Je hebt je kindje 9 maanden lang dicht bij jou gehad en na de geboorte kan het wel eens heel onwennig aanvoelen, zowel voor jou als voor je baby, dat dat niet meer altijd het geval is. Een goede draagdoek voor je newborn baby is dan best fijn om in huis te halen. Het zorgt ervoor dat je je kleintje altijd dicht bij jou hebt wanneer je de deur uitgaat en bovendien heb je zo je handen vrij, wat ook geen overbodige luxe is op verplaatsing. Trouwens, zo krijgt papa ook eens de kans om zijn pasgeboren zoontje of dochtertje heel dicht bij hem te houden. Dat zal hun band alleen maar ten goede komen.

Ben je op zoek naar de beste draagdoek van 2020, 2021 en 2022 dan geeft onze lijst van beste draagzakken hieronder al een mooi overzicht. Vervolgens belichten we graag nog een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden bij aanschaf van een goede draagdoek voor je baby’tje.

Top 10 beste draagdoeken

1
Babylonia Tricot Slen Organic Draagdoek Baby
Rekbare draagdoek | Draagwijze: Buikdrager | Our top pick
BEKIJKEN Bol.com
9.6
3
PORA Babydrager - Draagdoek
High quality
BEKIJKEN Bol.com
8.5
5
ByKay Stretchy Wrap de Luxe Draagdoek - Antraciet
Rekbare draagdoek | Draagwijze: Buikdrager | Extremely comfortable
BEKIJKEN Bol.com
7.4
9
Bamboe Rekbare baby draagdoek
Rekbare draagdoek | Draagwijze: Buikdrager | ✯Luxury✯
BEKIJKEN Bol.com
6.4

1. Babylonia Tricot Slen Organic Draagdoek Baby – 500 cm – Deep Grey

Babylonia Tricot Slen Organic Draagdoek 

Babylonia komt met deze lange gebreide draagdoek met de naam Tricot Slen, waarin je je pasgeboren baby’tje al kan meedragen, maar ook peutertjes tot ongeveer 18kg. Deze draagdoek van Babylonia is zo gevormd dat het de rug en het hoofdje van je kleintje perfect ondersteunt, wat heel belangrijk is omdat bij baby’s kort na de geboorte de spieren nog niet voldoende ontwikkeld zijn om dat zelf te doen.  

Ook voor mama en papa is deze Tricot Slen draagdoek heel comfortabel dankzij de gelijkmatige verdeling van het gewicht over heel het bovenlichaam, van schouders tot heupen.

Deze Babylonia draagdoek wordt stevig geknoopt en met slechts één manier van knopen kan jij afwisselen tussen verschillende manieren waarop je je baby’tje met je meedraagt.

De draagdoek is gemaakt van katoen, waardoor het zeer kwaliteitsvol is en de nodige steun biedt, mede dankzij de breitechniek die werd gehanteerd om dit knap staaltje draagdoek te ontwerpen.

De Tricot Slen draagdoek zet je kindje automatisch in de ergonomische M-houding, waarbij de billetjes van je dierbaarste bezit het laagste zitten. Zo wordt de natuurlijke bolling van het rugje gestimuleerd. 

Neem zeker de handleiding grondig door alvorens je begint te knopen, het is immers heel belangrijk om de juiste knoop te gebruiken om je kindje veilig te kunnen dragen. Controleer tussendoor ook regelmatig de knoop.

Bestel de Babylonia Tricot Slen Organic Draagdoek Baby bij één van de volgende webshops

2. Baby Garden draagdoek grijs – Ergonomisch – Original

Baby Garden draagdoek

Baby Garden komt met deze stijlvolle grijze draagdoek, die ook beschikbaar is in tal van andere kleuren. Deze stevige draagdoek is ultrazacht dankzij de combinatie van overwegend katoen en een deel elastaan. Daardoor is het flexibel en rekt het mee zover nodig is. Deze draagdoek van Baby Garden is geschikt voor pasgeborenen tot kindjes van bijna 4 jaar, ofwel tot 18kg. Ongeacht het gewicht van je kleintje, behoudt deze Baby Garden draagdoek zijn vorm prima dankzij de toevoeging in elastaan.

Je baby’tje zit met deze draagdoek lekker dicht bij mama of papa voor de meest comfortabele houding tijdens uitstapjes of wandelingen. Zo voelt je kindje zich steeds veilig en geborgen.

Ook voor kersverse ouders is deze draagdoek enorm comfortabel, dankzij de perfecte verdeling van het gewicht over de schouders en rug. Zo kan je zelfs je peutertje een hele tijd ronddragen zonder daar zelf last van te ondervinden. De Baby Garden draagdoek sluit immers perfect aan aan het lichaam voor de veiligst mogelijke verplaatsingen.

Dat de draagdoek uitgewassen mag worden in de wasmachine is waarschijnlijk handig om te weten. Zet het wel maximum op 30° zodat de draagdoek lang in onberispelijke staat blijft.  

Bestel de Baby Garden draagdoek grijs bij één van de volgende webshops

3. PORA Babydrager – Draagdoek – Buikdrager – Zwart

PORA Babydrager - Draagdoek 

Op nummer 3 in onze top 5 beste draagdoeken van dit moment, staat het merk PORA met euh… een oerdegelijke babydrager J.

Deze zwarte, elegante draagdoek, die bovendien ook beschikbaar is in andere kleuren, zorgt ervoor dat mama of papa hun kindje altijd dicht bij hen kunnen dragen tijdens wandelingen of uitstapjes. Ondertussen hou je toch nog je handen vrij, wat geen overbodige luxe is van zodra je de deur uitkomt J.

Ook in deze buikdrager van Babydrager zit je kindje veilig en ergonomisch in de M-positie, wat wil zeggen dat de knietjes hoger zitten dan de billetjes en dat het rugje de ondersteuning krijgt dat nodig is voor een pasgeborene, net zoals het hoofdje. Zo zit je kleintje veilig tegen mama of papa aan en zal hij zich steeds geborgen voelen.

Deze draagdoek van PORA is gemaakt van puur katoen waardoor het zeer kwaliteitsvol is en lang meegaat. Duurzaam dus! Het materiaal is bovendien heerlijk zacht, wat fijn is voor je baby en voor de drager zelf. Voor mama en papa is het gewicht goed verdeeld over heel het bovenlichaam.

Je bevestigt de draaidoek met een zeer eenvoudige maar veilige knoop, die je uiteraard af en toe controleert voor de zekerheid.

Bestel de PORA Babydrager – Draagdoek bij één van de volgende webshops

4. Yaro Broken Twill 33 Draagdoek – Maat 7 – 5.20 meters

Yaro Broken Twill 33 Draagdoek

Het merk Yaro heeft verschillende draagdoeken in het assortiment, zowel qua design als op vlak van maten. De maten lopen van maat 5 in 4,20m, maat 6 voor 4,60m en maat 7 voor 5,20m.

Ongeacht welke maat je kiest voor een draagdoek van Yaro, deze Broken Twill 33 is steeds even kwalitatief dankzij de specifiek geweven katoenen stof. De draagdoek behoudt lang zijn vorm, ondanks het veelvuldig knopen.

De Yaro Broken Twill 33 draaidoek is geschikt voor het dragen van baby’s vlak na de geboorte al. Je draagt je dierbaarste bezit heel handig op je buik, rug of op je heup, afhankelijk van wat jij (of jullie) het aangenaamst vinden.

Afhankelijk van de maat zijn er verschillende manieren van knopen mogelijk. De basismaten zijn ideaal voor de beginnende dragers en pasgeboren baby’tjes. Ze zitten super comfortabel dankzij de ergonomische knoop en de gelijkmatige verdeling over schouders en rug. Ook je kindje wordt perfect ondersteund aan rugje, nekje en hoofdje. Het hoofdje rechthouden kunnen pasgeborenen zelf immers nog niet doordat hun spieren nog niet voldoende ontwikkeld zijn.

De Yaro draagdoek in maat 7, waar het hier over gaat, is maar liefst 5,20m lang, waardoor hij nog net onder de basismaat valt maar wel handig is voor grotere mensen. Doordat deze doek zo lang is kan je buiten de meest voorkomende Front Wrap Cross Carry knoop ook nog tal van andere knopen gebruiken om je kindje veilig vast te maken tegen je lichaam. De keuze is aan jou!

Bestel de Yaro Broken Twill 33 Draagdoek bij één van de volgende webshops

5. ByKay Stretchy Wrap de Luxe Draagdoek – Antraciet

ByKay Stretchy Wrap de Luxe Draagdoek

Als hekkensluiter in onze top 5 van beste draagdoeken voor je baby, staat ByKay met deze Stretchy Wrap de Luxe draagdoek in het antractiet, maar ook verkrijgbaar in vele andere kleuren.

De Stretchy Wrap De Luxe draagdoek is ideaal voor pasgeboren baby’s omdat ze weer heerlijk dicht bij mama kunnen vertoeven in een gezellige en zachte draagdoek, tijdens wandelingen en uitstapjes met het gezin. Ook voor kindjes tot 18kg is deze draagdoek nog geschikt, dankzij goede verdeling van het gewicht over de schouders en rug van mama en papa. Bovendien kies je zelf hoe je het dragen van je dierbaarste bezit het fijnste vindt, op de buik of meer op de heup.

De lengte van de draagdoek maakt het enorm ergonomisch en de breedte van 70cm maakt dat je kindje altijd prima blijft zitten voor de veiligste verplaatsingen.

De draagdoek is van uitstekende kwaliteit, gemaakt uit 100% katoen, waardoor het ook nog eens prima z’n vorm behoudt. Het kan trouwens in de wasmachine uitgewassen worden op een lage temperatuur.

Bestel de ByKay Stretchy Wrap de Luxe Draagdoek bij één van de volgende webshops

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Welke draagzak voor je (newborn) baby nu het beste is, hangt af van verschillende zaken: Je eigen lengte, of je je kleintje op buik of heup wilt dragen of afgewisseld, welke knoop je verkiest enzovoort. Een goede draagzak voor je baby is steeds gemaakt van hoogwaardige materialen en is enkele meters lang zodat je deze zo veilig mogelijk kan knopen. Andere dingen waar je zeker op moet letten sommen we hieronder graag voor je op.

Materiaal

De beste draagdoeken zijn gemaakt van hoogwaardige materiaal zoals bijvoorbeeld katoen of een mix van katoen met een andere degelijke stof. Zo wordt er bijvoorbeeld elastaan toegevoegd voor meer stretch en flexibiliteit. Knopen zal dan ook wat makkelijker gaan doordat de draagdoek elastischer is. Voor je baby zit zo’n rekbare draagdoek ook best wel comfortabel omdat het een klein beetje meegeeft bij elke stap.

Een manier waarop vele draagdoeken voor baby’tjes gemaakt worden is door middel van een specifieke breimanier of haakmanier. Zo’n geweven draagdoek is stevig en behoudt perfect zijn vorm, ongeacht het materiaal waar het van gemaakt is. Een lichtere stof, zoals bijvoorbeeld katoen, is een aanrader voor in de zomer, want we hoeven je niet uit te leggen dat hoe knus het ook is, het best wel eens zweten kan worden met je kindje zo dicht tegen je aan.

Nog een gebruikte materiaalsoort is Bamboe. Dit is ook heel stevig en zorgt dus voor het veilig en comfortabel dragen van je kleintje. Tricot en linnen kom je ook weleens tegen, dat staat heel charmant en is allebei ook best wel kwalitatief. Waterbestendig zijn de genoemde materialen niet echt, helaas. Neem dus zeker je voorzorgen wanneer je de deur uitgaat bij minder aangenaam weer.

Maten

Je kan een pasgeboren baby al in een draagdoek dragen, mits de nodige ondersteuning voor rugje en nekje. Het is belangrijk dat een kindje van 0 maanden in een draagdoek zit in de ideale, ergonomische houding met de natuurlijke bolling in de rug. Je kiest dan best voor een draagdoek in maat 5, namelijk 4,20m lang, zodat je een basisknooptechniek kan toepassen en je kleintje dus veilig kan vertoeven.

Ook wat oudere kindjes kan je nog perfect dragen in een stevige draagdoek, maar dan kies je best maat 6 of 7, met respectievelijke afmetingen van 4,60m en 5,20m. Deze laatste maat is ook ideaal voor wanneer jijzelf, of je partner, wat langer bent/ is. Zo heb je zeker voldoende speling om de draagdoek degelijk te knopen.

Draagdoek beste

Knopen

Een draagdoek kan je op verschillende manieren knopen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal gaat dat bij de ene draagdoek al vlotter dan bij de andere. Een rekbare draagdoek is het makkelijkst te knopen, maar ook een geweven draagdoek knopen kan geen probleem zijn. Je kiest bovendien ook zelf of je de draagdoek of draagzak van je baby op je buik of rug gaat knopen, afhankelijk van hoe je je baby wilt dragen; op je buik of op je heup.

Merken

Onze top 5 hierboven van beste draagdoeken van 2020, 2021 en 20221 telde al diverse merken, maar buiten Babylonia, Babydrager, Baby Garden, Yaro en ByKay zijn er nog tal van andere goede draagdoeken op de markt, bijvoorbeeld van deze merken: Aripoppe, Zaffiro, Little Frog (wat veel zegt over de houding van je kindje in hun draagdoeken J), Storchenwiege, Mei Tai, Lodger, Freerider, Boba, Didymos, Studio Romea, LennyLamb, Pure Baby Love, Ergobaby, Girasol, Prénatal, Vipcarrier, Hoppediz, Life Tree, Ilse en Tri Cotti, Amazonas, Bam&Boe en Oscha tenslotte.

Dat is al een hele boterham, maar dan zijn er binnen verschillende merken ook nog eens tal van uitvoeringen en designs voor je kindje. Denk maar aan ByKay met hun Ringsling draagdoeken of hun draagdoek in Denim en hun ByKay draagdoek deluxe. In de meeste uitvoeringen zijn dan ook nog verschillende kleuren en maten beschikbaar. De mogelijkheden zijn dus echt eindeloos!

Verschillende merken bieden regelmatig goede draagdoeken voor je baby aan in sale. Tijdens de koopjesperiode of in aanbieding betaal je soms heel wat minder, wat ook wel fijn is!

In het kort

Je hoort het al, draagdoeken of draagzakken voor je baby zijn zowat de beste, handigste en gezelligste manier om je kleintje mee naar buiten te nemen. Je baby zit veilig tegen mama of papa aan in de M-houding of in de kikkerhouding, wat betekent dat de billetjes laag zitten en de knietjes hoger met voldoende ondersteuning. Zorg er bovendien voor dat je baby zijn rugje een natuurlijke bolling aanneemt en dat het hoofdje voldoende ondersteund wordt.

De beste draagdoeken voor je kindje zijn deze van hoogwaardige kwaliteiten zoals katoen met de nodige rekbaarheid erin, zodat je deze makkelijk en veilig kan knopen. Hoelang je je baby’tje in een draagzak vervoert hangt van jezelf af. Zolang dit ergonomisch goed gaat en je kindje blijft veilig zitten, kan je dit zelfs volhouden tot je koter bijna 20kg weegt. De boodschap is: Luister naar je lichaam en naar dat van je baby!