Negen maanden wachten mama en papa tot hun kleintje er eindelijk is. Na al die maanden kan het heel moeilijk zijn om je pasgeboren baby in zijn eigen wiegje of zelfs in zijn eigen kamertje te laten slapen. Een goede oplossing voor jullie is dan misschien wel een co-sleeper? Zo kan je baby’tje veilig bij mama en papa slapen, zonder het gevaar dat jullie omrollen gedurende de nacht. Het is als het ware een eigen plekje voor je kindje maar wel lekker dichtbij mama en papa.

Een co-sleeper kan je bevestigen aan het bed van de ouders. Tegenwoordig hebben veel mensen een boxspring in huis, maar ook naast een boxspring kan je heel wat co-sleepers bevestigen. Doordat co-sleepers vaak in de hoogte verstelbaar zijn ze compatibel met heel wat grote bedden.

Weet je niet goed welke co-sleeper het beste is op dit moment, of het beste past bij jullie gezinssituatie? Dan sommen wij met plezier voor jullie op waar je op moet letten bij aanschaf. Hieronder alvast een overzicht van de beste co-sleepers van 2020 en 2022.

Top 10 beste co-sleepers

Top 5 beste co-sleepers van 2022

1. Chicco Next2Me Dream Co-sleeper – navy

Chicco Next2Me Dream Co-sleeper

Niets zo fijn als je baby’tje vlakbij jou hebben, ook ‘s nachts. Chicco weet dat dat fijn is, maar weet bovendien ook dat dat vooral veilig moet gebeuren. Daarom kwamen ze met deze Chicco Next2Me Dream Co-sleeper op de markt. Deze co-sleeper is ideaal voor pasgeboren baby’s, tot ze het gewicht van ongeveer 9kg bereikt hebben.

De Chicco Next2Me Dream co-sleeper zorgt voor een fijne nacht, voor mama, papa en baby, doordat het veilig samenslapen bevordert. Het is makkelijk vast te maken aan het bed van mama en papa met het eenvoudige bevestigingssysteem. Je hoeft het daarentegen niet per se vast te maken aan het bed, maar je kan het ook uitklappen en gebruiken als gewoon wiegje of zelfs als schommelwieg.

De co-sleeper is een lichtgewichtje en is heel makkelijk te monteren of weer te demonteren. Handig dus om te weten als je van plan bent om op vakantie te gaan met je kindje. Bovendien is deze Chicco co-sleeper verstelbaar in maar liefst 11 verschillende hoogtes zodat het steeds perfect aansluit op een groot bed. Het wiegje is ook kantelbaar.

De Chicco co-sleeper is gemaakt van zachte materialen, de bekleding kan je verwijderen om uit te wassen. Wel zo handig met zo’n klein ‘monstertje’ in huis. In het wiegje zijn twee vensters verwerkt in netweefsel.

Wanneer je de Chicco co-sleeper aanschaft, mag je in het pakket ook een ultra zacht matrasje voor je kindje verwachten en een handige opbertas om het wiegje ingeklapt mee te nemen waar je maar wilt.

Bestel de Chicco Next2Me Dream Co-sleeper bij de volgende webshops

2. BabyRace Cosleeper – Houten Schommelwiegje

BabyRace Cosleeper

Op nummer twee in onze lijst van beste co-sleepers staat Baby Race met dit houten co-sleepertje dat tevens als schommelwieg kan ingezet worden. Het wiegen zorgt er immers voor dat je baby’tje sneller de slaap zal vatten. Deze 3-in-1 co-sleeper is dus heel multifunctioneel, want je kan het gebruiken als afzonderlijk babybedje, als wiegje naast het bed van mama en papa en met of zonder de schommelfunctie.

Veiligheid staat voor BabyRace op de eerste plaats en dat tonen ze nog maar eens aan met deze houten co-sleeper die voldoet aan de strengste veiligheidsnormen. Bovendien past het houten design perfect in elk interieur, het is immer heel elegant en tijdloos! Je zou denken dat een houten bedje niet zo makkelijk in elkaar is te zetten, maar niets is minder waar. Deze co-sleeper van BabyRace is eenvoudig te monteren en weer te demonteren.

Bestel je deze co-sleeper, dan voorziet BabyRace hierbij een matrasje, een hemeltje, een zachte bedbumper en schattige strikjes om het geheel af te maken!

Voor kersverse ouders die duurzaamheid ook hoog in het vaandel dragen, is dit houten wiegje een uitstekende keuze. Het is immers gemaakt van duurzaam beukenhout dat onverslijtbaar is en daardoor dus heel lang meegaat. Geschikt voor kindjes tot wel 12 maanden oud.

De wiegbekleding van deze co-sleeper, gemaakt van hoogwaardig katoen, kan je afnemen om uit te wassen. Deze mag in de wasmachine op 30 graden. Het houten gedeelte van de co-sleeper kan je netjes onderhouden met een vochtige doek.

Bestel de BabyRace Cosleeper bij de volgende webshops

3. Tutti Bambini Cozee Bedside Co-sleeper – Zilver

Tutti Bambini Cozee Bedside Co-sleeper

Tutti Bambini komt met deze Cozee Bedside Co-sleeper, ontworpen voor een heerlijke nachtrust samen met je kleintje. Als dat niet ‘bonden’ is. J

Je bevestigt dit co-sleeper weegje eenvoudig aan het bed van mama en papa. Ook handig om te weten: Dit bedje kan je ook vrijstaand gebruiken als een echt babywiegje. In een handomdraai heb je het babybedje opgezet, dus daar hoef je ook al geen tijd mee te verliezen. Het is bovendien handig weer in te klappen, zodat je het ook gerust mee kan nemen op vakantie. Zo voelt je kleintje zich meteen thuis op verplaatsing. Omdat op vakantie het bed hoogstwaarschijnlijk een andere hoogte heeft dan thuis, voorziet Tutti Bambini een verstelbaar wiegje. Je kan het bedje verstellen in maar liefst 6 verschillende hoogtes. Ook kan je het half-hellend zetten zodat je kindje geen last krijgt van zijn laatste voeding.

Het bedje is gemaakt van zachte materialen en netvenstertjes aan de zijkanten voor de ideale luchtdoorlaatbaarheid.

In het pakket van deze co-sleeper zit een handige opbergtas, een foam matrasje voor je kleintje en een opbergplank.

De zachte en kwalitatieve bekleding kan je makkelijk afnemen om uit te wassen. Want mama en papa weten dat dat geen overbodige luxe is met zo’n pasgeboren baby in huis. Een ongelukje is snel gebeurd!

Bestel de Tutti Bambini Cozee Bedside Co-sleeper bij de volgende webshops

4. Baninni Co Sleeper Wieg – Aanschuifwieg – Elia – Lichtgrijs

Baninni Co Sleeper Wieg

Voelt je kleintje zich soms eenzaam ’s nachts. Dan kan het helpen om hem heerlijk bij jou in de buurt te houden. Alleen is het sterk afgeraden om je baby mee in bed te nemen. Daarom zijn er immers co-sleepers op de markt, zoals deze Baninni co-sleeper in de uitvoering Elia.

Dit co-sleeper wiegje is een echt pluimpje en daardoor ook makkelijk te monteren. Het laat bovendien toe om deze co-sleeper mee op vakantie te nemen, zodat je kindje zich ook op verplaatsing lekker thuis voelt.

Door je baby vlak naast jou te laten slapen kan je hem laten wennen aan het ritme van dag en nacht. Bovendien zorgt een co-sleeper voor een veilig gevoel voor je kleintje, en mama en papa zijn gerust met hun dierbaarste bezit zo dichtbij. Alsof dat allemaal geen redenen genoeg zijn: Samen slapen versterkt ook nog de band tussen ouders en hun pasgeboren baby’tje. 

Spulletjes van je kleine kapoentje geraak je niet meer kwijt dankzij deze co-sleeper, want onderaan is er een opbergmand voorzien waar je dekentjes en dergelijke in kan opbergen. Omdat ‘grote-mensen-bedden’ verschillende hoogtes kunnen hebben, is dit wiegje van Bannini instelbaar op 7 verschillende hoogtes, zodat het altijd past! Ook kan je het hellend zetten voor kindjes met een moeilijkere spijvertering of met last van reflux.

Bestel je deze Bannini co-sleeper, dan hoef je geen matrasje bij te kopen want die zit al mee in het pakket. Wel zo handig! Zo zijn de afmetingen ook meteen goed raak!

Bestel de Baninni Co Sleeper Wieg bij de volgende webshops

5. Babybed BabyRace White Edition – Co-sleeper, schommelwiegje en babybed in één

Babybed BabyRace White Edition

Als afsluiter in onze lijst van beste co-sleepers voor baby’s en ouders, staat opnieuw BabyRace, met een co-sleeper, schommelwiegje en babybedje in één. Zo heb je meteen alles wat je nodig hebt. Ook een babymatrasje, een bed bumper, een hemeltje en wat decoratie zoals strikjes worden meegeleverd. Elegantie ten top!

Deze co-sleeper van BabyRace is gemaakt van hoogwaardige en duurzame materialen, namelijk beukenhout. Deze houtsoort zorgt bovendien voor een stevige constructie waardoor het bedje extra veilig is. Je kan het trouwens makkelijk uit elkaar halen, wat niet altijd het geval is bij houten babybedjes. Het schommelmechanisme wiegt je kleintje heerlijk in slaap.

Wordt je baby al wat ouder en kan hij ondertussen verhuizen naar zijn eigen plekje, dan vorm je deze co-sleeper eenvoudig om tot een vrijstaand babybedje, verstelbaar in 3 verschillende hoogtes.

Het bedje is bekleed met puur katoen, voor de beste kwaliteit en een zachte nachtrust. Je kan de bekleding af het wiegje halen om uit te wassen in de wasmachine op 30 graden. De rest van het bedje hou je schoon met een vochtige doek. Daar kan het hout gerust tegen!

Bestel de Babybed BabyRace White Edition bij de volgende webshops

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Een co-sleeper kan een goede oplossing zijn om je kindje veilig te laten slapen, vlakbij mama en papa. Er zitten wel wat verschillen in co-sleepers, zowel op vlak van materiaal, afmetingen en verstelbaarheid als op vlak van merken en uitvoeringen. Lees vlug verder!

Materiaal

Co-sleepers bestaan in verschillende materiaalsoorten, sommigen wat goedkoper, anderen wat duurder en steviger. Zo zijn er co-sleepers die gemaakt zijn van zachte materialen en die bovendien compact opgevouwen kunnen worden. Deze co-sleepers, meestal uit kunststof of met metalen buizen om in elkaar te zetten, zijn ook handig om mee te nemen als reiswieg op verplaatsing. Andere goede co-sleepers zijn houten co-sleepers. Ze zijn stevig, duurzaam en gaan dus lang mee en zijn makkelijk te onderhouden met een vochtig doekje. Bovendien zijn deze co-sleepers heel stevig, makkelijk in elkaar te zetten en vooral heel veilig voor je kleintje.

Let er altijd op dat de bekleding kwaliteitsvol is (en lekker zacht), bijvoorbeeld 100% katoen, en dat je deze kan afnemen om uit te wassen.

Afmetingen

Heb je een hoog bed dan heb je ook een hoge co-sleeper nodig. Slaap je zelf in een boxspring, dan kan het handig zijn een co-sleeper speciaal voor boxsprings aan te schaffen. Er kan immers ook een verschil zijn in de manier van bevestigen. Ga op voorhand ook zeker de hoogte van je eigen bed na. Daar kan namelijk het verschil in zitten bij co-sleepers ook: Ga je voor een co-sleeper voor boxspring van 65cm, 70cm of wel 80cm?

Handig om te weten is wel dat de meeste co-sleepers of aanschuifwiegen verstelbaar zijn in hoogte.

Co sleeper beste

Accessoires

Ga je op zoek naar de beste co-sleeper van het moment, kijk dan altijd even na wat erbij geleverd wordt. Het is wel zo handig dat de co-sleeper al een babymatrasje heeft en er een topper in het co-sleeper pakket zit. Zo hoef je zelf niet meer op zoek te gaan naar deze dingen met de juiste afmetingen. Sommige merken bieden zelfs hoeslakentjes mee aan in het pakket, zoals bijvoorbeeld het pakket met hoeslaken bij de co-sleeper van Chicco.

Sommige co-sleepers hebben trouwens wieltjes. Heel handig voor wanneer je een omvouwbare co-sleeper hebt dat je dus niet alleen aan het bed maar ook als babybedje of reiswieg kan inzetten. Zo rol je het geheel, al dan niet mét baby heel eenvoudig naar de andere kamer J.

Merken

In onze top 5 beste co-sleepers hadden we had al over merken als Chicco, Babyrace, Tutti Bambini en Bannini met hun goede co-sleepers. Chicco heeft trouwens nog verschillende uitvoeringen co-sleepers, zoals de Chicco co-sleeper Magic bijvoorbeeld.

Andere bekende merken die goede co-sleeper ervaringen beloven zijn Bednest, Petit Amelie, Van Asten, de Calidoo van Safety 1st, de Kinderkraft Uni, Babybay Maxi en Maxi Cosi met de Lora co-sleeper. De Snuzpod 3 vind je trouwens ook wel eens in de aanbieding. Wel zo fijn!

Tal van winkels bieden buiten de grote babymerken ook goede co-sleepers aan voor je baby, zoals Ikea met de Ikea Sundvik co-sleeper en de Ikea Sniglar co-sleeper. Ook Lidl heeft co-sleepers in het assortiment. Zoek je er eentje online, dan kijk je best even op Marktplaats of gewoon bij bol.com, waar ze ook de best geteste co-sleepers aanbieden.

In het kort

Wil je je baby het liefst zo dicht mogelijk bij jou houden, dag én nacht? Dan is een co-sleeper zeker iets voor jullie! Kies je voor een eenvoudige co-sleeper die je aan het bed van mama en papa bevestigt, of een omvouwbare co-sleeper die ook als babybedje, reiswieg of als relax met schommelfunctie kan dienen? It is all up to you!

Ben je er nog niet helemaal uit, dan kan je altijd eens kijken naar de best gesteste co-sleepers bij de Consumentenbond, of je kan je inlezen over co-sleeper ervaringen van andere ouders. Zij vertellen je immers ook graag hoe je je kindje kan klaarmaken om van een co-sleeper naar een eigen bedje over te stappen, al kan je sommige co-sleepers gewoon gebruiken tot je dierbaarste bezit de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt. Of het dan nog zo makkelijk wordt om mama en papa ’s nachts te missen, laten we in het midden 😉