Een autostoeltje is een essentieel onderdeel van de babyuitzet als je een kindje verwacht. Kinderstoeltjes voor in de auto zorgen er namelijk voor dat je zelfs de allerkleinsten veilig kan vervoeren, al is het maar voor een heel korte afstand. Het is belangrijk dat je je kleintje altijd, zonder uitzondering vastmaakt in een kinderstoeltje in de auto. Voor de allerkleinsten is dit vastzetten tegen de rijrichting in, voor peutertjes vanaf een bepaalde leeftijd is dat dan weer andersom, waardoor een 360 graden draaibaar stoeltje best wel handig kan zijn.

Wat verder nog heel handig is bij autostoeltjes, kan je ontdekken in onze lijst van beste babystoeltjes van 2019 en 2020. Ook de consumentenbond geeft een duidelijk overzicht van de best geteste autostoeltjes voor baby’s, met bevestiging op een ISOFIX basis of gewoon met het gordelsysteem van de auto.

Wij helpen je alvast graag op weg met wat meer informatie. You can thank us later!

Top 10 beste autostoelen

1. Maxi Cosi CabrioFix Autostoel – Essential Black

Maxi Cosi CabrioFix Essential Black

Denken we aan manieren om je pasgeboren baby te vervoeren, dan denken we aan Maxi Cosi. Met de Maxi Cosi Cabrio Fix autostoel vervoer je heel makkelijk en vooral heel veilig je allerkleinste en allerdierbaarste bezit zonder dat hij of zij daar zelf veel van merkt.

De CabrioFix is zo licht als een veertje en kan je vastmaken op twee manieren: Gewoon met de gordel van de wagen of op een apart verkrijgbare ISOFIX basis voor in de auto. De CabrioFix kan ook gemonteerd worden op een kinderwagen of op een buggy van Maxi Cosi.

Deze Maxi Cosi is geschikt voor de allerkleinsten, al van bij de geboorte, maar kan je gebruiken tot ze de leeftijd van 1 jaar, oftewel 13kg bereikt hebben. Dankzij de handige zitverkleiner pas je de Maxi Cosi perfect aan aan je kindje en zorg je voor de best mogelijke ondersteuning van het hoofdje en rugje. Wordt je kindje al wat ouder, dan kan je de verkleiner gewoon achterwege laten. Zo groeit deze Maxi Cosi autostoel als het ware met je kindje mee. Bovendien heeft deze Maxi Cosi CabrioFix een zonneklep om je kleinte te beschermen op warmere dagen. Trek gewoon aan de lusjes en deze klep komt vanzelf tevoorschijn.

Belangrijk voor de veiligheid van je kleintje is dat deze Maxi Cosi autostoel het Side Protection Systeem heeft om ook bij zijwaartse botsingen je baby optimaal te beschermen. Al hopen we natuurlijk ten allen tijde dat dat nooit nodig gaat zijn.

Wat wel zo handig is met een baby in huis en in de auto; Je kan de bekleding van deze autostoel, die trouwens helemaal gewatteerd is voor het nodige comfort, makkelijk losmaken om uit te wassen. Een ongelukje is immers snel gebeurd, al bedoelen we dat hier niet in het verkeer J.

Bestel de Maxi Cosi CabrioFix Autostoel in één bij de volgende webshops

2. Maxi Cosi Citi Autostoel – Earth Brown – 2016

Maxi Cosi Citi - Autostoel 

Ook op nummer 2 in onze lijst van beste autostoelen voor je baby staat Maxi Cosi, deze keer met de Maxi Cosi Citi autostoel in het diep bruin. Deze autostoel is ook verkrijgbaar in tal van andere kleuren trouwens, zodat er gegarandeerd eentje past bij jouw smaak, of bij het interieur van jouw auto uiteraard J.

De Maxi Cosi Citi autostoel is een echt lichtgewichtje, zodat je deze heel makkelijk mee vervoert, ook wanneer je kleintje erin ligt te slapen. De ergonomische draagbeugel speelt hierin een handige rol. Je zet de Maxi Cosi autostoel heel handig vast met het gordelsysteem van de wagen, of aan de hand van het flexibele reissysteem. Trouwens, je kan deze autostoel ook vastmaken op een Maxi Cosi kinderwagen dankzij het handige kliksysteem. Dat klinkt als een win-win J.

Het onmisbare Side Protection System zorgt ervoor dat je dierbaarste bezit beschermt is tegen eventuele zijdelingse aanrijdingen, want ook al is de kans klein, deze is helaas niet onbestaande en dan wil je uiteraard steeds de veiligste omstandigheden voor je kindje.

Het Maxi Cosi Citi autostoeltje zit heel comfortabel dankzij de gewatteerde zitting met extra voering. Handig om te weten: Je haalt de hoes er makkelijk af zodat je deze kan uitwassen in de wasmachine.

De Maxi Cosi heeft ook nog een kap die dient als de perfecte zonbescherming voor het gevoelige huidje van je baby, want Maxi Cosi weet dat je je kindje ten allen tijde uit direct zonlicht dient te houden.

Bestel de Maxi Cosi Citi Autostoel in één bij de volgende webshops

3. Maxi Cosi Pebble – Autostoel – River Blue – 2015

Maxi Cosi Pebble Autostoel

Maxi Cosi, here we go again. Ook op nummer 3 in onze top 5 beste autostoelen van dit moment komen we Maxi Cosi nog een keer tegen met deze Pebble autostoel, beschikbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen, telkens in hetzelfde, subliem ontwerp.

De Pebble autostoel van Maxi Cosi is heel handig te installeren op verschillende manieren, zowel met de FamilyFix base, waarmee je de zitstand kan aanpassen. Met het driepunstgordelsysteem van de auto en met de bijgeleverde gordelhaken kan je deze Maxi Cosi ook heel veilig vastmaken in de auto. Dat is immers de eerste voorwaarde om je kindje veilig in een autostoeltje te kunnen vervoeren, zowel voor korte afstanden als voor langere autoritten. Bovendien heeft Maxi Cosi ook de Maxi Cosi Easybase 2 ontworpen waarmee je dit autostoeltje kan bevestigen. Dit bevestigingssysteem biedt de optimale bescherming bij eventuele zijwaartse botsingen.

Om je kindje de veiligheid en het comfort te bieden dat hij of zij nodig heeft, komt deze Maxi Cosi Pebble met een zitverkleiner en een hoofdsteuntje dat zelfs de allerkleinsten de nodige ondersteuning biedt voor zo veilig mogelijke verplaatsingen.

Handig om te weten: Kies je voor de FamilyFix basis, dan kan je daar binnenkort ook de autostoeltjes van Maxi Cosi voor peuters op monteren. Zo heb je maar één keer de kost van een goede basis voor autostoeltjes die je vervolgens enkele jaren kan blijven gebruiken. Mama’s en papa’s weten namelijk dat een babyuitzet al handen vol geld kost en gelukkig weet Maxi Cosi dat ook heel goed J.

De harnasgordeltjes om je baby in vast te maken blijven automatisch rechtop staan zodat zij al niet in de weg zitten als je je kindje klaarmaakt om te vertrekken. Een zonnekap biedt de nodige bescherming voor je baby zijn gevoelige huidje, maar kan je bovendien ook makkelijk verwijderen als de zon niet schijnt. Dat gebeurt immers ook vaak genoeg in Nederland, helaas! Ook op de kinderwagens van Maxi Cosi en van Quinny kan je deze Maxi Cosi autostoel makkelijk monteren.

Bestel de Maxi Cosi Pebble – Autostoel in één bij de volgende webshops

bol.com Bol.com
niet op voorraad
BEKIJKEN

4. Doona autostoel en buggy in één: Night / Zwart

Doona autostoel en buggy in één Night Zwart

We geven de andere merken ook graag eens een kans en zo komt Doona hier op nummer 4 in onze lijst van beste autostoelen terecht, met een autostoel en buggy in één. Klinkt innovatief, toch? J

Mama’s en papa’s weten dat sleuren met het kinderzitje of autostoeltje best wel belastend kan zijn en daarom voorziet Doona nu deze mobiele oplossing: Een autostoeltje met wieltjes om uit te klappen, zodat je het snel kan omvormen tot ‘buggy’.

Deze twee in één oplossing van Doona zorgt er bovendien ook voor dat je makkelijk een heleboel plek bespaart in de wagen of zelfs op het vliegtuig op weg naar een zonnige bestemming. Je hoeft namelijk geen aparte buggy meer mee te nemen als je dit autostoeltje eenmaal hebt ontdekt.

Doona voorziet trouwens een universele basis voor in de auto, wel apart bij te bestellen, waardoor je heel snel en heel eenvoudig dit autostoeltje kan vastklikken en weer losmaken, eventueel zelfs in verschillende auto’s. Handig dat zowel mama als papa zo’n basis kan aanschaffen, of zelfs oma en opa voor wanneer zij met hun kleinkind op stap gaan.

Doona scoort trouwens heel hoog op veiligheid en kwaliteit, voldoet aan de strengste normen en sleepte reeds prijzen in de wacht voor innovatie.

Bestel de Doona autostoel en buggy in één bij de volgende webshops

5. Maxi Cosi AxissFix Autostoel – Authentic Graphite

Maxi Cosi AxissFix Authentic Graphite

Om af te sluiten, je kan het al raden, een autostoeltje van niemand minder dan Maxi Cosi. Deze Maxi Cosi AxissFix autostoel, beschikbaar in verschillende kleuren en designs, voldoet aan de strengste wetgevingen en Europese richtlijnen, waardoor je moeder-en vaderhartje steeds gerust kan zijn van de beste zorgen voor je kindje.

Wat deze Maxi Cosi AxissFix autostoel uniek maakt, is de 360° draaibare stoel, zodat je kindje zowel achteruit kan rijden als naar je toe kan gedraaid worden om het vastzetten te vergemakkelijken. Het autostoeltje wordt vastgezet op de Maxi Cosi ISOFIX basis voor de ideale bevestiging en dus de veiligst mogelijke autoritjes. Je kindje kan zo immers tot de leeftijd van maar liefst 2 jaar tegen de rijrichting in meerijden met de auto. Dat is nog steeds de veiligste manier voor kleine kindjes, doordat het hoofdje en de nek beter beschermd zijn. Van zodra je kindje de leeftijd van 2 jaar bereikt heeft, kan je ervoor kiezen om het stoeltje om te draaien op de ISOFIX basis waardoor hij of zij nu met de rijrichting mee kijkt.

Om het je baby zo comfortabel mogelijk te maken, voorziet Maxi Cosi heel wat manieren om het autostoeltje aan te passen aan zijn of haar noden. Zo is de rugsteun verstelbaar, kan je de hoofdsteun en de riempjes aanpassen en kan je bovendien ook nog het autostoeltje in slaapstand zetten. De zijwaartse bescherming beschermt je kleintje tegen zijwaartse schokken of eventuele botsingen langs de zijkant.

Last but not least; de bekleding van de Maxi Cosi AxissFix autostoel kan je makkelijk afnemen om uit te wassen.

Bestel de Maxi Cosi AxissFix Autostoel bij de volgende webshops

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Omdat je als kersverse ouder steeds de veiligheid van je kroost voorop stelt, zijn er enkele essentiële dingen zoals een autostoel die je best aanschaft. In de lijst hierboven hadden we het al over de goede autostoelen van Maxi Cosi, al dan niet met Isofix basis. Er zijn bovendien tal van andere goede merken die kinderzitjes voor in de auto aanbieden. Ook is er een groot verschil in leeftijd waarvoor kinderstoeltjes om je baby mee te vervoeren in de auto bedoeld zijn. Deze verschillen worden aangeduid in ‘groepen’ voor autostoeltjes.

Weet je niet zo goed hoe je je zoektocht naar het beste autostoeltje aanvat? Lees dan vlug verder!

Leeftijd/ groepen

Een eerste belangrijk verschil in autostoeltjes is de leeftijd waarvoor ze bedoeld zijn, dat aangeduid wordt in ‘groepen’.

Zo zijn er in de eerste plaats de babystoeltjes voor in de auto, die ontworpen zijn voor kindjes tot een jaar. Deze kinderzitjes voor in de auto vallen onder autostoeltjes groep 0, dus voor de allerkleinsten. De stoeltjes worden allemaal geplaatst zodat je kindje tegen de rijrichting in wordt vervoerd, omdat dat het veiligste is voor de ondersteuning van het hoofdje. Ook zit er bij deze autostoeltjes vaak een stoelverkleiner in het pakket, zodat zowel pasgeborenen als kindjes van bijna een jaar perfect beschermd zijn tijdens elke verplaatsing.

De volgende groep autostoeltjes zijn de autostoeltjes groep 1, voor kindjes vanaf 9 maanden. Deze autostoeltjes zijn geschikt voor peuters tot wel 4 jaar oud, dankzij de verstelbaarheid van de riempjes, de rugleuning enzovoort. Bij deze autostoeltjes groep één zijn er stoeltjes waarmee je kindje al met de rijrichting mee rijdt, maar het veiligste is ook bij deze kinderzitjes toch dat je kleintje tegen de rijrichting in wordt vervoerd, ook weer met het oog op de ondersteuning van het nekje en hoofdje.

Autostoeltjes voor groep 2 en 3 zijn dan weer bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar, tot maar liefst 12 jaar oud, of meer bepaald voor kinderen tot 135cm groot. Deze groep autostoelen zijn vooral zitverhogers voor in de auto, zodat je kindje hoger in de wagen zit en zo veiliger in het gordelsysteem van de wagen past. Ook zit de hoofdsteun van de autostoel zo beter voor je zoon of dochter, zodat ze de nodige ondersteuning krijgen.

Last but not least zijn er autostoeltjes die omgevormd kunnen worden waardoor ze met je kindje meegroeien en ze dus tellen als autostoelen voor verschillende groepen tegelijk, zowel voor peuters als voor kindjes die al wat ouder zijn. Zo hoef je niet elke paar jaar een ander soort autostoel te kopen en gaat dit hybride stoeltje langer mee. Al vinden we veiligheid nu niet de ideale ‘categorie’ om op te besparen wanneer het over je dierbaarste bezit gaat, het is wel een goede noodoplossing.

Autostoel beste

Bevestiging

Voor elke groep autostoeltjes voor je baby is er een verschillende manier van bevestigen. De autostoeltjes groep 0, voor de allerkleinsten, worden steeds vastgemaakt tegen de rijrichting in voor een goede ondersteuning van je baby’s lichaampje, vooral bij bruusk remmen of voorwaartse botsingen. In deze groep autostoeltjes zijn er zowel babystoeltjes die je vastzet met het driepunts gordelsysteem van de wagen zelf als op een te monteren basisframe. Deze frame monteer je in de wagen en daarop klik je het autostoeltje vast. Veel van deze ‘ISOFIX’ basissen voor in de auto hebben een beveiliging door aan te geven of de montage perfect is gelukt of dat er nog aanpassingen nodig zijn.

Wanneer je kindje met z’n hoofdje boven de rand begint te komen schakel je over op een autostoel groep 1 of een peuterautostoel. Deze worden ook bevestigd in de wagen aan de hand van het gordelsysteem of met een ISOFIX basis, kortom, op dezelfde manier als de autostoeltjes groep 0.

Let op, want niet alle ISOFIX systemen zijn universeel te gebruiken. Ga dit zeker na voor je grote kosten doet, want een autostoeltje is niet het goedkoopste!

Om zeker te zijn van de ideale bevestiging van het autostoeltje voor je kind is het belangrijk om steeds de handleiding goed door te nemen. Ook de handleiding van de wagen zelf kan handig zijn als je er niet helemaal uitkomt. Bij sommige wagens mag je bijvoorbeeld geen autostoeltje op de middelste stoel op de achterbank monteren, zelfs niet wanneer het gaat over een smalle autostoel voor je baby.

Veiligheid

Wil je steeds zeker zijn van de beste en veiligste optie voor je kleintje, let dan zeker op het goedkeuringslabel en let er ook op of het autostoeltje dat je voor ogen hebt voldoet aan de strengste Europese richtlijnen.

Het is aangeraden om autostoeltjes voor je kindje steeds op de achterbank te bevestigen. Ben je toch van plan om je kleintje op de passagiersstoel te laten meerijden, schakel dan zeker de Airbag uit voor je het kinderstoeltje installeert.

Belangrijk is dat je een autostoeltje koopt dat uitvoerig getest werd door ANWB of door de consumentenbond. Zij gaan na hoe stevig en veilig bepaalde autostoeltjes zijn en geven vervolgens een score zodat jij als aanstaande of kersverse ouder weet welke opties de beste zijn voor het veilig vervoeren van je kindje.

Comfort

De meest comfortabele autostoelen voor je baby zijn deze die flink gewatteerd zijn zodat je kleintje er knus in kan vertoeven. Ook de riempjes of het tuigje zijn best gewatteerd zodat je kind zich niet kan snijden aan scherpe randjes van de lusjes. De beste autostoelen voor je kindje kan je in verschillende standen zetten, waaronder een slaapstand zodat je baby heerlijk kan dutten tijdens lange (of minder lange) autoritten.

Voor mama’s en papa’s zijn de beste autostoelen diegenen die makkelijk te installeren zijn, of met een ISOFIX basis of met het gordelsysteem van de auto. De beste draaibare autostoel is ook de moeite waard om eens te bekijken, want dat maakt dat je je kleintje veel makkelijker kan vastmaken dankzij de flexibiliteit van het stoeltje.

De meest comfortabele autostoelen zijn lichtgewichtjes die gewatteerd zijn en die een afneembare hoes of een aparte autostoelhoes hebben voor het onderhoudsgemak.

Merken

In onze top 5 werd al wel duidelijk welk merk door kan gaan als het best geteste merk op vlak van autostoeltjes, namelijk Maxi Cosi. We hadden het al over de kinderstoeltjes van Maxi Cosi in de uitvoering Pebble, Citi, CabrioFix en AxissFix. Andere goede autostoeltjes van Maxi Cosi zijn de Rodifix Air Protect autostoel en de Maxi Cosi Tobi autostoel. Ook Doona kwam in onze top 5 naar voren als meest innovatieve autostoel én buggy in één.

Andere goede merken op vlak van autostoeltjes voor baby’s zijn Cybex, Römer, Recaro, Nania, Joolz, Prénatal, Mamaloes, Nuna, Cabino, Safety First, X Adventure, Titanium Baby, Joolz, Chicco, Besafe, Lorelli, Stokke, Babypark en tenslotte Pearl met hun goede autostoelen voor je baby.

Soms zijn er trouwens autostoelen voor kindjes in de aanbieding bij winkels als Hema of Lidl of ook online vind je tal van goede merken terug die je kan bestellen en de volgende dag al aan je deur staan, denk maar aan bol.com.

Ook ANWB weet wel raad op vlak van veilige en comfortabele autostoeltjes voor je kind. Je kan altijd eens kijken bij hen op de website, of uiteraard bij de consumentenbond. Zij geven steeds een duidelijk overzicht van de best geteste autostoeltjes van 2020, 2021 of 2022 kortom, van dit moment. Een autostoel test is immers voor hen heel belangrijk alvorens zij verspreiden wat de beste autostoeltjes, stoelverhogers of kinderzitjes zijn.

In het kort

Je (pasgeboren) baby veilig vervoeren, dat kan enkel en alleen in een daarvoor bedoeld autostoeltje. Per leeftijd zijn er dan nog eens verschillende soorten autostoeltjes, let er dus steeds op dat je kiest voor een kinderstoeltje voor in de auto dat bedoeld is voor jouw baby, peuter of kind en dat de leeftijd en het gewicht perfect overeen komen zoals die waarvoor het stoeltje voorzien is! Alleen zo kan je je baby perfect vastmaken in het harnasje van de autostoel. Het perfect aansluiten van de autostoel aan het lichaam van je kindje is bovendien ook belangrijk voor de veiligheid, al dan niet met stoelverkleiner, alsook de zijwaarste bescherming die voorzien wordt in de kinderstoeltjes voor de allerkleinsten.

Tot peuterleeftijd, en zelfs daarna ook nog, wordt aangeraden om je dierbaarste bezit te vervoeren tegen de rijrichting in, zodat het nekje en de rug perfect ondersteunt worden bijvoorbeeld bij bruusk remmen. Oudere kindjes, vanaf 3 of 4 jaar kunnen met de rijrichting mee in hun stoeltje gezet worden.

Op vlak van comfort kan een dubbele voering je kindje zalig doen dutten, ook in de auto, maar let er wel op dat hij of zij steeds nog vrij kan ademhalen, zo lekker ingeduffeld in de kinderstoel.

Je hoort het al, er zijn heel wat dingen om op te letten. Lees je dus goed in, laat je adviseren door instanties zoals bijvoorbeeld de consumentenbond en ANWB en let steeds op de leeftijd waarvoor het autostoeltje bedoeld is. Zo kan er niets meer misgaan!