Op stap met je kleintje? Dat is niet altijd zo eenvoudig. Je hebt immers heel wat dingen mee te zeulen, zoals bijvoorbeeld een kinderwagen of buggy, een autostoeltje, een verzorgingstas met tal van spulletjes zoals luiers, speeltjes, doekjes en flesjes… Om heel de ‘volksverhuis’ wat te beperken, kan je het grootste geval al inruilen voor iets compacter: Je kan namelijk de buggy thuislaten en kiezen voor een goede draagzak om je pasgeboren baby in te ‘vervoeren’. Zo hangt je kindje altijd dicht bij mama of papa, op de buik of op de rug. Op deze manier beleven baby’s een wandeling met mama en papa op een heel unieke manier. Van zodra ze wat ouder worden, kan je ze trouwens in sommige draagzakken mee laten kijken in de richting waar mama of papa ook naar kijkt. Zo kunnen ze op een veilige manier de wereld ontdekken.

Weet je niet goed waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar de beste draagzak voor je kleintje. Of de stof van belang is, hoe je zo’n draagzak aanpast zodat het meegroeit met je kleintje, voor hoeveel kilogram een draagzak of een draagrugzak geschikt is en wat de beste houding is voor je baby… Dat zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden.

Zie je door de bomen het bos niet meer? No worries. Wij helpen je alvast op weg in je keuze!

Top 10 beste draagzakken

1. Tula Baby Draagzak Free to Grow Coast Urbanista – ergonomische draagzak vanaf geboorte

Tula Baby Draagzak Free to Grow Coast Urbanista 

Op nummer 1 in onze top 5 beste draagzakken van 2020, 2021 en 2022 staat Tula met deze Baby draagzak Free to Grow Coast Urbanista. Een ergonomische draagzak die je op de buik of rug van mama of papa bevestigt en waar je pasgeboren baby al geniet van heeft.

Voor Tula komt, net als voor kersverse ouders, gezondheid voorop en daarom ontwierpen ze deze draagzak zo dat hij voor de allerkleinsten al een ergonomische houding biedt: De bibs zit lager dan de knietjes zodat de rug een natuurlijk bolling kan aannemen. Ook voor mama en papa is ergonomie belangrijk en daarom wordt het gewicht van je kindje netjes verdeelt over jouw lichaam.

De Tula baby draagzak Free to Grow is verstelbaar in lengte en breedte en doordat je het rugpand kan aanpassen dankzij handige gespen en drukknoppen, groeit deze draagzak met je kindje mee. Voor de optimale ondersteuning maakt Tula gebruik van maar liefst drie standen, zodat je het kan aanpassen aan jouw noden!

Zoals al gezegd kan je deze draagzak gebruiken voor pasgeboren baby’tjes maar ook voor peuters, tot zelfs 20 kilogram. Of het gebruik van de draagzak dan nog zo aangenaam is voor mama en papa, dat laten we in het midden J.

Bestel de Tula Baby Draagzak Free to Grow Coast Urbanista bij de volgende webshops

2. Multi Power draagzak – babydrager – ergonomische draagzak – GRATIS opbergtas

Multi Power draagzak

Op nummer 2 in onze ‘beste lijst’ staat Multi Power met deze ergonomische draagzak mét opbergtas, handig voor elke verplaatsing. Deze stijlvolle Multi Power draagzak in het zwart is heel stevig waardoor je peuters tot wel 20kg nog kan dragen hierin.

Omdat voor kersverse ouders veiligheid altijd op de eerste plaats komt, ontwierp Multi Power deze draagzak met ultra stevige YKK gespen. Je kindje zit dus heel veilig in deze stevige draagzak, lekker dicht bij mama of papa. Ook aan comfort schiet deze draagzak niets tekort, want het brede, ergonomische zitvlak zorgt ervoor dat je kindje gegarandeerd ‘comfy’ zit. Ook het hoofdje krijgt de perfecte ondersteuning tijdens een wandeling in deze draagzak dankzij het beschermingsmutsje, dat je kleintje ook nog eens beschermt tegen minder aangename weersomstandigheden, wat natuurlijk in Nederland al eens kan voorvallen.

De opbergtas die geleverd wordt bij deze draagzak maakt dat je heel makkelijk de draagzak kunt inpakken en compact meenemen op verplaatsing, bijvoorbeeld op vakantie.

Mama of papa kan deze draagzak zowel op de buik als op de rug dragen, dankzij een kleine aanpassing van de riempjes. Zo kan jij zelf ontdekken wat voor jullie het beste werkt of kan je afwisselen als je kindje al niet meer zo weinig weegt. Zo verdeel je het gewicht en hou je het voor jezelf ook ergonomisch J.

Bestel de Multi Power draagzak bij de volgende webshops

3. Tula Baby Draagzak Explore Coast Urbanista – ergonomische baby draagzak vanaf geboorte

Tula Baby Draagzak Explore Coast Urbanista

Ook op nummer 3 in onze lijst van beste draagzakken voor je baby komen we Tula opnieuw tegen, deze keer met de Explore Coast Urbanista baby draagzak. Ook deze draagzak kan je gebruiken voor je pasgeboren baby, tot kindjes in de peuterfase met een gewicht tot 20kg.

Deze comfortabele draagzak voor je kindje is verstelbaar dankzij de verschillende gespen, waardoor je hem altijd perfect passend kan maken voor elke levensfase van je kleintje. Tula hecht bovendien veel waarde aan ergonomie, niet alleen voor kindjes maar ook voor mama en papa, zodat zij zonder moeite hun kleintje dicht bij zich kunnen dragen. Je baby’tje kan trouwens lekker meekijken doordat je deze draagzak ook kan dragen met het gezichtje naar voren. Een andere opties: je kan de draagzak op je buik of rug hangen met het gezicht van je kindje naar je toe. It is all up to you!

Deze Tula Explore Coast Urbanista is ideaal voor op warmere dagen dankzij het rugpaneel dat vervaardigd werd uit mesh. Het blijft dus lekker koel. De tailleband zit gegarandeerd uiterst comfortabel doordat deze drukknoopjes heeft en daardoor makkelijk om te doen is. Bovendien heeft de draagzak een ideale neksteun zodat zelfs pasgeboren kindjes heerlijk kunnen dutten in de draagzak. Let er wel op dat je de allerkleinsten enkel met het gezichtje naar je toe draagt omdat de nekspieren nog niet voldoende ontwikkeld zijn om andersom gedragen te worden.

De Tula draagzak heeft gevulde beenopeningen voor je kindje, heeft een opbergtasje aan de tailleband voor de spulletjes van mama en papa en voorziet een afneembaar slaapkapje voor moest je kindje in slaap vallen tijdens de tocht.

Bestel de Tula Baby Draagzak Explore bij de volgende webshops

4. ByKay Click Carrier Classic Draagzak – Black

ByKay Click Carrier Classic Draagzak

ByKay weet dat een ergonomische draagzak voor je kindje ideaal is om hem of haar er mee op uit te nemen en daarom ontwikkelden ze de ByKay Click Carrier Classic draagzak in stijlvol zwart.

Deze draagzak is geschikt voor pasgeboren baby’s tot peutertjes van 18kg. Je kan de dragen steeds aanpassen in grootte dankzij de verstelbare gespjes en riempjes, zodat het steeds perfect past bij je baby.

Je kan de klikgespen aanpassen waardoor je je kindje zowel op buik, heup als rug kan dragen. Heel eenvoudig in gebruik en heel makkelijk aan te passen, dat zijn de belangrijkste troeven van deze ByKay draagzak voor kindjes. Dankzij het los bevestigingsbandje is ook op de rug dragen heel comfortabel en ergonomisch, zowel voor kersverse ouder als voor hun baby’tje. Ook het rugpand kan aangepast worden voor de allerkleinsten.

De draagzak is gemaakt van volledig katoen, waardoor hij zeer duurzaam en kwaliteitsvol is en makkelijk in onderhoud. Hij is ook nog beschikbaar in andere kleuren.

Bestel de ByKay Click Carrier Classic Draagzak bij de volgende webshops

5. Minimonkey Mini Sling Draagzak – Zwart

Minimonkey Mini Sling Draagzak

Tenslotte hebben we nog Minimonkey met de Mini Sling draagzak op nummer 5 in onze lijst van beste draagzakken voor je baby.

Deze stijlvolle, zwarte draagzak van Minimonkey is een echt lichtgewichtje dat maar 175 gram weegt. Daardoor kan je hem ook heel compact opvouwen zodat je het naar overal kan meenemen, bijvoorbeeld op vakantie!

De Mini Sling is ideaal voor pasgeboren baby’tjes, maar kan je ook gebruiken tot je kindje ongeveer 2 jaar is, of een maximum gewicht heeft van 15kg. Knoeien met gespjes en riempjes is niet aan de orde, want de draagzak groeit automatisch mee met je kindje, je hoeft de grootte niet zelf aan te passen.

De draagzak van Minimonkey is niet alleen heel licht in gewicht, maar door de lichte stof (mesh) ook nog heel luchtig, waardoor het ideaal te gebruiken is op warme dagen of tijdens de zomervakantie. Hij is bovendien waterproof waardoor je er zelfs mee het zwembad in kan, als je dat zou willen J. Je kan de draagzak uitwassen in de wasmachine op een lage temperatuur.

Op vlak van ergonomie voor je baby scoort deze Mini Sling heel goed. Je baby’tje wordt rechtop gedragen op je buik in de M-positie waarbij de billetjes het laagst zitten, de beentjes hoog en het hoofdje op je borst, lekker dicht bij mama of papa. Wordt je kindje wat houder dan zal hij automatisch wat meer op de heup dan op de buik gedragen worden. Heel fijn, want dan kan hij lekker mee rondkijken J.

Bestel de Minimonkey Mini Sling Draagzak – Zwart bij de volgende webshops

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Na het doornemen van onze top 5 beste draagzakken voor baby’s hierboven, zie je het al: Er zijn heel wat verschillen in goede draagzakken of draagdoeken en er zijn heel wat dingen waar je op moet letten voordat je er eentje gaat kopen. Welke draagzak het beste is voor jouw kindje en je gezin, hangt af van de gebruiksfrequentie, tot welke leeftijd je de draagzak wilt kunnen meenemen, welk materiaal erin verwerkt zit en vooral ook ergonomie.

Leeftijd

Er zijn genoeg draagzakken op de markt die geschikt zijn voor pasgeboren baby’s. Let er wel op dat je baby dan in een ergonomische positie zit, waarbij de billetjes het laagste hangen en de knietjes hoger. Een pasgeboren baby draag je altijd op je buik, met zijn gezichtje naar je toe. Let er bovendien altijd op dat je kindje vrij kan ademen, hoe knus het er daar ook uitziet.

Vele draagzakken zijn geschikt voor kindjes tot wel 20kg, dus dat wil zeggen tot ze een jaar of twee zijn of net iets ouder wanneer ze nog in een draagzak kunnen. Draagzakken voor kindjes op peuterleeftijd zijn meestal rugdragers, simpelweg omdat dat het aangenaamste is voor mama of papa. Hierboven zagen we al wel bij de Minimonkey dat kindjes die wat ouder worden automatisch meer op de heup gedragen zullen worden in de plaats van op de buik.

Buik of rug

Of je nu kiest voor een buikdrager of rugdrager, hangt dus vooral af van de leeftijd van je kindje en de ergonomie voor mama of papa. Het belangrijkste om te onthouden is dat je heel kleine kindjes altijd op je buik draagt, met het gezicht naar je toe. Dat is voor je kleintje het veiligste en het meest ergonomische.

Wordt je kindje al wat ouder, maar valt het gewicht toch nog goed mee, dan kan je met sommige draagzakken je kleintje ook op je buik dragen, maar met het gezichtje van je weggedraaid. Dit is de ideale manier voor baby’s die al rechtop kunnen zitten om de wereld op een veilige manier te ontdekken tijdens een zalige wandeling bijvoorbeeld.

Ook een heupdrager kwamen we hierboven al tegen. De Minimonkey is in principe een buikdrager, maar van zodra je kindje wat meer begint te wegen zal je hem of haar met deze draagzak automatisch wat meer op de heup beginnen dragen. Zo kan jij je koter langer dragen en zo kan hij lekker rondkijken.

Kindjes op peuterleeftijd die wat zwaarder worden, kan je best op je rug dragen in een draagzak of een draagrugzak, omdat mama en papa dit langer zullen volhouden. Een rugdrager is voorzien van een stevige frame met een stoeltje ingebouwd om je kleintje te ondersteunen waar nodig. Deze zijn dus ideaal vanaf het moment dat je kindje zelfstandig rechtop kan zitten.

Nog een kleine ‘life hack’ wanneer het aankomt op ergonomie bij een draagzak: Je kan ervoor kiezen om een draagzak die bedoeld is om op je buik te dragen, ook op je rug hangen. Bij zo’n draagzak is er geen sprake van een frame, dus deze sluit beter aan op je rug. Je draagt je baby dan met zijn buikje tegen jouw rug, zodat hij zelf ook in een heel natuurlijke houding kan vertoeven. Let wel op: Doe dit zeker niet met pasgeboren kindjes want dat biedt niet genoeg steun.

Materiaal

Draagzakken bestaan in verschillende materiaalsoorten. Belangrijk is dat de gebruikte materialen voldoen aan de strenge Nederlandse richtlijnen zodat je moederhartje of vaderhartje steeds gerust kan zijn van materialen die vrij zijn van schadelijke stoffen. Je baby kan immers weleens gaan kauwen of sabbelen op stukjes van de draagzak. Zo hoef je je niet ongerust te maken J.

Er zijn draagzakken of draagdoeken gemaakt van (biologisch) katoen. Let erop dat deze Oeko-Tex gecertificeerd is, voor de best mogelijke kwaliteit. Bovendien is dit materiaal toch wel milieuvriendelijker dan andere materialen zoals kunststof.

Een ander veelgebruikt materiaal is mesh, omdat deze stof meerekt en zeer luchtdoorlatend is. Ideaal dus voor uitstapjes en wandelingen op warmere dagen, want de stof is heel ademend. Super ‘comfy’ dus J.

Ergonomie

Zowel voor je baby als voor mama en papa is een goede ergonomie heel belangrijk wanneer het op draagzakken of rugdragers aankomt. Je kindje heeft namelijk overal nog veel steun nodig, zeker de allerkleinsten. Het is dus belangrijk dat het zitvlak heel breed is en dat niet alleen de billetjes ondersteund worden maar ook de bovenbeentjes, minstens tot aan de knieholten. Zo kan je ook je baby in de goede houding ‘sturen’. De billetjes moeten altijd het laagst zitten bij pasgeboren baby’s en de beentjes zitten gespreid tegen mama’s of papa’s buik. De beste houding voor je pasgeboren baby in een draagzak is de M-positie of de kikkerpositie, waarbij je kindje dus naar je toe kijkt. Ook het hoofdje vraagt voldoende ondersteuning aangezien de nekspieren bij kleine kindjes nog niet genoeg ontwikkeld zijn om zichzelf te ondersteunen. Een goede ondersteuning aan de rug maakt dat je kindje altijd vrij kan ademhalen, door het creëren van een natuurlijke bolling. Geen overbodige luxe, toch? J

Ook voor de drager van de draagzak is ergonomie heel belangrijk. Stevige schouderbanden maken het dragen comfortabel en het gewicht moet steeds goed verdeeld zijn over het hele lichaam, van je schouders tot je heupen. Een rugdrager is dan weer ergonomischer voor kindjes die wat ouder en zwaarder worden, omdat je logischerwijs meer gewicht op je rug kan dragen.

Veiligheid

Voor zowat alles dat met je baby te maken heeft, zet je veiligheid steeds op de eerste plaats. Let er dus altijd op dat de draagzak die je op het oog hebt voldoet aan Europese richtlijnen en dat er geen sprake is van schadelijke stoffen in het materiaal. Wanneer we het hebben over veiligheid bij draagzakken hebben we het trouwens ook over goede ondersteuning en ergonomie, en tenslotte ook over dicht contact met je kleintje, zodat je steeds in het oog kan houden hoe hij of zij de draagzak ervaart. Baby’tjes vinden draagzakken vaak ook fijn doordat ze zo dicht bij mama en papa zijn en zodat er constant contact en affectie mogelijk is.

Goede ondersteuning is één ding, maar let erop dat je baby’tje niet té strak zit in de draagzak, want dan zouden armpjes of beentjes kunnen gaan knellen en dat wil je dus vermijden. Ga niet meteen vanaf de eerste keer uren op stap, maar test uit hoe de draagzak voor jullie beiden voelt.

Wordt je kleintje al wat ouder, dan is het belangrijk om hem, bijvoorbeeld in een draagrugzak, goed vast te zetten met de voorziene riempjes of het tuigje. Een peuter is heel nieuwsgierig en zou zomaar kunnen gaan rechtstaan tijdens een wandeling, waardoor je er zeker op moet letten dat hij er niet uitvalt. Ook scheef gaan hangen is een ‘no go’. Let er zelf ook op dat je niet te fanatiek vooroverbuigt of plotse bewegingen doet wanneer je je kleintje aan het dragen bent op rug of buik.

Draagzak baby beste

Merken

Hierboven hadden we het in onze top 5 van beste draagzakken voor je kindje al over Tula, die twee keer voorkwam in de lijst. We zagen ook Multi Power, ByKay en MiniMonkey met goede draagzakken.

Andere merken die draagzakken aanbieden voor baby’s zijn Artipoppe, Babybjörn, Stokke, Marsupi, Manduca, Chicco met hun draagzakken en draagrugzakken, Bondolino, Pop, Boba, Storchenwiege, Lodger, Mei Tai, Baninni, Cybex, Infantino… Alsof het aanbod nog niet groot genoeg is, zijn er ook draagzakken van Little Frog, Half Buckle, Maxi Cosi, Nuna, Najell, Thule, Lennylamb, Limas, Fidella, Pure Baby Love en Bambino. Ook Ergobaby scoort goed met hun draagzakken, zowel met de 360 draagzak, de omni 360 draagzak als met de Ergobaby Embrace.

Ben je niet bepaald op zoek naar een merk, maar wil je gewoon een goede, stevige en vooral veilige draagzak voor je baby scoren, dan kan je ongetwijfeld ook wel eens kijken bij Hema, Lidl of bij een goede speelgoedwinkel. Ook online moet je zeker kunnen vinden wat je zoekt. De grote merken hebben trouwens bijna allemaal een webshop waar je rechtstreeks draagzakken kan bestellen of je kan eens kijken voor draagzakken van bepaalde merken op bol.com.

In het kort

Kortom, wat de beste baby draagzak op de markt is hangt af van verschillende factoren waaronder je eigen noden en wensen. Een goede draagdoek of draagzak voor je newborn baby is heel aangenaam in gebruik, want je hebt je dierbaarste bezit steeds dicht bij jou tijdens uitstapjes en bovendien heb je de handen nog vrij ook… Klinkt toch als het fijnste wat er is?

De beste ergonomische draagzak of babydrager is er eentje waarbij je kindje genoeg ondersteuning krijgt aan het hoofdje en waarbij de rug een natuurlijk bolling vormt. Ook voor ouders is ergonomie belangrijk bij het kopen van een goede draagdoek voor je baby, het gewicht moet immers netjes gelijk verdeeld zijn. Een rugdrager kan ervoor zorgen dat je je peuter ook kan meenemen in een peuterdrager of draagrugzak.

Ben je toch nog niet helemaal overtuigd van de draagzak die je vanaf de geboorte van je newborn wilt gaan gebruiken, dan kan je altijd eens piepen op de website van de consumentenbond wat de best geteste draagzakken van 2020, 2021 en 2022 zijn. Zo ben je steeds gerust dat je een goede keuze hebt gemaakt 🙂

Van zodra je een draagzak voor je baby gescoord hebt kan het genieten beginnen. Voor je baby’tje en jezelf is het gebruik van een goede draagzak heel aangenaam: Je bent immers steeds heel dicht bij elkaar. Baby’s genieten van huidcontact met mama of papa en de vertrouwde geur en de wiegende bewegingen doen hen helemaal relaxen. Daarom vallen kindjes weleens in slaap in een draagzak. Super schattig!