materialen, dat heel comfortabel zit. Een kussentje wordt zo overbodig.

Omdat Bobike veiligheid hoog in het vaandel draagt, net zoals mama en papa, voorzien ze zachte schouderriempjes en makkelijk te verstellen voetsteuntjes voor je kindje.

Het stoeltje werd ontworpen en vervaardigd in Europa en voldoet aan de strengste veiligheidsnormen en richtlijnen. Je kan er je kindje in vervoeren van zodra hij of zij 9 maanden oud is tot de leeftijd van 3 jaar.

Bestel het Bobike One Mini Fietsstoeltje Voor bij één van de volgende webshops

4. Thule Yepp Maxi Fietsstoeltje Achter – Easyfit Bagagedrager Moederfiets – Zwart

Thule Yepp Maxi Fietsstoeltje Achter 

Op nummer 4 in onze ‘beste lijst’ zien we nog een herhaling. Hier staat Thule Yepp opnieuw, deze keer met een fietsstoeltje voor achteraan op de bagagedrager.

Ook dit fietsstoeltje van Thule Yepp werd gemaakt van comfortabel siliconen rubber, waardoor je hier geen kussentje meer voor nodig hebt. Het zit al comfortabel genoeg zonder.

Om de veiligheid van je dreumes te garanderen, voorziet Thule Yepp voetsteuntjes met riempjes. De steunen kan je uiteraard in hoogte verstellen. Blijft je kindje toch niet zo goed zitten in het stoeltje, dan zijn de spaakbeschermplaten heel welkom, want het houdt je kleine z’n voetjes ver weg van de spaken. Een 5-puntsgordel houdt hem of haar veilig op z’n plek tijdens het fietsen. 

Je installeert dit fietsstoeltje voor je kind heel makkelijk op de bagagedrager van mama’s of papa’s fiets en je verplaatst het even snel weer naar de andere fiets. Voor vele fietsen, vooral van het merk Gazelle, werd na 2012 het nodige systeem om dit stoeltje snel te bevestigen al voorzien. Dit fietsstoeltje is geschikt voor kindjes tot 6 jaar.

Bestel het Thule Yepp Maxi Fietsstoeltje Achter bij één van de volgende webshops

5. Thule Yepp Nexxt Mini Fietsstoeltje voor – Bruin

Thule Yepp Nexxt Mini Fietsstoeltje voor 

Om onze top 5 van beste fietsstoeltjes voor je kind af te sluiten hebben we het nog één keer over Thule Yepp, opnieuw met een fietsstoeltje om vooraan op de fiets te bevestigen.

De Thule Yepp Nexxt Mini is voorzien van een 5-puntsgordel. Deze werkt aan de hand van een magnetische veiligheidsgesp waar je kind niets mee kan. Dat heet dan kinderbeveiliging J.

Ook dit stoeltje is gemaakt van dik gevoerde materialen die heerlijk zacht zitten en bovendien schokabsorberend werken. Bovendien heeft het fietsstoeltje een handgreep waar je kindje zich tijdens het fietstochtje aan kan vasthouden.

Bij de Thule Yepp Nexxt Mini wordt een stuurpenadapter bijgeleverd zodat je het zitje heel makkelijk kan monteren op stuurpennen van 20 tot 28mm dik. Dit fietsstoeltje is geschikt voor kindjes van 9 tot 15kg. Beschikbaar in verschillende trendy kleuren.

Bestel het Thule Yepp Nexxt Mini Fietsstoeltje voor bij één van de volgende webshops

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Weet je niet goed welk fietsstoeltje voor je kindje geschikt is? Wel, er zijn heel wat dingen om op te letten wanneer je een voorzitje of achterzitje voor op de fiets wil gaan kopen. Veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar ook comfort is niet te onderschatten. Je wilt namelijk dat je koter comfortabel zit en zo fietstochtjes als iets heel leuk ziet. Hieronder geven we alvast enkele zaken mee waarop je moet letten als je een kinderzitje voor op de fiets zoekt voor je baby of peuter.

Voor of achter

Een kinderzitje kan bevestigd worden op twee verschillende manieren: Namelijk vooraan of achteraan op mama’s of papa’s fiets. Over het algemeen wordt gezegd dat een fietszitje voor je baby vooraan echt voor de kleinste kindjes is, vanaf zo’n 9 maanden. Zo’n lichtgewichtje vooraan heeft geen invloed op je stuurbewegingen, maar dat is wel het geval voor kindjes die wat zwaarder zijn. Wat het meerijden voor je kleintje vooraan op de fiets wel wat aangenamer kan maken, is een fietszitje met een windscherm om hem of haar tegen de koude te beschermen.

Een fietszitje achteraan is dan weer ideaal voor kindjes die wat ouder zijn. De voorgeschreven leeftijd hangt af van het merk zelf. Sommige merken raden aan om kindjes op de fiets achteraan te zetten vanaf 5 of 6 jaar, anderen zeggen dan weer tot 5 jaar. Raadpleeg altijd de voorschriften van het kinderzitje dat je aankoopt. Achterzitjes zijn er trouwens ook voor elektrische fietsen. Aangezien deze echt aan een opmars bezig zijn is dat ook wel goed om weten, toch?

Lees ook: dit is de beste loopfiets van 2022

Veiligheid

Zoals we zonet al vermeld hebben, is veiligheid het allerbelangrijkste wanneer je een fietsstoeltje gaat kopen voor je baby of peuter. Fietsen op zich brengt al enkele risico’s met zich mee. Neem je je dierbaarste bezit mee op weg, dan wil je natuurlijk dat dat zo veilig mogelijk gebeurd.

Het is daarom belangrijk dat een fietszitje, zowel vooraan als achteraan, voetsteuntjes heeft. Voor de allerkleinsten worden op deze steuntjes ook nog riempjes voorzien zodat hij of zij niet volop met de beentjes begint te zwaaien. Beensteuntjes zijn meestal verstelbaar in hoogte, liefst zonder gereedschap te gebruiken. Een spaakbeschermer is ook geen overbodige luxe, zodat je kleintje niet met de voetjes tegen de spaken kan komen.

Een stevige rugleuning en een harnasje zijn nog iets essentieel voor de veiligheid van kindjes tijdens een fietstochtje. Door hen netjes vast te maken ben je altijd zeker dat je kind goed op z’n plek blijft zitten tijdens het fietsen.

Comfort

Om fietstochtjes voor je kleintje zo aangenaam mogelijk te maken, is een zacht, gevoerd zitje van belang. Dit werkt namelijk schokdempend en maakt dat je geen apart kussentje meer nodig hebt. Er zijn bovendien ook enkele extraatjes beschikbaar om een ritje voor je kleine nog aangenamer te maken, denk maar aan een lekker warme voetenzak voor op het fietsstoeltje, een windscherm om te bevestigen op een fietsstoeltje vooraan en een extra ondersteuning voor als je kindje weleens in slaap durft sukkelen op de fiets.

Fietsstoeltje beste

Bevestiging

De meeste fietsstoeltjes zijn heel eenvoudig te bevestigen, zeker op recente tweewielers. Een achterzitje op de fiets monteren gebeurt gewoonlijk op de bagagedrager. Heb je geen fiets met bagagedrager, dan bestaan er verschillende systemen om het achterzitje alsnog veilig te monteren.

Een voorzitje monteer je op de fiets aan de hand van bijgeleverde stuurpennen. Deze zijn vaak geschikt voor verschillende diktes van stuurbuizen, denk maar aan de Thule Yepp Nexxt Mini van hierboven in de top 5, welke je heel makkelijk kan monteren op stuurpennen van 20 tot 28mm dik.

Merken

In onze top 5 van beste fietszitjes voor je kindje staken er twee merken de kop op, namelijk Thule Yepp en BoBike met hun voorzitjes en achterzitjes om je kind op de fiets mee te vervoeren. Andere uitvoeringen van deze merken zijn het Thule Yepp Maxi achterzitje, het BoBike fietsstoeltje voor vooraan op de fiets met een windscherm en het BoBike Junior achterzitje.

Andere bekende merken zijn Urban Iki en Qibbel met hun achterzitjes, Baby Börn, Polisport, Urban Iki en Gibbel Air.

Ben je niet op zoek naar een specifiek merk, dan kan je ook altijd eens binnenlopen bij Hema of Gamma voor een fietsstoeltje voor achterop, bij Lidl, bij Decathlon of online bij Marktplaats. Je kan bovendien met wat geluk een fietsstoeltje voor achterop een elektrische fiets bij Marktplaats scoren, als dat is waar je naar op zoek bent J.

In het kort

Ben je op zoek naar het beste fietsstoeltje voor voorop of achterop jouw fiets, om je kindje mee te nemen op heuse fietstochtjes? Dan is veiligheid het allerbelangrijkste om op te letten. Zo zijn voetsteuntjes en een tuigje geen overbodige luxe. Ook het comfort van je kindje is heel belangrijk zodat hij of zij graag meegaat op de fiets met mama en papa. Zo is zacht zitten wel zo fijn, maar zijn er ook extraatjes beschikbaar zoals een windscherm, een voetenzak om de voetjes warm te houden enzovoort.

Weet je toch niet zo goed welk zitje voor de fiets geschikt is voor je baby of peuter. Dan kan je uiteraard ook altijd even ten rade gaan over fietsstoeltjes bij de consumentenbond. Zij geven een mooi overzicht van de best geteste kinderzitjes voor op de fiets, afhankelijk van leeftijd. Zo weet jij welk kinderzitje het beste is voor op de fiets en of je kiest voor het beste fietsstoeltje om voorop te zitten of achterop.