Een baby aankleden. Zo ongeveer de grootste uitdaging van het dagelijkse leven met een baby in huis. The struggle is real, en ‘the struggle’ is vooral heel letterlijk. Want je weet, beste mama en papa, als je kleintje er geen zin in heeft, dan heeft’ie er ook écht geen zin in. En dat helpt uiteraard geen moer, wanneer je geen zeeën van tijd hebt in de ochtend.  

Wel, dit dagelijks gevecht oplossen kunnen we helaas niet, sorry daarvoor. Wat we wel kunnen is een overzicht geven van de beste aankleedkussens voor je kleintje (en jezelf) om het gevecht toch net wat ‘aangenamer’ te maken. Een aankleedkussen zorgt namelijk voor een zacht plekje waar je je kindje rustig en vooral veilig kan aankleden en klaarmaken voor de dag. De meeste aankleedkussens hebben bovendien opstaande kanten waardoor je baby’tje vanzelf in het midden van het kussen blijft liggen, wat alleen maar positief is voor zijn of haar veiligheid en voor jouw gemoedsrust.

Aankleedkussen, verschoonkussen, waskussen voor je baby, ach ja, het beestje heeft een naam nodig, maar waar moet je nu op letten bij het aankopen van zo’n kussen, al dan niet met hoes? Wij geven graag enkele tips mee om je zoektocht naar het beste aankleedkussen te vergemakkelijken. Bovendien geeft onze top 5 beste aankleedkussens al een mooi beeld  van welke eigenschappen de betere verschoonkussens zouden moeten hebben. You’re welcome!

Dit zijn de 10 beste aankleedkussens van 2022

De top 5 beste aankleedkussens van 2022 uitgelicht

Bebe-Jou Aankleedkussen1. Bébé-Jou Aankleedkussen – Wit

Bébé-Jou weet wat goed is voor jou en je kindje, en zij staan dus niet voor niets op nummer één in deze top 5 van beste aankleedkussens met dit universele aankleedkussen. Het waskussen of aankleedkussen is 72cm lang en 44cm breed, plek genoeg dus voor een pasgeboren baby. Bovendien heeft het opstaande randen die helpen je kindje perfect in het midden te houden. Safety first, toch?

De buitenkant is gemaakt van PVC, wat het zeer onderhoudsvriendelijk maakt, je kan het kussen immers gewoon met een vochtig doekje schoonvegen indien nodig.

De binnenkant is gemaakt van Polyurethaan. Poly-wat? Het enige wat je hierbij hoeft te onthouden is dat het een hoog elastisch schuim is dat aankleedsessies alleen maar comfortabeler gaat maken. Bovendien heeft PU comfortschuim een heel lange levensduur. Het schuim zorgt voor de ondersteuning van je kleintje’s nekje, rugje en hoofdje. Zo is je moeder-of vaderhartje gerust, ook tijdens het aankleden of verschonen van je dierbaarste bezit.

Dit aankleedkussen van Bébé-Jou is bovendien ook Öko tex gecertificeerd, veilig voor je kindje én het milieu dus.

Bestel het Bébé-Jou Aankleedkussen – Wit bij onderstaande vertrouwde webshop(s):


Bebe-jou Aankleedkussen - Miffy2. Bébé-jou Aankleedkussen – Miffy

Bébé-Jou alweer, ook op nummer twee in onze top 5 beste aankleedkussens. Dat wilt iets zeggen!

Dit Bébé-Jou aankleedkussen is vergelijkbaar met datgene op nummer één in ons lijstje. De afmetingen zijn hetzelfde, namelijk 72x44cm, waardoor ook dit kussen zeker ruim genoeg is voor een pasgeboren baby’tje. Bovendien is ook dit aankleedkussen gemaakt van PVC langs de buitenzijde, zodat het ultramakkelijk in onderhoud is doordat je het gewoon kan schoonmaken met een vochtig doekje. De binnenkant is ook bij dit aankleedkussen van Bébé-Jou gemaakt van PU comfortschuim met een hoge elasticiteit, voor de ideale ondersteuning van het hoofdje en nekje van je kleintje.

De opstaande kanten hebben een ‘u-vorm’ waardoor stabiliteit steeds gegarandeerd is. Ideaal voor jouw gemoedsrust als mama of papa, want je kindje blijft zo perfect in het midden van het aankleedkussen liggen.

Ook dit aankleedkussen is Öko tex gecertificeerd.

Het grootste verschil tussen beide aankleedkussens van Bébé-Jou is dat dit kussen op nummer twee een leuk figuurtje erop heeft staan. De afbeelding van Nijntje zorgt er ongetwijfeld voor dat je kindje met veel enthousiasme naar dit aankleedkussen wil gedragen worden.

Bestel het Bébé-jou Miffy aankleedkussen bij onderstaande vertrouwde webshop(s):


Jollein Aankleedkussen3. Jollein Aankleedkussen

Jollein kan, als bekend merk in allerlei babyspullen, uiteraard niet achterblijven op vlak van aankleedkussens.

Dit aankleedkussen van Jollein is wat breder dan de vorige twee aankleedkussens in deze top 5, namelijk 50cm breed. Door de breedte en de opstaande kanten blijft je kindje makkelijk in het midden van het aankleedkussen liggen, onmisbaar dus in elke babykamer voor een veilige verschoonbeurt of aankleedsessie.

Het aankleedkussen van Jollein in actie – Bestel hem op Bol.com

Het kussen is gemaakt van zacht polyester, wat het enorm comfortabel maakt, met de juiste ondersteuning voor je baby’s nekje en rugje. De buitenkant is vervaardigd van PVC, waardoor je het makkelijk kan schoonmaken met een vochtig doekje, want je weet, een ongelukje is snel gebeurd en zeker met zo’n pasgeboren wonder in huis.

Dit aankleedkussen van Jollein is geschikt voor de allerkleinste baby’s tot de leeftijd van 3 jaar, kortom, te gebruiken tijdens de hele luierperiode.

Bestel het Jollein Aankleedkussen bij onderstaande vertrouwde webshop(s):


Emma & James Aankleedkussen4. Emma & James Aankleedkussen

Emma & James biedt dit aankleedkussen van topkwaliteit aan voor pasgeboren baby’s. Het aankleedkussen is gemaakt van de beste materialen zoals een dikke foamvulling voor de ondersteuning die je baby nodig heeft. Zo ligt hij of zij heerlijk zacht tijdens het verschonen of aankleden. De buitenkant is gemaakt van kwalitatief PU voor een lange levensduur en makkelijk onderhoud. Mama of papa maken immers gewoon het aankleedkussen schoon met een vochtig doekje (het is trouwens waterafstotend) en klaar.

De opstaande randen zorgen voor je baby’s veiligheid (en jouw gemoedsrust :-). Bovendien blijft je kleintje zo comfortabel in het midden van het kussen liggen.

Beschermhoezen voor dit aankleedkussen van Emma & James zijn verkrijgbaar in verschillende designs en kleuren en zijn bovendien makkelijk uit te wassen.

Bestel het Emma & James Aankleedkussen bij onderstaande vertrouwde webshop(s):

bol.com Bol.com
niet op voorraad
BEKIJKEN

LUMA Aankleedkussen 5. LUMA Aankleedkussen – Little Houses

Luma biedt met dit aankleedkussen een handige en vooral comfortabele tool voor jouw baby’s aankleedsessie. Het aankleedkussen en de hoezen van dit Nederlandse merk zijn beide heel makkelijk te onderhouden. Het kussen zelf is gemaakt van polyester, wat het waterafstotend en snel te reinigen maakt met een vochtig doekje. De hoezen van de aankleedkussens van Luma zijn allen uitwasbaar in de wasmachine op 30 graden.

Het kussen heeft een standaardafmeting van 72cm lang en 44cm breed, waardoor het perfect op elke commode of ladekast past.

De zijkanten van dit Luma aankleedkussen zijn opstaand waardoor je kleintje perfect in het midden van het kussen blijft liggen tijdens het aankleden, want veiligheid komt steeds op de eerste plaats natuurlijk!

Het aankleedkussen of waskussen van Luma is verkrijgbaar in tal van kleuren, en maakt bovendien onderdeel uit van een hele reeks verzorgingsproductjes voor baby’s. Matchy matchy in de kinderkamer dus!

Bestel het LUMA Aankleedkussen – Little Houses bij onderstaande vertrouwde webshop(s):


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een goed aankleedkussen?

Wanneer je op zoek gaat naar het ideale aankleedkussen voor jou en je kleintje, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Denk maar aan materiaal van het aankleedkussen, eventuele hoezen die beschikbaar zijn en dus ook de afmetingen van het verschoningskussen, welk merk en waar te verkrijgen… Omdat je als kersverse mama of papa al zoveel dingen aan je hoofd hebt, helpen we je graag een handje door alle info mee te geven over wat je moet weten in de wondere wereld van de aankleedkussens.

aankleedkussen

Materialen

De meeste verschoonkussens, aankleedkussens of waskussens (what’s in a name) zijn gemaakt van waterafstotend materiaal zoals PVC of PU. Een ongelukje is immers snel gebeurd, en zo kan mama of papa heel makkelijk met een vochtig doekje het aankleedkussen weer schoonmaken. De binnenkant is gemaakt van een soort schuim, vaak polyester of een andere dikke foamvulling, zodat je kindje tijdens het aankleden of verschonen comfortabel ligt. Ook het hoofdje, nekje en rugje van je kleintje worden zo goed ondersteund, waardoor je verzekerd bent van een veilige en zachte aankleedsessie of verschoonbeurt.

Sommige aankleedkussens zijn gemaakt van dikke wafelstof, zodat je kindje lekker zacht ligt tijdens het aankleden, maar deze zijn iets moeilijk in onderhoud, gezien ze uitgewassen dienen te worden op lage temperatuur. Een vochtig doekje biedt hierbij niet echt redding, maar een dikke aankleedkussenhoes eventueel wel. Deze kan je namelijk afzonderlijk uitwassen.

Aankleedkussens hebben bovendien opstaande zijkanten gevuld met foam, die verhinderen dat je kindje opzij kan rollen. Zo blijft hij of zij altijd perfect in het midden liggen. Safety first!

Afmetingen/ hoezen

De standaardafmetingen van een verschoonkussen zijn 50×70 cm. 72×44 cm is ook veelvoorkomend voor pasgeboren baby’s: Iets kleiner, maar nog steeds even veilig dankzij de opstaande kanten. Het handige aan deze universele afmetingen is dat je makkelijk een hoes voor elk aankleedkussen kan vinden, ongeacht het merk. Aankleedkussenhoezen zijn dus meestal geschikt voor 50x70cm kussens, waardoor je kan afwisselen zoveel je wilt (of zoveel als nodig met een baby in huis).  

Het feit dat er verschillende hoezen beschikbaar zijn voor je baby’s verschoonkussen maakt dat je naar hartenlust kan omwisselen tussen kleurtjes en motieven, die allemaal mooi samengaan met de babykamer of de woonkamer. Aankleedkussenhoezen zijn er gewoon in het wit, maar ook in het roze, blauw, neutraal zwart, zacht caramel en ga zo maar door. Welk aankleedkussen en welke hoes je kiest voor het waskussen van je baby, is dus ook nogal afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.  

beste aankleedkussen baby

Merken

Elk babymerk heeft wel een verschoonkussen voor je baby in het assortiment, met ieder zijn eigen kenmerken, designs, afmetingen en materialen (en bijgevolg ook z’n eigen prijzen).

Voorbeelden van bekende merken zijn Bébé-Jou hierboven op nummer 1 en 2 in onze top 5 beste aankleedkussens, maar ook aankleedkussens van Little Dutch, Jollein, Koeka, Prénatals, Baby’s Only, BabyPark, Done By Deer, Meyco, Liewood, Luma en Mamaloes zijn best populair, dankzij de combinatie van een degelijke kwaliteit en uiteenlopende prijzen.  

Dezelfde merken bieden ook aankleedkussenhoezen aan voor hun aankleedkussens (of voor andere, want je weet: universele afmetingen). Denk maar aan de Bébé-Jou aankleedkussenhoes, Meyco aankleedkussen met een aankleedkussenhoes in een fel patroontje zoals panter print of een Camcam aankleedkussenhoes in neutralere kleuren. Dit is uiteraard maar een greep uit alle betere merken en productenten van aankleedkussens op de markt.

Verkooppunten

Al deze merken verkopen hun verschoonkussens en kussenhoezen aan op hun eigen website of webshop, maar ook in de betere babywinkel kom je hen zeker tegen. Toch niet gevonden wat je zoekt? Wij zijn zeker dat bol.com of Babydump raadt weet met het aankleedkussen op jouw verlanglijstje.

Als het merk niet zoveel uitmaakt, kan je ook altijd eens een kijkje nemen voor aankleedkussens en aankleedkussenhoezen bij Hema, Ikea, Zeeman, Wibra of Kruidvat. Wibra en Zeeman bieden aankleedkussenhoezen aan een klein prijsje, wat best handig is want je zal deze regelmatig moeten vervangen en verschonen.

In het kort…

Je hoort het al, geen overbodige luxe zo’n aankleedkussen, waskussen of verschoonkussen voor je pasgeboren baby’tje! Het zal jou als kersverse mama of papa helpen om op een veilige manier je kleintje aan te kleden of te verschonen, want dankzij de opstaande kanten hoef je je geen zorgen te maken over opzijrollende baby’tjes. Bovendien zorgt het waterafstotende materiaal ervoor dat je het aankleedkussen netjes kan onderhouden met een vochtig doekje.

Aankleedkussens zijn er van heel uiteenlopende merken en de meeste merken voorzien er ook meteen aankleedkussenhoezen bij, die je afzonderlijk kan uitwassen in de wasmachine op een lage temperatuur. Zo’n hoes maakt namelijk het verschoonkussen toch wat zachter, en misschien ook wel kleurrijker? Het handige hieraan is dat de afmetingen van aankleedkussens en van aankleedkussenhoezen universeel zijn.

Kortom, een aankleedkussenhoes is best wel onmisbaar om in huis te hebben tegen dat je kleintje geboren wordt, zo ben je verzekerd van veiligheid, comfort en de juiste ondersteuning tijdens verschoonmomenten en aankleedsessies en kan je bovendien met de juiste hoezen de ladekast of de commode in de babykamer of woonkamer wat opfleuren. Win-win lijkt ons 🙂